Bakom The Seven Summits

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Bakom The Seven Summits
Inspiration
03 October 2019

Bakom The Seven Summits

Det var under 1980-talet som bergsbestigare började tala om The Seven Summits; den högsta topp på var och en av de sju kontinenter. Inflationen att sätta kurs mot de sju toppar spred sig snabbt- och faktist är flera av topparna tillgängliga för vandrare med hänsyn till toppäventyr. 

Man skulle kunna tro att det var relativt enkelt att use den högsta topp på var och en av de sju kontinenterna men när det kommer till Oceanien, så finns det två listor att gå efter. Den ena inkluderar Australiens högsta berg, Mt. Kosciuszko, medan den andra har Carstensz Pyramide i Indonesiens Papua-provins.

Det är för att politiskt sätt så är Papua-provinsen inte en del av Oceanien men det är den geografiskt. Den sistnämnda är långt den svåraste av de två att bestiga och därmed också ofta den mest prestigefyllda. DENALI

Nordamerikas högsta berg ligger i Alaska. Det 6194 meter höga berg blev första gången bestiget 1913 och även om det inte kommer i närheten av samma höjd som Everest och Aconcagua, så är det odjur av berg att bestiga. Mest av allt på grund av de tandskallrande kalla temperaturerna som härskar som råder här högt norrut. 

Om vintern faller temperaturen ner till minus 45 grader i ett av de högsta lägren på berget. Kombinera de med en vind upptill 160 km/h och du har en livsfarlig cocktail. 

Även om sommarmånaderna, när folk bestiger berget är förhållandena tuffa. Det är verkligen inte en av de toppar man ska sträva efter, såvida man inte har mycket bra erfarenhet av berg. På Denali dör folk i såväl klättringsolyckor som laviner. 

ACONCAGUA 

Sydamerikas högsta topp ligger i Argentina och trots att Aconcagua kysser himlen på 6962 meters höjd och är det högsta berg utanför Asien, kan man nå till toppen utan att egentlig bergsbestigning. 

Utmaningen ligger i de låga syrenivåerna nästan sju kilometer ovanför havet, höjdsjuka är ett verkligt beskymmer. Det krävs god form och tid till att acklimatisera sig för att komma till toppen av berget som första gången bestegs år 1897. 

Har man lust att inandas den tunga luften i Andesbergen är det bäst att ta sig ut i högsäsongen mellan november och mars.

MOUNT EVEREST

Toppen av Asien och världens högsta berg ligger på gränsen mellan Tibet och Nepal och kan bestigas från bägge sidor. Det kommer förmodligen inte som en hemlighet att det är långt ifrån alla som kan komma med. Varje år dör folk i hoppet om att nå världens högsta punkt.

Mount Everest blev första gången bestiget 1953 av Edmund Hillary och Tenzing Norgay. Legenden Reinhold Messner och kumpanjonen Peter Habeler blev 1978 de första att bestiga berget utan att använda sig av syre på flaska. KILIMANJARO

Afrikas högsta topp, som också går under namnet Uhuru är 5895 meter högt och ligger i Tanzania. Det är en av de mest tillgängliga toppar på The Seven Summit listan. Folk använder i regel en veckas tid på att vandra till toppen, var den syrefattiga luften är den största utmaningen för de flesta.

Stigen mot toppen är speciell då berget reser sig direkt från den platta savannen och man rör sig genom flera klimatbälten upp mot toppen.

MT. ELBRUS 

Europas högsta topp ligger i Ryssland. Elbrus är 5643 meter högt och är ännu en av de toppar var folk, som inte nödvändigtvis är bergsbestigare, kan vara med.

Tekniskt är det nämligen inte förfärligt krävande men vädret på berget kan vara mycket omväxlande och temperaturen kan vara brutalt låg och som alltid i bergen ska man vara försiktig.

Har man en dröm om att bestiga en av The Seven Summits så är Elbrus dock fortfarande en av de mer tillgängliga toppar och en av de som är snällast för din plånbok.

MT. VINSON 

Antarktis högsta topp är som förväntat en isande upplevelse och som det enda bberget på listan tillhör det inte officiellt något land.

Toppen ligger på 4892 meters höjd men utmaningarna ligger på lika hög grad i bergets svårt tillgängliga placering, de isande vindarna och de extremt låga temperaturerna.

Så ska man räkna med att en bestigning kommer med en räkning på den mindre roliga sidan av 220 000 kronor, då transport, tillstånd och utrustning räknas ihop. 

CARSTENSZ PYRAMIDE

Oceaniens högsta berg ligger på Nya Guinea och reser sig 4884 meter över ön. Vill man till toppen ligger äventyret lika mycket i resan till berget som vägen upp till toppen på det. 

Berget ligger nämligen djupt inne i djungeln och det kräver sammanlagt cirka 10 dagars vandring för att komma till och från berget, som också ska bestigas. Vädret kan orsaka problem med våldsamma regnskurar i djungeln och även om man är nära ekvatorn kan det snöa när man närmar sig toppen.

Den första att bestiga berget var Henrich Harrer- österrikaren som är mest känd för sina 'Sju år i Tibet'.

MT. KOSCIUSZKO

Australiens högsta berg är blott 2228 meter högt och här kan alla vara med. Det tar en dag att komma till toppen och man kan ta sig dit året om ifall amn inte har något emot en smula snö. 

Relevanta länkar:

Kläder

Utrustning

Bagage

Inspiration
Posted: October 03, 2019
Författare: Opdag Verden