De 5 bästa vandringarna i Irland

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
De 5 bästa vandringarna i Irland
Inspiration
05 March 2019

De 5 bästa vandringarna i Irland

Irland bjuder på massor av fina vandringsstigar men var ska man börja? Tourism Irland har kommit med deras bud på landets 5 bästa vanndrinngar - fyra dagsturer och en enkel rutt som bjuder på flerdags vandring.


Namn: Causeway Coast Way

Plats: North Coast, County Antrim

Nivå: 53 km/ medel

Höga klippor, lugna stränder, idylliska hamnar och många landmärken, som bland annat de berömda Giant’s Causeway, Carrick-a-Rede Rope Bridge och Dunluce Castle, det är bara en del av de nöjen som väntar på dig på denna vandring i Irland. 

Rutten går mellan de två populära turiststäderna Bally Castle och Portstewart och navigeringen är relativt lätt då rutten följer kusten samt är bra skyltad. Då den högsta punkt på rutten ligger bara på 140 meters höjd är det inte några stora stigningar som väntar. Skulle man ha behov för något extra så ligger Bushmills Distillery bara en kort omväg från rutten.

Du kan komma på den vackra rutten längs med Irlands mest lovprisade kuststräcka på månnga ställen och hitta den terräng som uppfyller varje vandrares önskan. Turen tar normalt vandrare i någorlunda bra form två till tre dagar att gennomföra.

Den är således bra för såväl nybörjaren som den härdade vandraren, som är på jakt efter en fin, irländsk upplevelse med vandring i toppklass.

Du kan läsa mer om rutten på www.causewaycoastway.com

Namn: Glendalough Lake Walk

Plats: Glendalough, County Wicklow

Nivå: 5 km/ lätt

Munkkloster Glendalough som är byggt i grå sten och härstammar från 600-talet, ligger i kuperade, gröna omgivelser i Irlands vackra Wicklow Mountains blott en timme från Dublin. Det är en strålande destination för folk som behöver en paus. Samtidigt finns det en klar destination. 

Längs rutten finns skogområden med tallar, en gruvstad i ruiner, grottan känd som ‘St Kevin’s bed’ och massor av djurliv.

Du kan läsa mer om att vandra i området på www.wicklowmountainsnationalpark.ie/recreation/walking-trails/

Namn: The Famine Walk

Plats: Killary Fjord, Connemara, Counnty Galway

Nivå: 16 km/ medel - hård

Connemara är ett enastående landskap med orörd skönhet, många sjöar, berg och den enda fjord i hela den irländska republiken. Sammanlagt skapar det perfekta ramar för en oförglömlig vanndring i Irland.

Medan det dramatiska Mweelrea Mountain reser sig upp på din ena sida, passerar du små stugor som har varit vittnen till de hårda tiderna på 1840-talet, som även stigen fått sitt namn efter. Det är en vanndring med historiens vingslag i öronen, när man tänker på att hunngersnöden kostade 100.000 människor livet. Hunger katastrofen utlöstes av en parasit som angrep potatisplanntor och förstörde befolkningens primära källa till mat.

Namn: Divis Ridge Trail

Plats: Belfast, County Antrim

Nivå: 6,8 km/ lätt - medel

Den cirkulära rutten Divis Ridge ligger i Belfast Hills och bjuder på en storslående utsikt över såväl Belfast skyline som Mourne Mountains, Skottland och Isle of Man - utan att du behöver få svett på pannan uppför kullarna. 

Rutten är nnämligen relativt platt och du ska endast bestiga ett par kullar. Här kan i stort sett alla vara med, såväl de helt gamla som de helt unga.

Efteråt kan du droppa in på Divis Coffee Barn Barn-Ireland’s coffee shop.

Du kan läsa mer om rutten och hitta ruttbeskrivning på www.walkni.com/walks/2581/divis-ridge-trail

Namn: Cronin's Yard Loop

Plats: MacGillycuddy’s Reeks, County Kerry

Nivå: 5 km/ medel

Denna vandring är utgångspunkten för många som vill bestiga Carrauntoohil, som med sina 1038 meter är den högsta punkt i Irland.

Rutten för dig till källan för den största av områdets två sjöar, som ligger vid foten av “Devil’s Ladder”; den traditionella rutten upp till Carrauntoohil.

Här upplever man stora, gröna, öppna områden var nakna bergstoppar reser sig vackert mot himlen över dalen man vandrar i.

Det är tal om ännu en tur var långt de flesta kann vara med. Den tar omkring 2 - 2½ timme att genomföra men vill man gärna vandra längre finns det goda möjligheter till det.

Läs mer om rutten http://croninsyard.com/cronins-yard-loop-walk

Relevanta länkar:

Mat och dryck

Utrustning

Bagage

Inspiration
Posted: March 05, 2019
Categories: Vandring i Europa
Författare: Opdag Verden