Bär mer hållbart: 6 miljövänliga vardagsväskor

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Bär mer hållbart: 6 miljövänliga vardagsväskor
Råd och vägledning
01 Oktober 2022

Bär mer hållbart: 6 miljövänliga vardagsväskor

Det kan vara svårt att köpa mer hållbara produkter. Utbudet är stort och det finns en del uttryck och begrepp som var och en talar om hur en produkt är mer hållbar. Här går vi igenom begreppen och ger dig 6 miljövänliga vardagsväskor.

Vi har gjort det enkelt och samlat 6 olika vardagsväskor som alla är skapade med omtanke om miljön. För att göra det ännu enklare har vi dessutom rangordnat dem från störst till minst, så du snabbt kan hitta din nya, mer hållbara följeslagare i vardagen.

Careful-Choice-logo-negativ

Använd Careful Choice-märket om du vill shoppa miljövänligt

När du handlar här på sidan kan du hålla utkik efter den gröna Careful Choice-logotypen. Logotypen hittar du på produkter som har en hållbarhetscertifiering och/eller är gjorda av mer hållbara material. Du kan läsa mer om kriterierna för Careful Choice i länken (öppnas i nytt fönster). 

Läs mer om Careful Choice

 

Ska du använda en axelväska, en handväska och en ryggsäck? Då får du alltihop med Totepack no. 1. 3-i-1-väskan har en volym på ungefär 14 liter. Det finns en dragkedja i toppen så sakerna stannar kvar i väskan. Väskan är utrustad med ett stort huvudfack, men glöm allt om att stå och rota efter nycklar, mobilen eller andra småsaker. Det finns nämligen en liten ficka på insidan med plats för de viktiga små grejerna du vill ha med dig på resande fot. På utsidan av väskan hittar du också en ficka. Axelremmarna är av textil och du kan självklart reglera dem så att de sitter bra oavsett om du ska ha väskan på ryggen eller över axeln. 


Derfor er den miljøvenlig

Väskan är tillverkad i G-1000® Heavy-Duty Eco S. G-1000® Heavy-Duty är en extra slitstark utgåva av Fjällrävens starka G-1000®-material. Tyget är impregnerat med Greenland Wax för att vara hållbart och vattenavvisande. G-1000® Heavy-Duty Eco är ett miljövänligt alternativ som är tillverkat av återvunnen polyester och ekologisk bomull. 

Tree-Kånken är inspirerad av den första Kånkenväskan från 1970-talet. Då får du en retro look kombinerat med ny teknologi. Väskan har en volym på 16 liter. Det finns ett stort huvudfack, en stor ficka på framsidan, öglor att sätta fast ett cykellyse i och remmar nederst, där du exempelvis kan spänna fast din jacka. Den ikoniska Fjällrävenlogotypen kommer här i en praktisk, reflekterande version. En bra detalj när vi närmar oss årets mörka månader 

Därför är den miljövänlig

Som du kanske har räknat ut från namnet spelar träd en huvudroll i tillverkningen av ryggsäcken.  Huvudmaterialet och fodret i ryggsäcken är tillverkat av materialet Pine Weave. Pine Weave-materialet börjar som träspån och slutar som slitstarkt och vattenavvisande tyg. Råmaterialet som Fjällräven köper in kommer från en certifierad skogsplantering i närheten av Fjällrävens hemstad.

Med Haglöfs Tight-modellerna står komfort och funktionalitet i centrum. Haglöfs Tight är – kanske inte helt överraskande – designad för att sitta nära ryggen. Den har en ergonomiskt formad ryggpanel, anatomiskt formade bärremmar och justerbara remmar runt bröst och midja. Tight L kan rymma 25 liter.

Älskar du Haglöfs snygga Tight-modeller kan du välja mellan flera storlekar och olika färgkombinationer.  Du kan hitta alla ryggsäckar och väskor från Haglöfs 
här direkt.

Därför är den miljövänlig

Bluesign

Bluesign-märket är din garanti för att produkten skapats med omtanke om miljön och under anständiga arbetsvillkor. Det finns fem principer:

1) Hållbart utnyttjande av energi och råvaror
2) Ansvar för människor och miljö
3) Mindre vattenutsläpp
4) Mindre luftföroreningar
5) Förbättring av arbetsförhållanden

Du kan läsa mer om Bluesign-märket i artikeln här (öppnas i nytt fönster).  


