Hur väljer man de rätta nybörjar-löpskorna?

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Hur väljer man de rätta nybörjar-löpskorna?
Råd och vägledning
17 November 2020

Hur väljer man de rätta nybörjar-löpskorna?

Om du är nybörjare på löpfronten kan det vara lite av en djungel att hitta runt i bland alla löparskor som finns på marknaden.


 Hur tar du reda på vilken sko som är den rätta för dig?


 Vi måste försöka ta reda på det genom att titta på: 

  • Hur förbereder du dig innan du köper? 
  • Var kan du köpa dina löparskor och varför? 
  • Faktorer du bör tänka på när du väljer skor
  • Din egen känsla 
  • Ska jag hellre köpa en av de dyraste skomodellerna för att få det bästa?

 


Hur förbereder du dig innan du köpet? 

Det finns några överväganden du måste göra innan du köper: 

  • Hur långa är turerna du löper? 
  • Hur ofta löper du? 
  • Vilket underlag löper du på?

 Så är du väl förberedd innan du investerar i ett par löparskor.


Var ska du köpa dina löparskor och varför?

Det kan vara underbart enkelt och bekvämt - och kanske också vid första anblicken billigare - att köpa löparskor online. Men det kan vara en stor fördel att besöka en specialbutik de första gångerna du köper löparskor. Här har personalen rätt förutsättningar för att hjälpa dig, och ofta kommer du till och med erbjudas samma pris som du kan hitta skorna till online.

Vi ska nog i denna artikel försöka fresta dig så att du kommer ner till affären, väl förberedd för att få den bästa vägledningen!

Det är viktigt att du väljer en löpande butik med proffsig personal som erbjuder dig en löpstilanalys, där du löper på ett löpband medan du gör en videoinspelning av din löpstil. Du behöver inte oroa dig för att komma på bandet - takten kan vara så långsam eller snabb som du vill.

Därefter visar expediten inspelningen och berättar om du till exempel. pronerar  (landar på insidan av foten), landar neutralt (rakt på foten) eller supinerar (landar på utsidan av foten). Så nu vet du och expediten med andra ord om du behöver en pronationssko.


Faktorer du bör tänka på när du väljer skor 

Så kommer vi till alla överväganden som hjälper dig, och en expedit att spåra fram den ideala start-skon. 


Fotform 

Det är viktigt att titta på om du t.ex. har en bred eller smal fot och om du har en hög eller låg båge. Det finns naturligtvis skor som tar hänsyn till detta. 


Avstånd / yta 

Det är också nu som du ska berätta hur ofta du planerar att springa, hur långa dina turer kommer att vara och om du oftast springer i skogen, på grus eller asfalt.


Hur landar du? 

Är du en häl- eller framfot- / mittfotslöpare, och hur starka är dina fötter, pronerar du?


Löpartyp

Är du en tung eller lätt löpare?

Dessa faktorer är mycket viktiga för att välja rätt sko för dig.

Upplever du t.ex. för att landa tungt kan du behöva sätta särskild uppmärksamhet på skor med god stötdämpning. Dessa är inte de snabbaste skorna, men de är riktigt bra när du börjar springa.

Om du är en lätt löpare och kör kortare turer upp till 5-6 km kan du förmodligen springa i en lättare sko-modell.

Om du springer mest i skogen kan det vara en bra idé med en trailsko eller åtminstone en löparsko med grövre sula, så du har bättre grip på skogsvägarna.Din egen känsla

Men det viktigaste är naturligtvis att prova på skorna - helst kontinuerligt på löpbandet i mer än bara 30 sekunder! För i slutändan kan bara du känna om det känns bra och rätt. Och här måste du lita 100% på din känsla, för om det finns något som inte känns helt optimalt första gången du kliver in i skon, kan du räkna med att det inte är rätt sko, även om den borde vara det.

Reservera gott om tid för butiksbesöket och dra nytta av det faktum att du kan få svar på alla frågor du kan ha. Det är alfa och omega för den goda löpupplevelsen (och för att undvika skador) om du får köpt rätt skor.

Ska jag hellre köpa en av de dyraste skomodellerna för att få det bästa?

Priset på ett bra par löparskor börjar på ca. DKK 1000, -, och du kan enkelt få superbra skor i denna prisklass. Kilometerpriset på de dyraste modellerna är högt. De varar 200-400 km och kostar cirka 2000 DKK. För att kunna utnyttja och få något ut av materialen i dessa (t.ex. lätt nät, ZoomX-skum och inlagda carbonplattor) krävs det att du springer dynamiskt och framåt på mittfoten, annars är det bortkastat.

När du väl har blivit mer erfaren med vilka märken och modeller som passar dig bäst, kan du också kasta dig själv för att köpa löparskor online. Men var uppmärksam på storlekarna! Det är stor skillnad om de anges i US, UK eller dansk storlek. Dessutom är det mycket stor skillnad i storlekar från märke till märke och till och med från modell till modell. Så om du handlar online borde du ha provat den specifika modellen i förväg.


Kom också ihåg:

Att mycket har hänt med löparskor de senaste åren. Det finns nu löparskor med mycket tjockare sulor än vi har sett tidigare, men som fortfarande är lätta. De är byggda med nya typer av skum, som har riktigt bra stötdämpning och studsande effekt på både häl och framfot, samtidigt som de är lätta. Ofta passar de bra för flera olika typers  löpare.

Om du blir riktigt biten av löpandet är det en riktigt bra idé att ha 2-3 olika par att växla mellan. Kanske en lättare modell för kortare turer eller kanske motionslopp (om du får modet att göra det) och en mängdsko för längre träningsturer.


En extra bonus med att ha flera par skor är också att de därmed håller längre eftersom du växlar mellan dem. Du får också olika löpupplevelser eftersom skorna kan kännas väldigt olika, vilket är bra för motivation. Dessutom stärks din kropp eftersom den belastas olika från tur till tur - speciellt om du väljer en lättare och mindre stabil temposko som en av dina skor. Trevlig löptur!


Relevanta länkar: 

Hitta löparskor för män 

Hitta löparskor för damer 

Hela vårt sortiment av kläder, utrustning och löparskor

Råd och vägledning
Posted: November 17, 2020
Författare: Eventyrsport Blogger