Bada i skogens djupa, tysta lugn - och bli friskare | Skogsbad

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Bada i skogens djupa, tysta lugn - och bli friskare | Skogsbad
Råd och vägledning
08 April 2021

Bada i skogens djupa, tysta lugn - och bli friskare | Skogsbad

Trine Birch Okkels - Eventyrsport Skribent


Skrivet av Trine Birch Okkels

- Tidigare elitlöpare och dansk rekordinnehavare

Du kan njuta av skogen på många sätt - och det är ingen hemlighet att det är bra för oss att komma ut i det gröna, nästan oavsett hur vi gör det - det är bra för både kropp och själ - och grönt är bra för ögonen , säger vi. Det här är inte bara prat för det finns faktiskt bevis på att det ligger något i det. Läs vidare här och se ännu mer fram emot din nästa tur i skogen!

Kanske tar du hand om din kropp genom att springa, cykla eller vandra skogen på stigarna eller kanske har du kul med familjen på en picknick- eller sheltertur under trädtopparna? Och om du inte redan gör det det, finns det goda skäl att nu också simma i skogen! Du behöver dock inte söka fram badkläderna, för du ska inte hoppa i sjön.Skogsbad - vad är det?

Uttrycket skogsbad kommer från Japan, där det kallas shinrin-yoku. Här har det praktiserats för den helande effekten sedan 1980-talet, och det godkänns och används i vården som en förebyggande och botande behandling.
Skogsbad handlar om att fördjupa oss och bada i skogens atmosfär med alla våra sinnen och därigenom uppnå bättre hälsa.

Fenomenet är inte nytt, men forskning har sedan dess dokumenterat att om vi vet hur vi kan njuta av vår sammanhörighet med träd och växter, kan vi lindra sjukdomar och sjukdomar genom att:

 • vårt blodtryck sänks
 • vår kardiovaskulära hälsa blir bättre
 • vi blir mindre stressade
 • mindre ångest
 • mindre ilska
 • vår energi ökar
 • immunsystemet blir bättre
 • vår koncentration ökar
 • vårt minne blir bättre
 • vår sömnkvalitet blir bättre

 

Dessutom visar studier att naturen kan göra oss:


 • mer självsäkra
 • mer hjälpsamma
 • mer omtänksamma
 • mer kreativa
 • mer positiva
 • lyckligare

 Skovbadning I Eventyrsport

Så det är med goda skäl att skogsbad också kallas skogsmedicin.

Träden utsöndrar phytoncider, och när vi andas in doften ökar och stimulerar de vita blodkropparna, och det förbättrar vårt immunförsvar.

Studier har visat att skogsbad leder till en ökad produktion av cancerförebyggande proteiner och en ökning av antalet kroppens naturliga mördarceller. Så det finns verkligen många bra skäl att njuta av skogen till fullo.

 

Blodtrycket ner och energi upp

Bara några timmar där man går tyst utan ett bestämt mål utan bara samlar intryck och känner skogen har visat sig ge mätbara positiva förändringar i kroppen.
Även när du går i naturen sänks blodtrycket och depression lindras. Det gör oss också mer positiva, sänker blodsockernivån, hjärtfrekvensen och ökar energinivån. Så du bör definitivt inte hoppa över vandringarna, men du kan istället med stor fördel komplettera dem med skogsbads turer.
På flera ställen på jorden använder de också den japanska modellen och "skriver ut natur på recept" - de rekommenderar att man vistas i det gröna mot t.ex. depression, högt blodtryck, fetma, diabetes och missbruk. På vissa ställen har lärare i skogsbad utbildats. I ursprungslandet - Japan - finns 62 skogscenter och skogsrutter som är certifierade för sina specifika läkande effekter.

 I stora städer runt om i världen - även här hemma - ser vi lyckligtvis också den gröna trenden. Vi har öppnat ögonen för att vi behöver naturen nära oss - och vi planterar träd och gör gröna oaser där det är möjligt - även på tak och väggar. Det är vettigt - studier från Japan visar också att människor som bor i områden med färre träd är mer stressade och har en högre dödlighet än människor som bor där det finns många träd.

Om du vill ha en riktig mindful upplevelse, ta dig själv och din familj på en promenad i skogen - helst några gånger i veckan!

Hur badar du i skogen?

Stäng av din mobil och ge dig gott om tid. När du skogbadari är du inte ute och springer, cyklar eller går genom skogen - du är i skogen för att känna den och bada i den med alla dina sinnen. Lägg dig gärna ner eller sätt dig ner. Använd dina ögon och öron - dröj kvar och fördjupa dig i intrycken. Använd också näsa, mun, fötter och händer. Känn till exempel skogsbottnet och vattnet strömma under dina bara fötter (men kom ihåg att kontrollera noga efter fästingar efteråt!) Känn på växterna och träden med händerna, fyll dina lungor med djupa andetag och andas långsamt, sänk axlarna och känn hur du slappnar av i kroppen. Känn skogens fräscha doft.

Låt ditt sinne vandra utan att begrunda - håll uppmärksamheten på vad du känner i skogen. Märk och känn dig tacksam för alla de positiva saker naturen ger dig. Under de senaste åren har en del forskning gjorts kring begreppet tacksamhet och mental hälsa. Och studier visar att om vi kan tänka mer tacksamhet i våra liv, har det en positiv effekt på vår hälsa och generella känsla av lycka.
Kom ihåg att när du befinner dig i en privat skog måste du hållas på stigarna - men i de danska stats skogarna är du välkommen att gå utanför stigarna.
Viktigt: Kom ihåg att kolla efter fästingar när du är klar med skogsbadet!


Njut!


Råd och vägledning
Inlagd: April 08, 2021
Författare: Eventyrsport Blogger