PFC-fri imprægnering

Precis som Ospreys midjeväska Daylite Waist har Haglöfs Tight L-ryggsäck också fått en fluorkarbonfri impregnering.

Återvunnen polyester

Produktionen av nya material orsakar en del CO2-utsläpp. Därför har Haglöfs valt återvunnen polyester till Tight-ryggsäcken och många andra produkter eftersom det minskar behovet av att producera nytt. 42% av all polyester som Haglöfs använder har under 2021 varit återvunnen.

Ryggsäcken du både kan använda i farten till vardags och för friluftsliv. Ryggsäcken har plats för 28 liter som du kan bära med hjälp av breda, vadderade remmar med bröstrem och höftbälte. Höftbältet kan du ta av om du inte ska använda det. Ryggsäcken har ett topplock istället för den traditionella dragkedjan. Ryggsäcken kan vaxbehandlas med Greenland Wax, men det finns också ett inbyggt regnöverdrag, så väskan är optimalt skyddad mot elementen.

Därför är den miljövänlig

Ryggsäcken är tillverkad i en mer miljövänlig version av Fjällrävens G-1000, nämligen G1000 HeavyDuty Eco, som består av återvunnen polyester och ekologisk bomull.

Osprey Talon 33 är en teknisk ryggsäck som är skapad för turer med fart i. Väskan är designad för att vara andningsbar, lätt och behaglig. Det är bland annat tack vare bärsystemet AirScape. Det ger dig en justerbar rygglängd och ventilationskanaler i ryggpanelen, så väskan kan sitta nära ryggen och samtidigt andas. Det finns breda remmar, justerbar bröstrem och vadderat höftbälte. 

På Talon 33 finns det massor av fickor; på höftbältet, utsidan, bärremmarna och i topplocket. Precis som med Ospreys midjeväska får du här också en fodrad ficka på utsidan så du kan skydda dina solglasögon och din elektronik.

Väskan har också en mängd bra detaljer: nyckelhållare, hållare för vandringsstavar, nödvisselpipa, hållare för vattenslang och hållare för cykellyse.

Därför är den miljövänlig

Bluesign

Bluesign-märket är din garanti för att produkten skapats med omtanke om miljön och under anständiga arbetsvillkor. Det finns fem principer:

1) Hållbart utnyttjande av energi och råvaror
2) Ansvar för människor och miljö
3) Mindre vattenutsläpp
4) Mindre luftföroreningar
5) Förbättring av arbetsförhållanden

Du kan läsa mer om Bluesign-märket i artikeln här (öppnas i nytt fönster).

Återvunnen nylon

Väskan är tillverkad av återvunnen nylon. 


PFC-fri 

PFC är förkortningen för fluorkarbon. Det används bland annat till impregnering av produkter för att göra dem vatten- och smutsavvisande. PFC har dock visat sig ha en rad oavsiktliga biverkningar för människor, djur och natur. Väskan från Osprey har alltså fått en vattenavvisande beläggning som inte innehåller fluorkarbon.

Är sport en stor del av din vardag eller om du har många resdagar så kan Transport Duffel vara en bra lösning. Väskan rymmer hela 65 liter så det finns riktigt gott om plats. Det är en väska som kan klara lite av varje; den är robust med kraftiga bärhandtag, bra ryggsäcksremmar och bröstrem. Utsidan är vattenavvisande, och som en extra detalj har den ett fönster för ID-kort så du lätt kan komma vidare från A till B.

Derfor er den miljøvenlig

Återvunnen polyester

Väskan är tillverkad i återvunnen polyester. Återanvändandet av material innebär självklart att man slipper producera mer än absolut nödvändigt.


TPU-coating

TPU är ett hållbart material som inte dukar under för varken UV-strålar, höga temperaturer eller fukt. Det innebär att man med TPU får en väska som man kan ha glädje av länge.

Råd och vägledning
Inlagd: Oktober 01, 2022
Författare: Eventyrsport Blogger