Äventyr på bakgården

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Äventyr på bakgården
Råd och vägledning
18 March 2020

Äventyr på bakgården

De små äventyren börjar precis utanför dörren. Mycket av det roliga i vildmarken är lika roligt hemma och bara gräsklippar roboten är pausad väntar massor av naturupplevelser för barnen i din egen trädgård.

Vi lagt huvuderna i blöt och nedan hittar du en lista över aktiviteter som vi haft glädje av i vår trädgård med våra barn.

(Om du behöver inspiration till vad du kan göra i skogen, har vi också gjort en lista för det. Du hittar den här. Många av sakerna du kan göra på båda ställen).

Baka pinnbröd och grilla marshmallows

Bålmat är en klassiker, pinnbröd och marshmallows slår aldrig fel.

Recept på pinnbröd är enkla och degen ska inte jäsa eftersom du använder bakpulver. Det är praktiskt när man får en spontan idé. 

Det finns massvis av olika recpet, både med och utan korv. Vi kan bland annat rekomendera Mette Blomsterbergs pinnbrödsrecept (på danska) hos DR. 

Efter huvudrätten är det dags att montera marshmallows på pinnarna. När de väl har fått den perfekta guldbruna färgen bör de placeras mellan två mariekex. I lyxversionen finns också plats för en bit choklad.

Extra info: Tillagning av pinnbröden kräver en brasa medan man bra kan laga marshmallows på en gasbrännare. 

Måla på sten

Om du har några halvstora stenar liggande överlopps, är det kul att dekorera dem med motiv eller mönster.

Naturligtvis är det en mycket bra idé att tvätta stenen innan du börjar, annars är det svårt att få färgerna att fastna.

Den icke permanenta lösningen är att använda krita, samma som används när barnen ritar på asfalt och trottoarer. Om konstverket ska vara permanent måste något speciellt bläck eller färg / lack användas. Det kan köpas i olika hobbybutiker. 

Gå på vår-fotosafari

Om ni har en kamera som barnen kan använda så är det bara att ge sig ut och hitta små detaljer. Många kameror har en makro-inställning som är bra när mann ska heeeelt nära på motivet.

Mobiltelefoner kan också användas och de är mycket lämpliga till att komma nära på en blomma som blommar, en daggmask som kryper fram eller kanske något helt tredje.

Detaljerna är roliga att se på om kvällen och om ni är några som varit på fotosafari kan ni ha ett litet quiz, var ni kan testa om ni klarar av att gissa vad närbilderna föreställer, eller kanske bara se om ni kan gissa var bilden är tagen.

Biologi, natur och teknik på hemmaplan

Skicka ungarna ut i trädgården med måttband, blyerts och ett ritblock för att undersöka hur snabbt plantorna växer.

Den första dagen mäts en rad olika saker och resultaten noteras för en genomgång senare. Några dagar senare, repeteras projektet med de samma plantorna och så kan barnen se hu mycket plantorna växt.

Det kan vara en bra idé att ge hints i förhållande till hur stor utveckling som kan förväntas. Vårblommorna har en märkbar utveckling medan väldigt få träd ändrar sig på bara ett par dagar. 

Gör en regnmätare: Skär en flaska på mitten och markera millimeter på sidan, så kan du från dag till dag se när det regnat mest.

Gör ett solur: Sätt en pinne i jorden och markera varje timme var skuggan är. Projektet kräver sol för att det ska vara kul.

Råd och vägledning
Posted: March 18, 2020
Författare: Eventyrsport Blogger