Jackan du aldrig vill ta av - allt om dunjackor

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Jackan du aldrig vill ta av - allt om dunjackor
Råd och vägledning
18 November 2020

Jackan du aldrig vill ta av - allt om dunjackor

En bitande kall dag på skidsemestern. En blåsig höstdag på vandringen. En sval sommarkväll på terrassen. Du känner definitivt känslan. Vi slår ett slag här för varför en dunjacka är utsökt i så många olika situationer.


En vän på vilken resa som helst

Dun är inte längre reserverat för bergsklättrare tjocka kostymer och stora vantar. Nej, dunjackor har blivit allmängods och kan användas på praktiskt taget alla typer av resor: pausjackan på vandringen, mellanskiktet på skidsemestern eller bara för en promenad i skogen. Dun är faktiskt en av de bästa och mest utsökta jackfyllningarna, och en snabb blick på gatan avslöjar att den inte exakt går ur mode. Utöver att dunet värmer bra och att dunjackor faktiskt ser ganska bra ut, kännetecknar vi även dun som härligt andningsbart och mjukt. Tänk bara på ditt täcke och din kudde!

Även om experter inom friluftshusvärlden har försökt i årtionden, har de ännu inte lyckats skapa ett syntetiskt material som värmer lika bra som fåglarnas konkurrent - dun!

Låg vikt, låg fyllighet

Dun til lette jakker


Dun är känd för sin helt fantastiska förmåga att binda luft, och det är faktiskt det som gör dunjackor att isolera så fenomenalt bra. Eftersom en dunjacka därför i princip till stor del består av luften som dunen binder, väger dunjackor ofta inte så mycket jämfört med fiberjackor eller tröjor. Om du försöker packa ner din dunjacka kommer du att upptäcka att den kan ta förvånansvärt lite utrymme (vissa modeller kan faktiskt packas i sin egen ficka!). Det är en ganska cool egenskap som är gör gott på vandringen eller i vardagsryggen.

Man mäter och beskriver hur mycket luft dun kan binda med hjälp av begreppet fyllningskraft, på engelska kallat fill power. Fyllningskraften berättar hur bra dunen som används är att binda luft (och därmed isolera) i förhållande till hur mycket de fyller och väger. Ju högre talet är, desto bättre. Skalan rör sig vanligtvis mellan en fyllningskraft på 400 och 900.

Även om dunen i en jacka har en fyllningskraft på 450 betyder det inte att det är en dunjacka med dålig isolering. Det betyder helt enkelt bara att ifall jackan ska isolera lika bra som en med en fyllningskraft på 700, så måste den bara fyllas med lite dun. Detta gör jackan tyngre.

Naturligtvis fyller en jacka med hög fyllkraft mer när du packar den, än en med låg fyllkraft.

En hållbar produkt

Bæredygtig Dun

Eftersomdun i utomhusindustrin nästan alltid kommer från ankor och gäss, som fortfarande måste slaktas, är dun egentligen ett riktigt hållbart isoleringsmaterial. Så du kan ha gott samvete när du går runt i din läckra dunjacka, eftersom djuren inte bara har dödats för din jacka. Om du vill vara helt säker på att dunen kommer från en hållbar produktion kan du hålla ett öga efter om dunet är RDS (Responsible Down Standard) certifierat. RDS är en organisation som kontrollerar att partnerns dun inte kommer från djur som har utsatts för onödiga skador i form av t.ex. tvångsmatning eller levande plockning.

En dunjacka är alltså genial eftersom den inte fyller eller väger någonting och snabbt och effektivt kan ge dig värmen. Den höga värmen jämfört med vikten gör att du nästan glömmer att du bär den. Dunjackan kan användas som ett lätt mellanlager när du åker skidor; för de svala kaffepauserna på vandringen; eller när du går ut i storstadsjungeln en kall vinterdag. En dunjacka borde faktiskt finnas i varje människas garderob. Kolla in vårt urval av dunjackor så får du förmodligen upp värmen!

Dunjackor för damer finns här och för män härRåd och vägledning
Inlagd: November 18, 2020
Författare: Eventyrsport Blogger