Det ska du tänka på när du köper vandringsbyxor

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Det ska du tänka på när du köper vandringsbyxor
Råd och vägledning
27 September 2022

Det ska du tänka på när du köper vandringsbyxor

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrivet av Frederik Thurøe

 Vandrare, längdskidåkare och soldat - älskar att sova utomhus! 



Föreställ dig att du står på en mjuk sluttning i de österrikiska Alperna. Himlen är blå, och det är berg och solsken så långt ögat kan nå. Det är varmt i solen och du svettas så du tar av dig jackan. Det räcker dock inte helt, så du hittar ventilationen på vardera sida av byxbenen och öppnar dem. Det kommer en lätt bris och nu är du tillräckligt svalkad för att fortsätta din vandring. Du kan till och med anlända till din övernattning för natten utan att ha badat i svett.

Den situationen kan du lätt finna dig själv i, men det kräver att du har valt rätt vandringsbyxor för din tur. Bara lugn – det är inget problem efter du har läst denna artikel. Det finns nämligen en mängd olika typer av vandringsbyxor från olika märken, som finns med myriader av olika detaljer och ett otal egenskaper. Det kan därför vara svårt för dig att välja de vandringsbyxor som passar ditt behov. För vad har du egentligen användning av? Vad ska du kika efter? Vad är nödvändigt och vad är överflödigt för dig?


Du får det allra första tipset här direkt: Jeans är nog de värsta vandringsbyxorna i världen. De är tunga, oformliga, kalla och drar åt sig vatten som en tvättsvamp. När nu dina Levi’s lagts undan, så får du här i artikeln reda på vad du ska kika efter, vad du ska överväga före köpet och blir klokare på följande punkter:

1)     Hur väljer du ut dina nästa byxor? – 12 tips för att göra ditt val

2)     Hur kan du veta om byxorna sitter rätt?

3)     Exempel: 3 klassiska vandringsbyxor för 3 klassiska turer

  

Hur väljer du ut dina nästa byxor? 12 tips för att göra ditt val 

Nedanför blir du klokare på 12 punkter som är värda att överväga och vara uppmärksam på när du köper vandringsbyxor:

1. Zip-off

De bedste vandrebukser | Eventyrsport

Zip-off-byxor är ett par långbyxor där byxbenen går att ta av med dragkedja och göras om till shorts. Ska du vandra där klimatet växlar och du kan förvänta dig lite av varje av vädret så kan ett par zip-off-byxor vara en bra idé. På det sättet blir långbyxorna snabbt till ett par shorts om vädret visar sig från sin soliga sida. På samma sätt kan du också minska vikten i ryggsäcken eftersom du inte behöver packa ett par extra shorts.

Zip-off-byxor kommer i flera olika tjocklekar så du kan helt säkert hitta ett par som just är något för dig – se vårt stora utbud här.

 

2. Snabbtorkande

Det är inget vidare att vandra runt i ett par dyblöta byxor, och de flesta vandringsbyxor är då också snabbtorkande. Vissa modeller torkar dock betydligt snabbare än andra. De mycket lätta modellerna torkar oftast snabbast, och de är därför särskilt sköna att ha om du på din tur riskerar att vada över en flod, fastna i regnväder eller bara vandra över en daggvåt äng. Ju tjockare tyget är, desto längre kommer det ta att torka. Men det kommer i gengäld också ta längre för det att bli genomblött. 

 

3. UV-faktor

När du vandrar utsätts du för väder och vind, och det är inte alla material som är lika bra på att skydda dig mot solstrålning. Jo. Det är sant. Du är inte 100-procentigt skyddad även om du har långbyxorna på dig. Det varierar avsevärt hur hög UV-faktorn i ett par vandringsbyxor är, men du kan ofta läsa det precis som på solkräm.

Det är särskilt viktigt att ha ett par byxor med högt UV-skydd om du ska på bergsvandring. Solstrålningen är starkare där uppe, och därför ska du se till att inte bli solbränd.

 

4. Materiale

De allra vanligaste materialen som vandringsbyxor är tillverkade av är nylon, bomull, polyester och elastan samt diverse blandningar av de materialen.

