G1000® - extremt robust och slitstarkt

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
G1000® - extremt robust och slitstarkt
Råd och vägledning
08 Oktober 2015

G1000® - extremt robust och slitstarkt

Hur blir tältduk till byxor? Läs om hur retromaterialet G-1000® tar upp kampen mot hightech materialen.

G1000 – Extremt robust och slitstarkt

Hur blir tältduk till byxor? Läs om hur retromaterialet G-1000® tar upp kampen mot hightech materialen och få svar på dina frågor.

Historia

G-1000® är utvecklat av Fjällrävens grundare, Åke Nordin. Det var egentligen tänkt som tältduk, men visade sig vara för tungt för att bli lättväggstält. Istället sydde han en jacka av det, som efter tester i fjällvandring visade precis de egenskaper som Åke saknade i sina friluftskläder. Detta var starten på en ny epok som förändrat friluftslivet.


G-1000® används i första hand till byxor och jackor, men även ryggsäckar.Vad kan G-1000®?

Den ursprungliga G-1000®, som idag heter G-1000® Original, består av 35 % bomull och 65 % polyester och har en rad framstående egenskaper. Du kan se egenskaperna förklarade i detalj nedan.

   

Det är ett oerhört slitstarkt material som ägnar sig fantastiskt bra till vandring och andra friluftsaktiviteter, men även för dig som arbetar på fältet inom yrken  som till exempel; botaniker, geolog, eller arkeolog.

Eftersom det inte finns någon form för membran på G-1000®, har det en fenomenal andbarhet så att du blir av med överskottsvärmen.

 

G-1000® är en väldigt tät väv som nästan är helt vindtät. En blåsig dag på fjället finns det inget bättre än en G-1000® jacka.

 

Den väldigt täta väven medför även att i stort sett alla mygg får hålla snabeln för sig själva. Man behöver bara ha upplevt myggsäsongen en gång för att veta vilken fördel detta är.

Även om G-1000® innehåller 35% bomull är den otroligt snabb till att torka.

En blandning av polyester och bomull är inte vattentätt, men G-1000® kan behandlas med vax så att det blir vattenavvisande. Behandlingen kan graderas så att jackan eller byxorna får olika grad av vattenavvisning.

   

Skall du vistas i torrare miljöer är det bara tvätta bort vaxet innan du ger dig av så blir andbarheten mest gynnsam. Om du skall i våta miljöer gör du bara tvärt om. Använd Greenland Wax som består av bivax och paraffin.

 

Här kan du se Fjällrävens egen genomgång av G-1000®s egenskaper.Olika varianter av G-1000®

G-1000® finns i flera olika variationer och blandningar – inklusive en version som är extra miljövänlig. Materialet varierar helt beroende på vad det skall användas till. Du kan se en beskrivning av en rad olika typer nedan.

G-1000® Original – det slitstarka originalet

65% polyester/ 35% bomull. Levereras i regel vaxat från producenten.

G-1000® Silent – ljudlöst och mjukt

Med samma blandning som i Original, men med en borstad yta som inte låter när byxbenen gnids mot varandra under rörelse. Denna kombination används ofta till jaktkläder, men är även väl ägnat till vardags. I vardagen är dock vaxbehandling sällan nödvändigt.

G-1000® Lite – lätt och avkylande

Samma blandning som i Original, men i en tunnare utgåva som passar utmärkt när du befinner dig i varmare trakter. Det är vävt med ripstop så att det fortfarande är slitstärkt trots sin lättare vikt.

G-1000® Eco – ett miljövänligt alternativ

65% återanvänt polyester och 35% ekologisk bomull. Det har samma egenskaper och slitstyrka som G-1000® Original.

G-1000® Heavy Duty – ett ännu starkare tyg

En extra kraftig version som används i ryggsäckar, väskor och till speciellt utsatta områden i kläder som är designat för riktigt tuffa tag.

Vad används G-1000® till?

G-1000® och dess många utgåvor används till väldigt mycket; skjortor, byxor, västar, jackor, väskor och ryggsäckar. Här kombineras det ofta med andra material som fleece, stickat och elastiska material. G-1000® är även praktiskt att använda i tillverkning av skor, något som Hanwag använder sig av i några av sina modeller.

Se hur du impregnerar ditt G-1000®


Länkarna nedan visar dig en del av urvalet, men du kan även gå till vår Fjällräven shop för att få en mer information kring deras produkter.

Fjällräven jackor >

Fjällräven parkas >

Fjällräven västar >

Fjällräven fleece og stickat >

Fjällräven byxor >

Fjällräven skjortor >

Fjällräven t-shirts och toppar >

Fjällräven små rygsække >

Fjällräven tält >

Råd och vägledning
Inlagd: Oktober 08, 2015
Kategorier: Märke och Material