Hitta de perfekta löptights

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Hitta de perfekta löptights
Råd och vägledning
16 November 2020

Hitta de perfekta löptights

Fördelarna med ett par tights gjorda för löpning är material och passform. Du får en bekvämare och smidigare löpupplevelse i ett par löptights. Därför är löpartights en extremt viktig sak på löpturen.

Andra funktioner kan väljas till efter behov. Valen är i stort sett en fråga om personlig smak, men följande förklaring kan hjälpa dig att klargöra exakt ditt val.


Materialen

Löptights måste vara gjorda av syntetiskt tyg i motsats till bomullsbyxor. Bomull absorberar svett och förblir vått, så din löpupplevelse blir tung och klumpig. Syntetiskt tyg å andra sidan transporterar svett snabbare bort från kroppen och torkar mycket bättre.

Under de kalla perioderna av året eller för att springa i bergen finns det särskilt varma och motståndskraftiga löptights i tjockare material. Tights för vinterlöpning har egenskapen att de ofta är repade på insidan. På detta sätt kan värmen som genereras av din kropp bibehållas bättre. Du kan också få vinterlöpningstights som har ett vind- och vattentätt membran på framsidan. Med dessa löpartights hålls du både varm och torr.

Vi har speciella vintertights från bland annat: Fusion, Salomon, Inov8


Passform

 Löptights bör vara täta och tätsittande mot kroppen. På så sätt minskar du risken för hudirritation. Den täta passformen innebär att du inte har något tyg som hänger löst och skavar mot låren. Löptights följer dina rörelser och ger optimal frihet. 

Den atletiska klippningen främjar byxans funktionalitet. Om du springer snabbt blir tightsen därför också idealiska och ger minst vindmotstånd. 

Vi rekommenderar att du springer med underbyxor eller trosor under dina löpartights. Kom ihåg att dina underkläder för löpning på samma sätt ska vara i svetttransporterande och snabbtorkande material utan irriterande sömmar. 

Hitta underkläder för löpning här 


Löptights tillverkas i speciella utgåvor för damer. De har ett mer feminint snitt med högre höftband och ett annat förhållande mellan längd och bredd. Vissa modeller är förstärkta på baksidan så att tyget inte dras transparent under styrketräning eller yoga. 

Ex.: Fusion C3 + Womens långa träningstights


Längden

Running tights finns i olika längder beroende på säsong. Det kan därför vara vettigt att ha flera olika längder att växla mellan under hela året. Det kommer också att vara mycket individuellt från löpare till löpare vilket behovet är. Det finns löpare som aldrig springer i annat än kort. Titta på proffs som löper i korta shorts året runt ...

Akta dig för de långa tights på sommaren! Risken för få för varmt  och torka ut är stor.


De typiska längderna är:

Korta till mitten av låret - fungerar från vår till höst.

¾ som går till knäna eller strax ovanför - skjuter upp skiftet till långt med en månad i båda ändar.

7/8 längd som går över anklarna - används i löptights för kvinnor.

Full längd - den klassiska. Det kan vara en fördel att den går ner över axeln på strumporna så att du undviker en bit bar hud.


Om du har mycket långa ben finns det löpartights med extra längd.

Ex: Fusion C3 X-Long Tights Unisex eller Fusion C3 + Womens X-long Training Tights


Övriga funktioner

Fickor: behöver du ta med telefon, nycklar, mellanmål etc. behöver du en modell med fickor. De kan antingen sitta på sidan av benen eller i nedre delen av ryggen med eller utan blixtlås.

Dragkedja: en dragkedja längst ner på benen gör att du kan ta av dig tightsen utan att behöva ta av dig skorna först. Vi rekommenderar dock alltid att du tar av dig dina skor först för att på bästa möjliga sätt ta hand om dina kläder.

Reflekterande tryck: ett antal modeller av löpartights avsedda för årets mörka perioder är utformade med ett reflextryck för att öka synligheten i trafiken. Det här är inte nödvändigtvis tjocka tights. Trycket verkar ofta grått / svart när det är ljust och du kan därför använda ett par reflekterande tights när det är ljust.


De alternativa lösningarna

Löpbyxor

Löpbyxor kännetecknas av en lösare passform än tights. De kan användas före, under och efter en löptur eller i gymmet. Om du inte gillar det täta utseendet på ett par löpartights är löpbyxor ett självklart alternativ.

Långa underkläder

Du kan också välja ett par underbyxor av merinoull med ett par lösa löparbyxor på utsidan. Luftutrymmet som kommer att bildas mellan det täta innerlagret och de yttre shortsen fungerar som en isolator. Samtidigt får du mycket värme från merinoullen nära kroppen.


Råd och vägledning
Posted: November 16, 2020
Författare: Rasmus Baaner