Det finns fördelar, nackdelar och typiska användningsmöjligheter för alla material. Här kan du få överblick:

 

Fordele

Nackdelar

God til 

Nylon

Lätt

Slitstark

Ofta inte återvinningsbar

Blandas oftast med elastan

Används till vandringstights

Elastan

Mycket stretch

Slitstyrka

Blandas oftast med nylon och polyester

Används till vandringstights

BomulL

Mycket hög andningsförmåga

Absorberar vatten Torkar långsamt

Används sällan ensam, utan oftast tillsammans med polyester

Polyester

Avvisar vatten

Andas inte något särskilt

Används oftast till billigare byxor tillsammans med elastan

Blanding: polyester/bomull

Bra slitstyrka

Tung

Används t.ex. till Fjällrävens G1000-tyg

Blanding: Polyester + elastan/nylon

Stretchig och slitstark

Lägre slitstyrka

Används till en mängd byxor – oftast slitstarka och tekniska

 

Det är särskilt värt att hålla koll på om en del av vandringsbyxorna är tillverkade med stretch. Stretch vid ryggslutet, innerlåren, baken och knävecken ger bättre komfort, för du märker nästan inte att du har på dig byxorna.

 

5. Förstärkningar

De bedste vandrebukser | Eventyrsport

Det finns ställen på byxor som är mer utsatta än andra. Om du har planer på att gå på vandring eller vindskyddstur i skogen där du genom tät vegetation eller vedhämtning kan slita en del på byxorna, så kan det vara en bra idé att kolla efter ett par vandringsbyxor med förstärkningar på knän, benslut och bakdel.

Det finns faktiskt också några byxor som är vattentäta på både knän och bakdel. De är perfekta för en skogstur när skogsmarken är fuktig. I gengäld kommer de vattentäta panelerna andas mindre, så byxorna blir lättare för varma.

 

6. Ventilation

De bedste vandrebukser | Eventyrsport

Står du inför en längre trekkingtur eller en tur där din aktivitetsnivå skiftar, så kan det vara relevant att du kikar efter ett par vandringsbyxor med integrerad ventilation. Det finns ofta en dragkedja vid vaden eller låret där du kan öppna upp bredvid benen.

Ventilationspanelerna sitter typiskt längs de stora blodådrorna där värmen genereras. Därför kommer du uppleva att ventilationspanelerna antingen sitter på innerlåren eller på utsidan av benet – ibland hela vägen ner längs benet.

 

7. Vikt

Ibland är det ju vikten det kommer an på, och då ska du bara välja de lättaste byxorna. Det kan vissa gånger vara frestande att välja ett par lätta byxor som känns som sammet mot huden, men kom ihåg att ju lättare ett par byxor är, desto mindre slitstarka är de också ofta. Om du ska krypa runt i skogsmarken eller på sten och klippor så skulle jag välja ett par lite kraftigare byxor, som då också blir en aning varmare.

8. Krok

Vissa vandringsbyxor kommer med en krok i bensluten, som är avsedd att hakas fast i skosnörena på dina kängor. Det innebär att du kan sluta till byxbenen mer och undvika att få lera eller till exempel vatten från fuktigt gräs upp längs benen. Det kan också göra det svårare för fästingar och skinnbaggar att krypa upp och bita sig fast.

Dock ska du vara uppmärksam på att din ventilation blir sämre – men det är trevligt att ha möjligheten tycker jag.

9. Myggtäthet

Mygg kan förstöra alla vandringar. Ska du vandra på platser där det är mycket mygg, titta då efter ett par vandringsbyxor som är tätt vävda så att de små odjuren inte kan sticka igenom dem. Även här ska du dock vara uppmärksam på att ju tätare (och tjockare) byxorna är, desto varmare är de också att ha på sig.


10. Ljudlöshet

Är du typen som drivs till vanvett om dina kläder låter när du rör dig? Titta då efter ett par vandringsbyxor där utsidan blivit borstad så de inte låter. Det kan också vara riktigt trevligt om du vill njuta av naturen och dess ljud utan att bli störd av dina låtande kläder, utan vill försöka bli ett med skogen och dess rytm.

