Kanarieöarna: 3 varma vandringar för vintern

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Kanarieöarna: 3 varma vandringar för vintern
Inspiration
11 December 2018

Kanarieöarna: 3 varma vandringar för vintern

När regn, vind, kyla och mörker sätter sig som en tung filt över Norden, kvittrar fåglarna i solskenet längre söderut. Vad är ett bättre botemedel mot vintertrötthet än en vandring under varmare himmel? Här är tre varma turer på Teneriffa, La Gomea och Gran Canaria.

Kanarieöarna är så mycket mer än solstränder. Här slingrar fantastiska vandringsleder genom vackra landskap - och här är klimatet perfekt för en vandring när Norden blir för grått och mörkt.

Här är tre vandringar på olika öar som alla ger lycka.

1 Gran Canaria 

Det kan vara att namnet Gran Canaria smakar av sangria, men det luktar mer av äventyr när man ger sig iväg bort från folkmassorna och ut på öns vandringsleder.

Här lockar vackert solsken, välplacerade stigar och utsikt över vulkaniska berg som stiger nästan 2000 meter över det blå vattnet i Atlanten. Det finns gott om vandringsleder att välja mellan i många olika svårighetsgrader men om du vill uppleva några av de bästa, gå till Roque Nublo.

Det 65 meter höga, naturliga landmärket ligger på inte mindre än 1803 meters höjd, och resan upptills är inte överraskande, populär. På vägen upp till den distinkta bergkolossen finns allt från klippiga raviner och fantastiska bergspiror till stora, öppna bergsplatåer.

Roque Nublo själv är imponerande, och det är också utsikten: på en klar dag kan du se hela vägen till Teneriffa, där den enorma vulkanen Teide ligger 3718 meter över Atlanten. Samtidigt är bergssidorna under den ena nära vertikala, och en ås efter den andra ligger ut mot horisonten in på Gran Canaria.

Resan tar cirka tre timmar från byn La Culata, men räkna med några extra timmar för att njuta av naturen och utsikten.

2 La Gomera

Ön La Gomera är mindre känd än Gran Canaria och Teneriffa, men den är populär bland vandrare eftersom den är en av de grönaste och mest varierade bland  Kanarieöarna.

Vid La Gomera kan du promenera längs stränderna, genom djupa raviner och över frodiga berg. Om du vill uppleva de bästa vandringarna som ön har att erbjuda kan du ta dig till nationalparken Garajonay. Här hittar du öns högsta topp på 1487 meters höjd, och här börjar vandringen som leder ner genom UNESCO-skyddade områden.

Efter fantastisk panoramautsikt från toppen av ön går man ner genom skogen med lagerträd, stora, fina ormbunkar och friska bäckar. Om du tittar ut över Atlanten kan du ha tur att skymta vulkanen Teide på Teneriffa i horisonten.

Efter att ha börjat dagen i den svala morgonluften på parkeringsplatsen i Pajarito, avslutas dagen i den lilla staden Hermigua, som är härligt och vackert belägen i en frodig, grön dal omgiven av branta bergssluttningar.


3 Teneriffa

Vulkanen Teide är på alla sätt Tenerifes naturliga höjdpunkt. Vulkanen stiger med en jättestor 3718 meter över Atlanten, och på dess sidor hittar du ett antal olika fantastiska landskap.

Det finns gott om möjligheter att vandra på stigar på de nedre delarna av vulkans sidor, men om du är redo för en lite mer krävande vandring, är det svårt att slå vandringen till topparna på både Spaniens och Atlanten högsta bergstopp.

Det är en resa som för de flesta tar två dagar. Lyckligtvis är det möjligt att tillbringa natten inomhus i refugium Alta Vista, som ligger ungefär 400 meter under toppen. Detta innebär att med en tidig start på den andra vandringsdagen kan du nå toppen innan solen står upp.

Och här väntar en fantastisk utsikt.

I det första ljuset kastar vulkanen sin perfekta konformade skugga över landskapet djupt, djupt under en och när du står där på toppen av Kanarieöarna och känner den svala fjällluften mot dina kinder, kan du glädjas över att innan dagen är över kan du kasta dig in i böljan blå långt under dig.

Härunder hittar du länkar till relevanta skor och utrustning:

Vandringskängor

Vandringsskor och sandaler

Vandringsstavar

Ryggsäckar

Foto: Fausto Garcia


Inspiration
Inlagd: December 11, 2018
Kategorier: Vandring i Europa
Författare: Opdag Verden