Därför är merinoull bra

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Därför är merinoull bra
Råd och vägledning
10 Oktober 2018

Därför är merinoull bra

Solsken eller snålblåst, sommar eller vinter- ull är ett fantastisk material oavsett årstid. Vi går gärna så långt som att säga att ull är ett av naturens mästerverk, och när vi dessutom snackar om friluftsliv, är det nästan nödvändigt att ha kläder i ull i garderoben. Här kan du läsa varför.


Om du redan nu tänker att kläder i ull omöjligt kan vara något för dig, så håll ut – ull behöver inte vara en kliande, obehaglig upplevelse. Får- och lammull, av alla de slag, karaktäriseras av många riktigt fina egenskaper, vissa är till och med helt specifika för merinoullen. 

Blött och kallt- nej tack!

Det är nästan omöjligt att undgå fuktiga strumpor, oavsett om det är dig själv eller omgivningen som producerar fukten, men när det gäller ullstrumpor behöver en blöt strumpa inte nödvändigtvis betyda kalla fötter. Ull isolerar nämligen även om den blir blöt och materialet kan innehålla upp till 35% vatten utan att ens upplevas som blöt.

Det gäller givetvis även ullunderställ. När du tar en paus på vandringsturen eller skidfärden blir du inte kall lika snabbt om du har ett underställ i ull. Du ska dock komma ihåg att ullen inte aktivt avger värme, utan upprätthåller isoleringen, så det är en bra idé att ta på sig ett extra lager i pausen om vädret är kyligt.

Koll på termostaten?

Kläder i merinoull kan med stor fördel användas året runt- även under varma sommardagar. Ull är nämligen temperaturreglerande, vilket betyder att den hjälper till med att hålla din kroppstemperatur någorlunda konstant. 

Det låter kanske lite märkligt att ha ullkläder på sommaren, med det är faktiskt riktigt behagligt och det blir inte varmt och obehagligt på samma sätt som syntetmaterial kan ha en tendens till att bli. Tänk bara på fåren som går runt med en ulljacka under största delen av året- naturen har nämligen koll på det där med temperaturreglering. 

Skunk i tältet?

Ullens innehåll av lanolin hämmar bakterietillväxten i ullen och eftersom det är just bakterier som genererar obehaglig lukt, kan du ha på dig t.ex. en underställströja i ull i flera dagar innan den behöver tvättas.

Om det handlar om en tjocktröja, som du inte bär direkt mot huden, behöver den tvättas ytterst sällan. Häng upp den under ett tak när det regnar eller inne i badrummet när du duschar så blir den på ett närmast mirakulöst sätt fräsch igen. 

Öppna eldar

Om glöden och gnistorna från den annars så trevliga elden någonsin har bränt hål på dina kläder så vet du hur irriterande det kan vara.  Kläder i syntetmaterial tycker inte på något vis om hög värme eller eld, men ull reagerar helt annorlunda. Ull har faktiskt ganska svårt för att fatta eld eller påverkas av värmen, så en gnista från elden är sällan någon katastrof. Men det är ju onödigt att utmana ödet…

Det nya svarta- eller något gammalt?

Det finns även en liten bonus med ull som inte handlar om funktionaliteten: Ull håller nämligen färgen under hela plaggets livstid, så din svarta tröja eller strumpa behåller sin djupa svärta- inga falnande färger här inte.  

Det kliar överallt

Många tänker automatiskt på en otäck, kliande tjocktröja när de hör ordet ull. Men när det gäller just merinoull ligger en sådan association ganska långt ifrån verkligheten. Merinoullen har en tjocklek på ca. 20 mikrometer, alltså 0,02mm. För att jämföra med något kan vi nämna att människans hår har en tjocklek på 18-180 mikrometer. De flesta andra ulltyper är tjockare. Fibrerna i merinoullen är dessutom väldigt vågiga och därför blir tyget ganska elastiskt och kan samtidigt bära på massa isolerande luft.

