Fast & Light -vandring: Vad är det?

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Fast & Light -vandring: Vad är det?
Råd och vägledning
21 September 2018

Fast & Light -vandring: Vad är det?

En av de stora trenderna inom vandring de senaste åren är "Fast & Light". Termen betyder att packa ryggsäcken så lätt att det är lättare att röra sig snabbt över långa sträckor. Vi tittar närmare på vad det innebär.


Fast & Light är en term för ett sätt att planera dina vandringar. Det handlar om att vara extremt kritisk och selektiv när det gäller vad du packar i ryggsäcken, så du får en vikt som ligger långt under vad du brukar känna från vandring, där du bär allt du behöver för att tillbringa natten. 

Samtidigt handlar det om att vara så grundlig i dina förberedelser att du vet exakt vad som väntar på den rutt du har framför dig. Då behöver du inte spendera tid på att hitta fram, hitta ställen att fylla på provianter på och ställen för övernatta. Om allt är planerat och ryggsäcken är tillräckligt lätt kan du koncentrera dig på att komma vidare och njuta av naturen.

Naturligtvis handlar en del av förberedelserna också om att ha en form som är så bra att du snabbt kan komma dit och gå långa dagsträckor.

Mindre är mer

Fast & Light är på många sätt relaterat till begreppet Less is more - tanken att mindre kan vara mer; att ju lättare du kan packa, desto bättre kan du få en upplevelse ute i naturen.

Om du är väl bekant med väderförhållandena, vet du vilka kläder du ska packa. Och, kanske viktigare, vilka plagg du kan lämna hemma eftersom du inte behöver dem.

Om du har satt dig in i rutten hemifrån, vet du var du kan hitta vatten så du inte hamnar bära med dig flera liters vikt, som du inte nödvändigtvis behöver släpa på.

Om du i förväg har fått reda på hur många kalorier du behöver per dag och packat därefter, slutar du inte med extra mat som väger i ryggsäcken, som du inte får ätit upp. 

Så det handlar om att ta reda på vilken utrustning du definitivt behöver och inte om vilken utrustning du kan behöva.

5 tips för att komma igång med Fast & Light

1. Prova konceptet på en rutt som du sen tidigare är bekant med. Då behöver du inte spendera energi på att hitta fram utan kan se om du har packat på rätt sätt och få packningslistan justerad så att den bara innehåller det du behöver.

2. Utvärdera när du är hemma: Använde du utrustningen du tog med dig? Missade du något? Finns det någon utrustning du kan byta ut så att den väger mindre? Skriv allt på en packningslista så att du är redo att packa ännu bättre nästa gång du reser.

Packa vid behov en bivack eller en presenning för att tillbringa natten i eller under, om säsongen tillåter det, och du inte vandrar någonstans med till exempel många myggor och du har behov för att låsa dig in i ett tält. Det finns också lätta tält, men som det är fallet med de flesta redskap betalar du för att spara vikt.

4. Övernatta i skydd eller i stugor, vandrarhem eller liknande, så att du inte behöver packa tält och annat sovutrustning.

5. Tänk på om du behöver köksredskap såväl som bränsle, eller om du kan äta kall mat i kombination med vad du kan köpa på vägen.

Nedan hittar du länkar till relevant kläder och utrustning:

Ryggsäckar

Tält

Sovsäckar och liggunderlag

Vandringskängor och vandringsskor

Blogginlägg: 10 tips: Hur man packar en lättare ryggsäck för vandringen

Råd och vägledning
Inlagd: September 21, 2018
Författare: Opdag Verden