Careful Choice: Eventyrsports egna miljömärke

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Careful Choice: Eventyrsports egna miljömärke
Råd och vägledning
20 Februari 2020

Careful Choice: Eventyrsports egna miljömärke

Eventyrsport har infört deras egna miljömärkning som gör det lättare att hitta hållbara och miljövänliga produkter hos dem. Kaisa B. Sørensen som är Category och Sustainability Manager på Eventyrsport samt kvinnan bakom idén svarar här på ett par frågor om idén och märkningen.

Det blir mer och mer fokus på miljön och hållbarheten i utrustningsbranchen. Lyckligtvis. Fler och fler producenter använder miljövänliga material och gör en seriös satsning på att vara mer hållbara. Som konsument, som inte är bekant med alla olika typers miljömärkningar och certifieringar kan det ibland vara svårt att hitta runt.

Det är här Eventyrsports Careful Choice kommer in.

Märkningen gör det nämligen lättare att hitta miljövänliga saker i butiken och på hemsidan. Eventyrsport kallar Careful Choice för en kompassnål som visar vägen i djungeln.

Vi har ställt Kaisa B. Sørensen som är Category och Sustainability Manager ett par frågor om miljömärkningen.


Varför kommer initiativet nu?

"Det är mycket lätt att skilja på ekologisk och icke ekologisk mat i butiker och konsumeringen av ekologiska produker stiger för varje år. De flesta kunder vet inte om kläderna de köper är producerade på ett hållbart och miljövänligt sätt".

"Det finns riktigt många hållbara initiativ på marknaden, märkningar och certifieringar men det är svårt för kunderna att skapa sig en överblick och hitta produkterna på ett enkelt sätt".

"Många av våra leverantörer gör mycket för miljön och mänskor men de är inte så bra på att berätta historien så den når konsumenten. Därför kom jag på idén att göra vår egna hållbarhetsmärkning, som kommer vara ett enkelt sätt att hitta de mest miljövänliga produkter i vårt sortiment. På det sättet stöttar vi även leverantörernas miljövänliga initiativ och utvecklingen av hållbar teknologi".


Hur har ni valt ut kriterier på vilka produkter som får Careful Choice-märkningen?

"Jag ville göra enkla, begripliga och lättförstådda krav till vår hållbarhetsmärkning. Det finns två fokus områden. Det första är materialerna produkten är gjord av: ekologiska material, miljövänliga material som ull, träfiber och hampa, återanvända material och material producerat med Bluesign-certifikat. Här har vi ställt höga krav på att produkterna som minimum ska innehålla 80% av dessa material - eller minst 90% Bluesign- certifierade material".

"Det andra är fokus på det sätt produkterna är producerade på - dvs. att vi framhäver produkter som är producerade efter de mest strikta krav när det kommer till erkända internationella miljö-certifieringar som Bluesign och Oeko-Tex".

"Ut över det tar jag bort alla produkter som innehåller fluorcarbon-baserade impregneringar som fortsättningsvis är det mest effektiva på marknaden och säkrar  produkternas hållbarhet men som är svår-nedbrytligt i naturen. Vi accepterar också endast ull som kommer från mulesing-fri produktion samt dun med internationella certifieringar som säkrar att den inte blivit plockad från levande djur".

"Jag har också valt att acceptera Vaudes och Haglöfs egna hållbarhets märkningar eftersom de använder sig av strikta hållbarhetskriterier som likar väldigt mycket vårt egna, har vunnit många hållbarhetspriser i diverse internationella tävlingar och utan tvekan är föregångare inom området".


Kommer Careful Choice att påverka vad man hittar på hyllorna i framtiden?

"Ja helt säkert. Vi kommunicerar mycket tydligt med våra leverantörer att hållbarhet är något som är mycket viktigt för oss och att vi vill prioritera det i högre och högre grad när vi sammansätter vårt sortiment. Vi talar öppet med våra leverantörer om hur viktigt det är att de investerar i utvecklingen av miljövänliga teknologier och material och påpekar områden var de kan utveckla sig i".

" Just nu är jag i en tät dialog med utvalda sko-producenter, var jag ställer krav på att de börjar tänka mer på miljöcertifieringar samt sätter mer fokus på produktion av hållbara produkter".

" Vi har också några producenter som gör riktigt mycket inom området men inte har sett till att få några certifieringar som kan bevisa deras hållbara arbete eller urval av ekologiska produkter och återanvända material. Så jag framför tydligt att genomskinlighet är mycket viktigt och att de blir tvungna att prioritera det".

"Med andra ord: vi vill tillsammans med våra leverantörer utveckla oss i en mer hållbar riktning genom en god dialog och smarbete. Sammanfattande för Careful Choice så är vårt mål att det blir lättare för våra kunder att välja mer hållbara produkter och lättare för våra expediter att ge rådgivning kring det och på det sättet dra vårt strå till stacken att skuffa världen i en bättre riktning".

"Vi är helt säkra på att vi med tiden får fler produkter som lever upp till kriterierna som Careful Choice har. Vi hoppas även att vi med tiden kan höja kraven ännu mer för att uppnå markeringen 'Careful Choice', på det sättet skuffas även utvecklingen vidare".

Kriterier för Careful Choice

För att produkten ska kunna få Careful Choice- märket ska det minst uppfylla ett av följande kriterier:

● Har en bluesign®-produktcertifiering eller annan hållbarhetscertifiering som OEKO-TEX® 100 (Confidence in Textiles)

● Gjord av återanvända fibrer, tex. polyester (minimum 80%)

● Gjort av bluesign®-godkända material (minimum 90%)

● Gjort av ekologisk bomull (minimum 80%)

● Gjort av andra miljövänliga material som ull, tencel eller hampa (minimum 80%). Ull ska alltid komma från mulesing-fri produktion.

● Ekologisk mat ska följa europeiska standarder.

● Har Vaude’s Green Shape-märkning.


Ingen av dessa produkter får innehålla impregnering baserat på fluorkarboner. Dun ska ha en internationell certifiering som tex. RDS-certifiering (Responsible Down Standard).

Råd och vägledning
Inlagd: Februari 20, 2020
Kategorier: Märke och Material
Författare: Opdag Verden