Därför sitter Ospreys väskor så bra

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Därför sitter Ospreys väskor så bra
Råd och vägledning
15 Oktober 2020

Därför sitter Ospreys väskor så bra

Med mer än 35 års erfarenhet vet Osprey en sak eller två om att tillverka väskor och ryggsäckar.

Har du redan en Osprey-väska i samlingen, då vet du också att den är en bra väska, men vet du varför? Läs artikeln där vi dyker in i Ospreys tre typer av stödsystem och titta på vilka behov de är utformade för att uppfylla.

Om du inte har provat en Osprey-väska än, får du här lite nyttiga kunskaper till nästa gång du behöver en ny väska.

Osprey är känt för sina otroligt lätta och samtidigt robusta ryggsäckar, och de gör väskor för alla behov. Deras uppdrag har varit att göra upp med det förflutnas vikter och bärsystem. Om du stötte på en vandringsryggsäck för 30 år sedan kommer du kanske ihåg de trädgårdsslangtjocka aluminiumrören som utgör väskans ryggsäcksystem. Mycket har hänt sedan dess, och Osprey har stått i spetsen.

Det är bärsystemet som är utgångspunkten för: Bärförmåga, ventilation och komfort. Med andra ord, om du vill göra en bra ryggsäck måste du ha ett bra bärsystem. De har faktiskt tre olika för att vara exakta: AirScape, AirSpeed och AntiGravity.

1. AirScape

AirScape-systemet består av strategiskt placerade skumremsor eller räfflade skumpaneler som låter varm luft lämna baksidan och kallare luft kan ventileras igenom för att få ner temperaturen längs ryggen.
Av de tre stödsystemen sitter AirScape närmast baksidan. Detta ger mer stabilitet, bättre viktöverföring och bra ventilation för aktiviteter med fart över fältet.

Vilka behov uppfyller AirScape:
Om du behöver en ryggsäck för att springa eller cykla i skogen, där kroppens rörelsemönster varierar mycket, är en väska med AirScape ett bra erbjudande.
AirScape är ett mångsidigt system som säkerställer att din förpackning är stabil och säker och att din tyngdpunkt ligger nära din rygg.

AirScape finns i många modeller, inklusive: Tempest, Talon och Nova / Nubula. Det här är några av de mindre modellerna från Osprey, men AirScape används också i väskorna som är konstruerade för att bära många kilo mer på grund av den snäva tyngdpunkten. Till exempel. Xena / Xenith & Ariel och Aether Pro.

Trots sin mångsidighet är AirScape inte det mest ventilerade bärsystemet som Osprey tillverkar. Om du letar efter maximal ventilation är AirScape inte det mest uppenbara jämfört med AirSpeed.

2. AirSpeed

AirSpeed är Ospreys version av det klassiska trampolinbärsystemet - men med en twist av Ospreys magi. Bärsystemet är ett stort nätliknande material, även kallat mesh, som kläms fast i ryggsäckens tunna aluminiumram. Det unika med systemet är att det håller avstånd från topp till botten och ger maximal ventilation. I kombination med axelremmar och höftbälte med urholkat EVA-skum bildar det de mest ventilerade bärsystemen som Osprey erbjuder.

Vilka behov uppfyller AirSpeed:
Om du letar efter en väska där ventilation, lätt vikt och personlig passform har hög prioritet kan en väska med AirSpeed vara svaret. Den är utformad för vandring och annan aktivitet i varma klimat eller där aktivitetsnivån är hög. Generellt är systemet lämpligt för personer som känner sig heta och inte bryr sig om att springa runt med en svettig rygg.

Bärsystemet används i väskor, där vikt läggs på ventilation över längden för att undvika alla typer av "hotspots" (hotspots är områden som blir obehagligt varma, till exempel under höftbältet eller längs ryggraden). Det sträckta nätet formas också sömlöst i varje rygganatomi, så du kommer att uppleva en fantastisk kontakt längs hela ryggen. Vi ser bärsystemet i Hikelite-serien, Sirrus och Stratos, samt deras lätta väskor Eja och Exos och Lumina och Levity.

AirSpeed är ett av de 3 bärsystemen som klarar den lägsta vikten. Därför ser du alltid en mindre viktrekommendation än med andra produkter. Till exempel. Exos 58 har en maximal viktrekommendation på 18 kg jämfört med Aether 60, som med samma litermått har en maximal viktrekommendation på 27 kg.

3. AntiGravity 

AntiGravity är i en klass för sig. Systemet kombinerar stabilitet och hög bärförmåga från AirScape med ventilation och personlig passform från AirSpeed. Detta utgör det mest bekväma, ventilerande och stabila bärsystemet som samtidigt klarar många kilo, och om du ställer in det rätt passar det fantastiskt på nästan vilken kropp som helst.

Vilka behov uppfyller AntiGravity:
AntiGravity är för dig som inte vill kompromissa med någonting.
Om du behöver en väska som kan bära en tung packning, har en personlig passform och samtidigt kan ventilera bort värme - bör du definitivt söka dig till en väska med AntiGravity-systemet.
Bärsystemet används i modeller som Ariel, Aether, Aura Atmos och Poco babybärare.

Om du ännu inte har en väska från Osprey, kolla in vår webbshop, kanske hittar du den perfekta ryggsäcken för ditt nästa äventyr. Som en extra funktion har Osprey utarbetat en mycket detaljerad Owners Manual för alla väskor i deras sortiment. Här kan du läsa allt om den specifika väskan du har blivit kär i och hur du anpassar den.


Och till nästa gång du går ut med din Osprey-väska: Go 'tur!
Råd och vägledning
Inlagd: Oktober 15, 2020
Kategorier: Märke och Material
Författare: Mads Nedergaard Larsen