Köp hållbara saker

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Köp hållbara saker
Råd och vägledning
01 Mars 2019

Köp hållbara saker

Vad ska du leta efter om du vill se till att dina utomhuskläder inte förorenar miljön utan är hållbara? Här tittar vi på miljövänliga varumärken och kommer med råd om vad vi ska undersöka och fråga om innan vi köper utrustning.

Det kan vara svårt att ta reda på under vilka förhållanden friluftslivsprodukter produceras och hur stort avtryck de har på miljön.

Och om du tittar på de olika certifieringar som har att göra med hållbara produkter, kan det också vara svårt att ta reda på vad de egentligen betyder.

Det löser vi här.

Bluesign
Bluesign® är den strängaste miljöstandarden på marknaden. Det är en internationell certifiering som används av tillverkare av friluftslivs utrustning över hela världen. Bakom det finns fem principer. De menar att det i produktionen finns en hållbar användning av energi och råmaterial, att ansvaret tas för människor och miljön, att mindre vatten släpps ut, att luftföroreningar minskas och att det är förbättrade arbetsförhållanden i produktionen.

Om en tillverkare uppfyller de fem principerna kan de få en Bluesign®-etikett på en produkt som består av 90% Bluesign®-certifierade material. Samtidigt måste minst 30% av de mindre delarna av produkten, t.ex. blixtlås och knappar också vara Bluesign®-godkända.

Bluesign® bidrar med övervakning av hela produktionsprocessen; allt från utvinning av råvaror som ska användas till bearbetning av textilier. De undersöker om onödiga, miljöfarliga kemikalier har använts och övervakar också vattenhantering, energiförbrukning, luftföroreningar, arbetsförhållanden och mer.

Oeko-Tex
Oeko-tex® är en standard som har flera kategorier.

STANDARD 100 av Oeko-tex® har smeknamnet "lita på textilier", och certifieringen säger något om användningen av kemikalier och miljöskadliga ämnen i produkter. Det finns en helt frivillig certifiering, där Oeko-tex tar prov och testar produkterna på alla delar av produkten.

STeP by Oeko-tex® (Sustainable Textile Production) är ett certifieringssystem som används när det gäller produktion av textilier och textilliknande material.

Här finns det mycket större krav för en produkts hållbarhet, och det är huvudsyftet med certifiering: att produktioner är hållbara.

Fair Wear
Nonprofit organisationen Fair Wear arbetar med textilvarumärken. De arbetar för att förbättra arbetsvillkoren för textilarbetare, och det finns många märken och branscher som är registrerade så att de bättre kan forma industrin.

Tillverkarens egna etiketter
Att leva upp till en Bluesign®-certifiering kan kräva en hel produktionsförändring, och det kan vara svårt för mindre företag att göra.

Därför finns det företag som har sina egna certifieringar och det är ofta inget fel med dem när produkter finns i till exempel återvunnen polyester eller ekologisk bomull.

Detta ska du undvika om du vill köpa miljövänligt

  • Engångslösningar - produkter som behöver kastas snabbt och du måste köpa något nytt.
  • Dun-produkter som inte är certifierade.
  • Ull som inte har någon policy mot mulesing.

Vad ska man se efter?

  • Leta efter solida produkter av god kvalitet.

  • Leta efter organiska material som kan återvinnas när de har tjänat sin tjänst.
  • Leta efter certifierade produkter där arbetsförhållandena har varit i ordning och produktionen har haft minst möjliga miljöpåverkan.
  • Leta efter produkter som produceras lokalt - det är värt att leta efter, även om de är de minsta produkterna som produceras i Europa.

Välj hållbar utrustning. Se äventyrsports stora urval här

Kläder

Bagage

Skor

Råd och vägledning
Inlagd: Mars 01, 2019
Kategorier: Miljö
Författare: Opdag Verden