Hur väljer jag klätterskor?

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg
Hur väljer jag klätterskor?
Råd och vägledning
01 Januari 2014

Hur väljer jag klätterskor?

Klätterskor är oerhört viktiga vid klättring – då det är genom dem man avlastar största delen av sin vikt. Med fel skor gör man sin klättring mycket svårare. För stora skor gör det svårt att stå på små grepp, man tappar känslan av greppen och hälen ryker kanske ur skon på en heelhook.

Med för små skor kan det helt enkelt vara för smärtsamt att klättra. Vissa klarar av att hantera smärtan, medan andra inte kan hålla ut. Man måste hitta en bra balans. Skorna får inte göra jätteont, men de ska sitta helt stramt. 

Ska de verkligen sitta så stramt?

Är du ny till klättring vet du kanske vad en perfekt löparsko är, men antagligen inte vad en perfekt klättersko är. För en klättersko ska sitta väldigt tight. När du tar på dig skon ska tårna vara lätt böjda och du ska faktiskt inte riktigt kunna röra dem. Första gången man provar klätterskor kan det vara lite obehagligt, men man vänjer sig förvånansvärt snabbt. Det ska också sägas att de flesta klätterskor töjer sig en halv till en hel storlek och anpassar sig till din fot. Skorna borde alltså bli bekvämare med tiden.

Det finns en hel del olika typer av klätterskor. Det finns aggressiva klätterskor och "platta" skor - ofta kallade nybörjarskor. Dessa är generellt bekvämare att ha på, men å andra sidan inte riktigt lika bra till att stå på mycket små grepp eller på överhängande väggar eller klippor. Omvänt kan de platta skorna faktiskt vara bra till att ”smeare” på klättringsytan. Alltså att inte bara använda spetsen eller sidorna av skon, men att maximera användningen av skoytan, något som är relevant när man klättrar slab - det vill säga rutter med positiv lutning.

Här visas smearing med skon Futura. Futuran är mjuk och bekväm att ha på sig och den fungerar riktigt bra. Den har den speciella egenskapen att gummit på spetsen är avrundat, vilket kan vara bättre att smeare med.

De aggressiva klätterskorna är generellt mer krävande för fötterna, men de är i sin tur också väldigt effektiva för att upprätthålla greppet på små ytor. Det krävs tid och tillvänjning med en aggressiv sko innan den känns och fungerar optimalt.

Detta är Solution, en bra aggressiv velcro sko. Bra till bouldering, men kan också användas till rutt.

Om man bara vill klättra för skojs skull och inte klättrar mycket överhängande rutter tycker jag att man ska satsa på ett par nybörjarskor. Om man däremot gärna vill klättra väldigt svåra rutter och boulderproblem finns det ingen annan utväg än ett par aggressiva skor. De flesta erfarna klättrare har mer än ett par skor - ofta olika modeller - men ibland också bara två par likadana skor, så att man inte riskerar att stå med ett par helt nya skor när de gamla inte klarar mer.

Man bör vara medveten om vilken typ av klättring man vill utöva. Är det ruttklättring, där man är på väggen eller klippan i lång tid, är en bekväm sko med snörning ett bra val. Omvänt kan en aggressiv velcro sko vara ett bra val för hård bouldering – skor som är enkla att ta av och på och som man inte ska ha på i för lång tid.

Prova flera olika modeller

Snörsko. Allround, men bäst för ruttklättring. Skon heter Testarossa. Den visade modellen har klättrat en del. Man ska känna efter när man provar skon hur den passar på foten. Vissa skor klämmer på ett specifikt ställe eller sitter löst någon annanstans. Vissa har en bred fot och andra en smal fot. Alla skor kan inte passa alla. Du kommer att behöva prova några olika modeller för att hitta den rätta. Det är viktigt att ta god tid på sig att prova många olika modeller och storlekar. Och man brukar säga att man ska upp och stå på tårna för att märka var skon trycker.

 

Se alla våra klätterskor här >

Få råd från La Sportiva

Pietro Del Pra berättar vad du borde vara uppmärksam på när du väljer klätterskor.

How to choose your climbing shoes by Pietro Dal Pra - part 1 of 4 intro

Förslag till skor

Om jag skulle ge ett bra exempel på en nybörjarsko skulle det förmodligen vara: Katana eller Jeckyl. En bra allroundsko kan vara: Mythos eller Testarossa. En bra aggressiv bouldersko jag skulle rekommendera är: Solution, Miura eller Typhoon. En bra slipper är antingen Futura eller Python. Just nu använder jag Testarossa och Solution. Dessa rekommenderas starkt. Jag kan också rekommendera Futura och Python som jag också har haft flera par av. Som du säkert kan räkna ut, så använder jag många klätterskor, men jag klättrar också riktigt många timmar. Några av mina klätterskor har jag haft i över 8 månader, med hög belastning. Men slitaget beror mycket på om man klättrar på klippor eller på inomhusväggar med hög friktion. Lycka till med att hitta bra klätterskor!

- Fredrik Thulstrup

Råd och vägledning
Inlagd: Januari 01, 2014
Författare: Eventyrsport Blogger