Läckra smakvandringar i Sverige

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Läckra smakvandringar i Sverige
Inspiration
30 December 2019

Läckra smakvandringar i Sverige

I Skåne har man kommit på en idé som nästan påminner om gamla goda dagar då jägarna drog iväg ut på jakt efter örter och kött, som senare på dagen blev tillagat hemma bålen. Ändå inte helt det samma, för de såkallade smakvandringarna som Skåne introducerat i dessa år är en hel del mer civiliserade.

I själva verket en ren bortskämdhet.

Gemensamma nämnaren är att man vandrar i vacker natur och man kommer fram till väl förberedd mat och dryck som serveras av lokalbefolkningen. Man går bokstavligen från den ena delikatess till den andra, så låt bli med att äta för mycket hemmifrån.

I Österlen i det sydligaste hörnet av Skåne har man lanserart guidade naturvandringar var känslan för smak beaktas. "Forrest Feeding" kallas det nya konceptet och här talar vi alltså om unika matvandringar var man får smaka på skånska delikatesser. 

Det är en rad av Skånes lokala bönder och producenter som deltar och ger vandrarna möjlighet att få smaka på läckerheterna medan man själv gör sig förtjänt till det genom att gå från ställe till ställe. 

"Sverige är ett generöst skafferi och intresset för att skapa det bästa av de finaste råvarorna och ofta med hållbarhet i åtanke har ökat de senaste åren. Nu vill man också visa upp det på ett trevligt sätt och det sker på de nya gastrovandringarna i Skåne, var man i sällskap av andra matentusiaster går tillsammans från en bra munfull till nästa goda munfull, ofta med en medföljande guide", säger Anna Kron Boysen från Visit Sweden.

Längs vägen njuter vandrare av massor av utsökt skandinavisk mat och dryck, blir bortskämda med dofter ljud och ljus i naturen, får en mängd minnesvärda matupplevelser och ny kunskap. 

Det finns två olika varianter.

"Forrest Feeding" är en nio kilometer lång vandring som man ska räkna med att tar cirka 6 timmar. Den äger rum från maj till och med september.

Den andra, "Skåne Hiking" är en rutt på fyra kilometer och tar omkring tre timmar och äger rum året om. Man går genom en kuperad terräng så kom ihåg vandringsskorna eller kängorna. 

Du kan läsa mer på www.upplevonjut.se/skogsmatning

Smakvandring i Vejbystrand

Vandrarhemmet i Vejbystrand i Nordvästskåne har också lanserat smakvandringar. Det kan hända att Vejbystrand är en liten stad men här hittas likväl flera intressanta platser att stilla hungern och släcka törsten på.

Det betyder att man kan dra ut på en ganska speciell och rätt personlig smakvandring innan man vandrar längs havet, förbi stränder, skog, hamnar, över hedar, på landsvägar och genom gamla Vejbystrand. 

Det finns provsmakningar från Sandgårdens Skafferi, Vejby Vingård och lunch på Bjäre & Skaldjur i Magnarp hamn. Middagen äts på kvällen på vandrarhemmet och organiseras av lokala Vilt & Gott. Mat, smakningar, kartor, övernattningar och morgonmål är inkluderat, liksom sängkläder och handduk är inkluderat. Vandringen finns också som dagsvariant. 

Läs mer på www.vejbystrandsvandrarhem.se/smakvandring

Smakvandring på Romelåsen, Fulltofta och Österlen

Du kan hitta en rad smakvandringar på www.smakvandring.se både mitt i Skåne och på Österlen i det centrala Skåne. Det är samma tema som gäller: mat smakar bara bäst när man kommer vandrande och avnjuter den mitt i naturen.

Smakvandringar är för de som både har aptit på autentiska matupplevelser och vacker natur. Ute på stigarna blir man guidad av kunniga guider och längs vägen finns det förutom vacker natur också massor av kultur och historia och förstås själva maten: delikatesser som nybakt bröd, hemlagat pålägg, sill, ost, sylt, chutney, blandade tapas och mycket mer. Kalla drycker från grannskapet gör vandringen ännu trevligare. 

Läs mer på www.smakvandring.se

Relevanta länkar:

Vandringskängor

Vandringsskor

Inspiration
Inlagd: December 30, 2019
Författare: Opdag Verden