Guide till gröna material i friluftsprylar

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Guide till gröna material i friluftsprylar
Råd och vägledning
03 Maj 2019

Guide till gröna material i friluftsprylar

Om du vill värna om naturen är den en bra idé att titta på vilka material din friluftsutrustning innehåller. Alla material är nämligen inte lika snälla mot miljön.


Ull

I grund och botten är ull ett hållbart material. Ullen är organisk och biologiskt nedbrytbar, samtidigt som den har fått några fantastiska egenskaper av naturen som gör den extra lämplig att använda under friluftsaktiviteter. Man ska också komma ihåg att ett får kan producera riktigt mycket ull under sin livstid, eftersom man ju inte behöver avliva fåret för att använda ullen. Men djurens välbefinnande är fortfarande viktig och därför är det viktigt att se upp för mulesing. Det är en metod som går ut på att man skär bort hud för att bekämpa parasiter hos fåren, men detta sker utan bedövning. Mulesing är olagligt i de flesta länder och alla stora märken tar avstånd från metoden. En annan sak man kan kika efter när det gäller ull är en Woolmark®-certifiering. Den talat om att produkten består av minst 95% ull.

 

Dun

När det gäller dun i t.ex. jackor och sovsäckar är det viktigt att kontrollera att dunen är RDS-certifierade (Responsible Down Standard). RDS ser till så att man kan spåra djurens välfärd och säkrar bland annat att fjädrarna inte plockas från levande dun. Certifieringen säkrar även att djuren inte blir tvångsmatade. 

 

Syntetiska fibrer

Syntetiska fibrer kan isolera både jackor och sovsäckar. Men ett syntetiskt material är givetvis inte bara ett syntetiskt material. Primaloft® Silver Eco består t.ex. av 70% återvunna fibrer och Primaloft® Silver Natural Blend består av 30% kapok, som är en naturlig fiber direkt från plantan och 70% polyesterfibrer, varav två tredjedelar kommer från återvunna PET-flaskor. 

 

Fluorcarbon-fri

PFC-fri impregnering förekommer mer och mer på marknaden för friluftsprodukter. Fluorcarbon är en kemikalie som t.ex. används när man impregnerar jackor, eftersom det ger en ytterst effektivt vatten- och smutsavvisande yta. Den stora nackdelen är att ämnet bryts ner långsamt och påverkar miljön negativt. Det råder även osäkerhet omkring huruvida vissa varianter av ämnet till och med kan vara skadliga för människor och djur. 

 

Återvunnen polyester

Man använder mer och mer återvunnen polyester i kläder. Det handlar oftast om PET-flaskor och liknande, som smälts ner och genererar polyester som är lika bra som ny. Genom att återvinna polyester minskar man förbruket av råvaror och det har ju faktiskt en betydelse när vi talar om icke-förnyelsebara resurser. 

 

Ekologisk bomull

Produktionen av bomull kräver stora mängder vatten och användandet av bekämpningsmedel och konstgödsel vid större lantbruk kan förstöra biodiversiteten. Detta försöker man råda bot på genom ekologisk produktion. Den ekologiska bomullen har samma egenskaper som vanlig bomull, men produktionen sker utan användning av giftiga kemikalier. 

Tre gröna råd

  1. Undvik mikroplast: Via syntetiska plastmaterial kan rester av förorenande mikroplast hamna i vattnet och naturen. För att inte bidra till detta kan man till exempel skära ner på antalet oljebaserade produkter som man använder. Om man vill göra något åt saken kan man köpa en tvättpåse som man tvättar sina syntetiska kläder i. Den samplar upp mikroplasten så att den inte leds ut i vattnet. 
     
  2. Kvalitet framför kvantitet: Ett enkelt och bra råd är att satsa på kvalitet istället för kvantitet, så att man inte behöver byta ut sina produkter lika ofta. Därför kan det vara värt att kolla hur t.ex. dragkedjan på din jacka ser ut. Tål den att användas i många år? Hur är egentligen kvaliteten på tyget i din fleece? Tappar den formen och sin isoleringsförmåga efter 5 eller 50 tvättar?
     
  3. Laga din utrustning: Om du kan reparera dina grejer själv istället för att bara slänga dem när något går sönder kan du verkligen minska ditt avtryck på miljön. Detta är något som även vissa producenter jobbar på. Hanwags skor kan till exempel sulas om och på så vis håller skorna längre.  
Råd och vägledning
Inlagd: Maj 03, 2019
Författare: Opdag Verden