Kläder av träfiber- ett mer miljövänligt alternativ

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Kläder av träfiber- ett mer miljövänligt alternativ
Råd och vägledning
05 May 2019

Kläder av träfiber- ett mer miljövänligt alternativ

Precis som många andra moderna konsumenter tänker säkert även du över vad du kan göra för att minska ditt avtryck på miljön. Vissa väljer att äta vegetarisk kost, några slutar att resa med flyg och anda byter ut bilen mot en fräsig cykel och njuter av vardagspendling i den friska luften. På Eventyrsport tycker vi att varje medveten handling som skyddar miljön mot växthusgaser förtjänas att lyftas fram. 

Vi vill ge dig möjligheten att välja

Klädindustrin, och således även friluftsindustrin, har en stor miljöpåverkan. Dels för att produktionen och textilfärgningen kräver stora mängder vatten, men även på grund av att stora mängder spillvatten leds ut i naturen om processen inte kontrolleras och övervakas. Därför tycker vi att det är viktigt att vi kan erbjuda dig och alla våra kunder produkter som gör ett minimalt avtryck på miljön. 

Ett exempel på sådana produkter är tröjor, skjortor, klänningar och T-shirts som innehåller materialet Tencel™ i varierande mängd. Tencel™ är det gemensamma namnet för tyg som är gjort av träfiber, som är tillverkat av österrikiska Lenzing. Fibrerna är olika och t.ex. vara av typen viskos, modal eller lyocell.  

Tyget tillverkas genom att trä blir kemiskt upplöst till en trämassa, som sedan görs till tunna fibrer som spinns till garn och slutligen vävs till tyg. Företaget Lenzing har stränga krav på produktionen. Till exempel tar man tillvara på natriumsulfat från tillverkningen av Tencel™ modal och viskos, så att detta kan återanvändas i andra industrier. Lenzing återanvänder dessutom merparten av alla vätskor som används under produktionen.

Tencel™ lyocell- det mest klimatvänliga alternativet

De olika fibrerna påminner ganska mycket om varandra. Samtliga är mjuka och behagliga att röra vid när fibrerna har spunnits och vävts till tyg. En annan genomgående kvalitet är att samtliga fibrer är naturligt antibakteriella. Kläderna kommer helt enkelt inte lukta illa lika fort, så du kan använda kläderna fler gånger innan dem behöver tvättas. På så vis sparar du både energi, tid och besvär. 

Det finns dock några väsentliga skillnader. När man jämför modal och viskos, ser man att modal är både lättare, finare och starkare. Tittar man på lyocell hittar man ännu fler fördelar jämfört med modal och viskos. Lyocell är nämligen mer miljövänligt, eftersom i stort sett allt vatten och andra medel som används under tillverkningen återanvänds.  

Genom att låta produktionen ske i ett slutet kretslopp, har Lenzing lyckats optimera tillverkningsprocessen av Tencel™ lyocell  så att 99,5% av vätskorna återanvänds.

Därför är träfibermaterial mer miljövänliga

  • När Tencel™ produceras i Europa utgörs råvaran av bokträd från europeisk träproduktion. All trätransport sker på järnväg eller med lastbil.
  • Det huvudsakliga materialet i Tencel™ är cellulosa, som är biologiskt nedbrytbart. Därför behöver du inte bekymra dig för vad som ska hända med dina kläder när dem ska slängas. I värsta fall kan naturen helt enkelt bryta ner det själv. 
  • Träden som bidrar med cellulosan till produktionen av Tencel™ behöver varken besprutas eller vattnas – regnvatten räcker alldeles utmärkt för att träden ska växa till sig.
  • Kemikalierna som används under tillverkningsprocessen av Tencel™ är inte giftiga och återanvänds i stor utsträckning. 

Stort utbud av Tencel™ produkter hos Eventyrsport

Klicka in på eventyrsport.se och se våra produkter som innehåller Tencel™. Där hittar du mängder med skjortor, T-shirts, klänningar och tröjor från flera olika märken. Vi har många varianter till både herrar, damer och barn

Läs andra blogginlägg här

Råd och vägledning
Posted: May 05, 2019
Författare: Eventyrsport Blogger