Men rätt ska vara rätt, vissa människor (ytterst få) kan helt enkelt inte tåla att ha ull på kroppen. Men merinoullens tunna fibrer böjer sig hellre än att sticka huden, och det är just precis sticken från fibrernas ändar som annars kan irritera.

Glada ulltottar

Merinoullen kommer -kanske inte helt oväntat- från merinofår. Denna rasen föds upp för sin ull och man har känt till den enda sen medeltiden i Spanien. Det är en av världens mest utbredda fårraser och den har stor utbredning i Australien, Nya Zeeland, Sydafrika och Sydamerika.

Alla våra leverantörer använder uteslutet merinoull från får som inte har varit utsatta för mulesing. Merinofår har en veckig och skrynklig hud. Mulesing är ett väldigt smärtsamt ingrepp där man avlägsnar hud från fårets bakdel för att undgå att flugor lägger ägg. Metoden har mest använts i Australien. En av vår största leverantörer, Icebreaker, håller till i Nya Zeeland och Icebreaker tillåter inte mulesing.

I Nya Zeeland går fåren utomhus året runt, ofta i bergsterräng och temperaturen kan därför pendla mellan riktigt kallt och riktigt varmt. Här kan fåren verkligen njuta av deras temperaturreglerande ull, som håller dem varma och nöjda oavsett väder.

Miljövänlig ull 

Ullens alla förträffligheter har även positiva effekter på miljön. Eftersom kläder i ull kan användas i flera dagar innan de behöver tvättas, sparar du både el, vatten och tvättmedel. Tvättmaskinens slitage på kläderna minskas också och således behöver du inte heller köpa nya kläder lika ofta. 

Om man till största delen har med sig kläder av ull på resan behöver man heller inte ha med sig lika mycket packning. Om det var tillfället för samtliga passagerare i ett flygplan, skulle det spara en hel del vikt och därmed bränsle och utsläpp.

Ull kan även klassas som ett hållbart material, med tanke på att materialet är självförnyande och inte förbrukas vid ett enda tillfälle. 

Styrka är ullens svaghet

Ull är ett fantastiskt material, men ingenting är perfekt. En enda, knappt så positiv, sak bör för nämnas för rättvisans skull. Ull är inte ett särskilt slitstarkt material. Därför upplever man ofta att man har blandat in större eller mindre mängder av andra material i garnet, speciellt i strumpor. Du kan läsa mer om det nedanför.

Ullens allierade

Ull blandas ofta med andra material och det beror på flera saker.

Ett par strumpor i ren ull förvandlas på ganska kort tid till ett par formlösa påsar och hålen kommer efter bara några dagar. Därför tillsätter man oftast nylon för att öka slitstyrkan och hålla passformen. Dessutom är det nästan alltid ett elastiskt element med, oftast elastan. Det gör att ullstrumporna sitter perfekt, så att du undgår veck och blåsor. Ofta har man konstruerat det så att ullen sitter närmast huden, medan syntetmaterialen sitter ytterst. 

I ullkläder kan det vara tillsatt nylon, polyester, Lycra® eller naturmaterial som viskos eller Tencel®. Detta gör man alltså för att öka slitstyrkan och materialets förmåga att hålla formen. Det kan även handla om att man önskar att plagget ska torka snabbare, transportera svett bättre eller helt enkelt vara billigare. 

Det finns även kombinationer, där ullen sitter ytterst och syntetmaterialen sitter in mot huden. Dessa produkter förenar de bästa egenskaperna från flera olika material och tillgodoser behoven hos personer som kanske inte tål ull mot kroppen särskilt bra. 

Många plagg på vår hemsida innehåller ull. Vi har t.ex. flera T-shirts i merinoull, så surfa gärna runt eller klicka här. Letar du specifikt efter underställ eller strumpor kan du använda dig av följande länkar:

Ullunderställ

Ullstrumpor

Råd och vägledning
Inlagd: Oktober 10, 2018