Bli vän med dina kängor

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Bli vän med dina kängor
Råd och vägledning
11 Mars 2014

Bli vän med dina kängor

Man ska inte kompromissa när det kommer till sina kängor, utan tänka på vad som gör ens fötter glada. Ni ska trots allt gå igenom mycket tillsammans! 

Skorna är bland det viktigaste av all din utrustning och ska därför naturligtvis väljas med omsorg, samt med hänsyn till din aktivitet och anatomi. Det är en av de gånger du inte bör kompromissa, och särskilt inte om du ska ut och vandra. Då kan fel kängor nämligen snabbt förstöra både vandringen och dig. Även strumporna spelar en stor roll här.

1. Plös

Stänger hålet under snörningen. Om den är kilformad och fastsydd på båda sidorna så hjälper den till att täta kängan och skyddar mot både fukt och smuts. Den skyddar dessutom fötterna och benen mot skosnörena. Var försiktig så plösen inte sitter skrynkligt. 

2. Foder/polstring

Kängor med membran har ett tygfoder, ofta med en läderkrage överst på skaftet. Membranlösa kängor är oftast fodrade med mjukt och slitstärkt läder. Kängor som har skumvaddering i kragen och skaftet formar sig efter dina anklar och undviker på så sätt att ankelknölarna skaver mot kängan. 

3. Snörning/öljetter

Ju längre snörningen går ner på foten, desto mer exakt kan du anpassa kängan. Öljetterna ska vara släta och låta skosnörena glida lätt, så att de inte slits ut. Öljetter med snörningslås tillåter dig att spänna foten och skaftet olika hårt. 

4. Ankelstöd

En av de viktigaste orsakerna till att man borde ha kängor på sig när man vandrar är ankelstödet. Om du står flera dagar från målet med en kraftigt stukad fot och en stor ryggsäck är goda råd dyra. Ju högre och styvare skaft, desto bättre stöd.

Støvleillustration med numre

5. Hälgrepp

En väldigt viktig detalj när det kommer till kängor är hälgreppet. Om din häl inte fyller ut skon ordentligt är det stor risk att du får blåsor. Hälgreppet kompletteras med de öljetter som sitter längre ner på kängan lite för sig själv. 

6. Material

Läder, nubuck, mocka och olika textilier, antingen för sig själv eller blandade. Det handlar i stor utsträckning om smak, vikt och underhåll. De kraftigaste kängorna är oftast gjorda i någon form av läder.

7. Framfot/skydd

Ett utvändigt skydd i t.ex. gummi skyddar kängorna mot vassa stenar och klippor. Det ska minst finnas på häl och tå, men helst hela vägen runt. 

8. Sula/innersula

Innersulan ska kunna tas ut och luftas/torkas, och eventuellt bytas ut. Mellansulan ger stabilitet, stötdämpning och styvhet, medan yttersulan står för friktionen. Det finns en mängd mönster och gummityper för olika ändamål.

KOM IHÅG ATT TÄNKA PÅ:

Storlek

Kängan ska passa! Ta ut innersulan och ställ dig på den med lämpliga strumpor. Är dina fötter större än sulan är skon för liten - det gäller både längd och bredd. Det ska vara plats till minst en pekfingers bredd framför tårna så de kan röra sig, och kom ihåg att foten blir större i löpet av dagen.

Vikt

Läderkängor är oftast tyngre än dem i syntetiska material. Om du har gått 1000 steg i en 1 kg tung känga har du lyft ett ton med varje ben. Å andra sidan kan en tung och kraftig känga ge en god och stabil känsla av stöd och styrka.

Hålfotsinlägg

Behovet av hålfotsinlägg beror helt och hållet på din fot. Är du plattfotad kan ett kraftigt hålfotsinlägg vara obehagligt. Man kan med fördel prova kängan med en tung ryggsäck eftersom en sådan belastning på grund av sin vikt kommer att göra din fot lite plattare än den är annars. Det ska kännas rätt. 

Stegjärn

Stegjärn är en slags piggsko som man spänner fast på sina kängor om man ska gå på is, t.ex. för att korsa en glaciär. För att kunna använda stegjärn ska stöveln dels vara väldigt styv och dels vara förberedd för det. 

Vård och impregnering 

Helt grundläggande för kängans prestanda och livslängd. Alla kängor ska tvättas och impregneras - även de med membran, annars tar andningsförmågan snabbt stryk. Underhållstips. Läderstövlar mår dessutom riktigt bra av en omgång "hudvård" efter tvätt och innan impregnering. Se vårt urval av impregnering här.

Styvhet

En kraftig vandringskänga kan kännas stel, klumpig och obehaglig första gången man använder den, men i ojämn terräng med stor ryggsäck är det nödvändigt. Fötter och ben vänjer sig snabbt till att bli skonade för ojämnheter och hjäpta i terrängen. Lättare packning och mildare terräng kan klaras av med mjukare skor. 

Strumpor

De mest lämpliga materialen för vandringssockor är ull och syntet, antingen rent syntetiska eller en blandning av de två. Ull kan användas länge utan att det börjar lukta, det är mjukt och skönt för fötterna, och det känns inte kallt även om det skulle bli vått. Det finns otaliga versioner av syntetiska strumpor. De flesta är bra på att tarnsportera bort svett och de torkar snabbt efter tvätt. Många föredrar en inner- och en ytterstrumpa, eventuellt med syntet innerst och ull ytterst. Bomullsstrumpor är inte lämpliga för vandring. Se urvalet av sockor och strumpor här.

Vattentät

Vattentäta kängor eller ej - ämnet ger upphov till många diskussioner. Välimpregnerade läderstövlar håller riktigt mycket vatten ute, men är inte helt vattentäta. Kängor med membran måste impregneras lika bra och är vattentäta, men skulle det komma in vatten t.ex. uppifrån så torkar de inte på samma sätt medan man går. Ha eventuellt ett par av varje, så kan du välja beroende på årstid och förväntad fuktighet. Läs mer om vattentäta membran här

Ven med støvler

Hitta kängorna till ditt nästa äventyr

Gå till startsidan för skor och kängor här, eller låt dig inspireras av kategorierna här nedanför. 

Vandringskängor herr >

Vinterkängor herr >

Vardagskängor herr >

Vandringskängor dam >

Vinterkängor dam >

Vardagskängor dam >

Vandringsstavar >

Tillbehör >

Sockor och Strumpor >

Råd och vägledning
Inlagd: Mars 11, 2014