Hållbara material i Tentree-produkterna

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Hållbara material i Tentree-produkterna
Råd och vägledning
14 Augusti 2019

Hållbara material i Tentree-produkterna

Tentree är inte bara hållbara i sin grundidé att plantera massor av träd. När de väljer material för produkter de designar och producerar är hållbarhet viktigast. Detta syns tydligt när du läser den lilla vita etiketten inuti kläderna, som anger vad produkten är gjord av.

tencel_-_test

Tencel™ lyocell

För att sammanfatta huvudpunkterna om detta hållbara material kan vi sammanfatta det i tre snabba punkter:

  1. Inget slöseri med produktionsvätskor. Produktionen sker i en sluten krets och därför återvinns 99,5% av vätskorna i ny produktion av Tencel ™ lyocell.
  2. Hållbara råvaror. All Tencel™ lyocell är tillverkad av trä som är FSC-certifierat. Denna certifiering kräver att träproduktionen är hållbar och uppfyller miljö- och sociala standarder.

  3.  Ren och säker produktion. Träden för produktion av Tencel ™ lyocell sprayas inte med hårda och giftiga kemikalier. Detta minimerar skadliga effekter på    arbetare och miljön.

_kologisk_bomuld_test

Organisk bomull

Organisk bomull är ett annat vanligt material på Tentree. Vanlig bomull över hela världen kräver enorma mängder bekämpningsmedel och massiv bevattning. Organisk bomull skiljer sig avsevärt på dessa två punkter:

  1. Inga kemikalier. Inga giftiga kemikalier får användas när ekologisk bomull planteras och skördas. Det är bra både för miljön och för de som arbetar med produktionen.
  2. Låg vattenförbrukning. Innovativa metoder och insamling av regnvatten bidrar till att minska vattenförbrukningen med 70% jämfört med traditionell produktion. 80% av vattnet som används för att vattna organiska bomullsväxter är regnvatten. Därför kommer en produkt i organisk bomull att ha ett betydligt mindre miljöavtryck.
polyester_test

Återvunnen polyester

Återvunnen polyester håller på att bli ganska utbredd i textilindustrin och naturligtvis designar Tentree också produkter med detta hållbara material. Vanligtvis är fibern tillverkad av plastflaskor eller andra kasserade polyesterprodukter.
Det hela krossas i små bitar och snurras i tunna trådar, som är vävda i tyg. Därmed hittar Tentree användning för massor av plastavfall, som annars kan hamna i deponier runt om i världen.

Hamp_test

Hampa

Hampa är den fjärde typen av hållbart material som Tentree använder i sin produktion. Hampa är mycket tålig och flexibel och har också en överraskande hög andningsförmåga.

Produktionen av hampa kan leverera mycket större mängder fiber för varje tunna mark än vanlig bomull kan. Faktum är att normen är 100-200% högre. Dessutom kräver hampa mindre vatten - ca. 75% mindre. Slutligen är produktionen till stor del fri från bekämpningsmedel och kemikalier.

Dessa fyra typer av material utgör grunden för hela Tentree-produktionen. Dessutom använder Tentree också kork- och kokosnötskal. Kork för dekorativa lappar, snörstramare och dragkedjehandtag. Kokosnöt för knappar. Båda materialen har fördelar kopplade till dem. Kokosnötskalarna är en biprodukt från andra branscher, och korkträdet gynnas faktiskt av att skördas på en del av barken.

Om du tittar i dina egna kläder och finner den lilla vita tygetiketten som är fastsydd någonstans, kan du se vad dina egna kläder är gjorda av. Sedan kan du bedöma om du kan dra i en mer hållbar riktning med Tentree-produkter nästa gång du behöver komplettera din garderob.

Råd och vägledning
Inlagd: Augusti 14, 2019
Författare: Eventyrsport Blogger