Därför ska du använda vandringsstrumpor

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Därför ska du använda vandringsstrumpor
Råd och vägledning
21 October 2019

Därför ska du använda vandringsstrumpor

I våra butiker upplever vi många kunder som frågar efter råd hur man unfår blåsor. Ett av de mest förbisedda lösningar till detta problem är vandringsstrumpor av god kvalitét och bra passform. Detta bör alltid vara den första frågan man ställer sig när man fått ett skavsår; Har du bra strumpor på?

Bra strumpor har flera kvaliteter. Materialen är effektiva när det gäller svettransport och isolering men strumporna ska också vara slitstarka. Dessutom är passformen viktig.

Något om material i vadringsstumpor

Det mest använda materialet är ull och ofta är det merinoull som blir använt i sockorna. Merinoull har en fantastisk förmåga att suga upp och fördela fukt. Även om ull innehåller cirka 35% vatten i förhållande till sin egen vikt kommer det inte kännas vått alls och när ull faktiskt blir genomvått mister den inte sin isolerande effekt, även om det naturligtvis blir reducerat jämfört med ull i torrt tillstånd. 

En av de kommentarer från kunder som utmärkte sig särskilt, var en reflektion över känslan att stiga i en vattenpöl och få genomvåta skor. Det var en löpare som kort tid innan hade köpt sina första par löpstrumpor med merinoull:

”Det är bara kallt i några få sekunder. Sen märker jag det inte mer.”

Just denna upplevelse säger något om vad ullsockor kan, även om de blir helt våta. 

Vandringsstrumpor ska dock inte vara gjorda helt i ull. Det är inte ullfibern tillräckligt stark till. Därför blir alla kvalitets strumpor stickade över ett slags skelett av nylon. Skelettet gör att den håller formen trots att du använder strumporna om och om igen. De flesta bra strumpor har även en större eller mindre andel av elastan i innehållsbeskrivningen. Elastan ger extra smidig passform, som gör att sockorna sitter tätt och behagligt om foten. Det är dock viktigt att strumporna inte är för strama. Om du märker det när du testar dem ska du kanske ha en storlek större eller en bredare modell.

I bra vandringsstrumor kan eventuellt också förekomma polyester. Det gör att sockorna har extra bra svett- och fukttransporternade egenskaper. Därför kommer också ett par vandringsstrumpor med polyester blandat med ullmaterialet vara lättare att torka när du är ute på tur än ett par stumpor som bara innehåller nylon och ull/merinoull. 

3 bra tips till turen

  1. När du sätter på vandringsstrumporna ska du noga med att få dem rätt på foten. Sockorna är stickade enligt dina fötter. Inte nödvändigtvis höger och vänster men det är viktigt att strumporna inte är snurrade runt foten för då passar inte deras form. Det betyder att det kommer lite extra tyg vid tårna och samma på sidan om hälen, det kan lätt skapa en tryckpunkt och i värsta fall en blåsa. 

  2. Det är en bra idé att ha ett par extra sockor med sig på tur. Ha alltid med ett par vandringsstumpor i en drybag så att du kan byta till torra strumpor när du har slått upp läger. Är det en längre tur är det förnuftigt att reservera ett par att sova med och som du endast använder till det ändamålet. Sovstumporna ligger bra i samma drybag som din sovsäck. De extra torra strumporna kan även användas i nödsituation om någon blivit extra kall. Om allt annat är vått och kallt kan ett par torra strumpor på händerna vara en av de saker som gör det lättare för din allt för kalla vandringsvän att få upp värmen igen. 

  3. Vandringssockor som blir våta på vägen ska du försöka få torra igen. De flesta tält har ett torklina under tältduken. Där hänger de våta sockorna bra tills de ska på igen nästa morgon. Värmen från din (och dina vänners) kropp(ar) kommer hjälpa till med att torka strumporna under natten. Det är inte som att hänga dem på en värmeapparat hemma men det är bättre än att låta de ligga kvar i skorna. Om det är kallt väder och kanske frost om natten så ta dags strumporna med i sovsäcken, så torkar de snabbare. Ett par frusna strumpor är inte skönt att sätta på sig på morgonen och det kan ta lång tid att få värmt upp dem ordentligt igen. 

Extra tips: Om du har fått kalla tår så kan du ta ett par fräscha, torra stumpor på. Om du är på tur så börja med att sätta strumporna innanför dina byxor i 5-10 minuter. Strumporna blir snabbt uppvärmda om de ligger nere vid ljumsken och det blir skönt att sätta dem på dina kalla fötter. 

Ha en bra tur och kom ihåg att vandringsstrumpor inte är strumpor för vardagligt hemmabruk. De ska användas med skor på, så håller de nämligen längst. 

Råd och vägledning
Posted: October 21, 2019
Författare: Eventyrsport Blogger