 

11. Isolering

Blir du lätt frusen eller om turen går till kalla trakter, titta då efter ett par vandringsbyxor med extra isolering; till exempel i form av dun- eller fiberstoppning. Här ska du dock vara uppmärksam på att till skillnad från en del av de andra punkterna på listan, så kan du bara använda fodrade byxor när det är kallt och din aktivitetsnivå inte är särskilt hög. För så snart som du rör dig så får du som oftast värmen helt av sig själv. Jag vill i varje fall alltid rekommendera att använda lager-på-lager-metoden om du kan komma undan med det – den kan du läsa om här i artikeln. 

 

12. Fickor

De bedste vandrebukser | Eventyrsport

Det är mycket upp till var och en vad man tycker om fickor. Vissa vandringsbyxor är fullspäckade av dem; andra har väldigt få. Överväg vad du får användning för. Och överväg särskilt vilka fickor du tycker är irriterande eller överflödiga.

Personligen tycker jag det är riktigt skönt att ha några bra fickor så jag kan ha min karta, en mössa, min kniv och andra småsaker nära till hands. Jag kan mycket väl välja bort ett par byxor för att de inte har rätt mängd fickor.

Hur kan du veta om byxorna passar?

När du har funnit den typ av byxor som passar dina behov bäst, ska du självklart vara säker på att du får rätt storlek och att de sitter rätt. Om byxorna är för små slits de snabbare och måste bytas ut, och är de för stora är passformen inte som den ska. Du vet själv hur obehagligt det är att ha på sig för små byxor – särskilt när du ska röra dig i dem och vara aktiv. I de flesta friluftsbyxor ligger jag precis mellan två storlekar, och då tar jag alltid den största. Det är skönt att kunna ha ett par ullunderställsbyxor under utan att känna att allt stramar.

När du provar byxorna i butiken eller hemma, kom då ihåg att känna efter om du kan röra dig ordentligt i dem. Sätt dig ner på huk. Böj dig framåt. Dra upp benet under dig som om du skulle till att ta ett stort steg uppåt. Försök också att härma några andra av de rörelser du kommer att göra ute på stigarna och i lägret och se om det känns behagligt. Om det inte känns behagligt bör du byta storlek, modell eller märke.

Kom också ihåg att vi har 365 dagars returrätt, så du har massor av tid att prova byxorna i lugn och ro hemma om du hellre vill det.

Byxor för tre slags turer

  1. Vandring i Alperna: Ska du på en sommarvandring från stuga till stuga i Alperna kan du till exempel med fördel kolla efter ett par zip-off-byxor. Dem kan du växla mellan att använda som långbyxor och shorts och därmed anpassa dig efter temperaturen. Då du får räkna med att komma att gå i skarp bergssol är det en fördel om vandringsbyxorna har UV-faktor, och då du samtidigt kan riskera att stöta på en frisk sommarstorm med regn ska de vara snabbtorkande. Slutligen ska de vara mycket lätta. Det gör heller inget om byxorna har en smula stretch i sig – det blir du glad för med den mängd höjdmeter du förmodligen ska gå.

  

  1. Vandring i Skandinaviens fjäll: Ska du däremot på en längre vandring i de skandinaviska fjällen där du kommer få arbeta hårt, då ska byxorna ha bra ventilation. De kan eventuellt också vara ett par zip-off och du kan också överväga stretch som ökar komforten. Du kan också leta efter byxor med en krok i slutet av byxbenen. Den ser till att byxorna sluter tätt och håller till exempel lera och fukt från vått gräs ute. Ska du vandra i ett område där myggen är en plåga, var då säker på att dina vandringsbyxor är myggtäta. Allt detta gör att du nog ska leta efter ett par byxor som är i den tyngre änden av skalan.

 

  1. Tältvandring i Sverige: Om du ska på tältvandring här hemma är det kanske skönt med ett par byxor med några bra fickor för dina grejer. Det kan också vara skönt att de är förstärkta på knä och bak, för du kan lätt komma att ligga och blåsa på elden. Dessutom rör du dig sällan lika mycket som i de två andra exemplen, så vikten och tjockleken på byxorna är mindre viktiga i det här exemplet – här bryr du dig förmodligen mer om hållbarhet och slitstyrka.

 

Jag hoppas du tycker du blivit klokare på hur du kan välja dina nästa friluftsbyxor – ha det så trevligt!

 

Nedanför hittar du länkar till vårt utbud av byxor samt andra relevanta kläder och utrustning

Råd och vägledning
Inlagd: September 27, 2022
Författare: Eventyrsport Blogger