Löper jag snabbare i kolfiberskor?

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Löper jag snabbare i kolfiberskor?
Råd och vägledning
20 Januari 2021

Löper jag snabbare i kolfiberskor?

Trine Birch Okkels - Eventyrsport Skribent


Skrivet av Trine Birch Okkels

- Tidigare elitlöpare och dansk rekordinnehavare





Något som talas mycket om under de här åren i löpvärlden är carbonskor, och det finns mycket som tyder på att det inte bara är en tillfällighet utan att de har kommit för att stanna.

Men men men:

  • Varför carbon- eller kolfiberskor?
  • Vad är egentligen carbonskor och vad är så bra med dem?
  • Är de bra för alla löpare - finns det några nackdelar?
  • Löper du verkligen snabbare i dem?
  • Vad med etiken - är det alls okej?

 

Varför välja kolfiberskor?

Du kanske känner till kolfiber från cykling och vet därför att det ultralätta materialet är optimalt för snabba racercyklar.

Men nu har materialet också revolutionerat den löpmarknaden. Det hände när Nike 2017 lanserade sin första kolfiber skomodell som heter Vaporfly 4% i samband med maraton rekordförsöket Breaking 2 (ett försök att komma under den magiska 2 timmar på distansen). Löparen Eliud Kipchoge var med tiden 2.00.25 så nära framgång som du nästan kan få. Det bör dock noteras att tiden var inofficiell världsrekord när den kördes på en Formel 1-bana under onaturligt optimala förhållanden.


Den tiden var dock ganska revolutionerande.

Som jämförelse var det officiella världsrekordet vid den tiden 2.02.57 - och en förbättring på 2.32 min. för en elitlöpare är extremt anmärkningsvärd och nästan otänkbart när man tränar ensam, och när tillverkaren samtidigt hade proklamerat att skon skulle ge en energibesparing på 4%, var det klart att det borde ses närmare på den! Var det på grund av skon som Kipchoge löpte så fort - hade han verkligen fått en gåva på 4%?

-Ja! Senare studier av skon bekräftade att skon faktiskt gav en prestationshöjande effekt! Mer specifikt; en förbättrad driftsekonomi på ca. 4%. Bra driftsekonomi är din förmåga att hålla hög hastighet under lång tid med en minimal energiförbrukning.

De uppnådda energibesparingarna är inte desamma för alla löpare, men man tror att en energibesparing på 4% innebär en snabbare maratontid på ca. 2,7%. Det låter kanske inte så mycket - men det är faktiskt en stilig förbättring, speciellt när vi pratar om löpare som redan springer så snabbt att även några sekunder av förbättringar är svåra att uppnå naturligt.

Och sedan hände saker på löparsko fronten. Nu var de andra tillverkarna tvungna att skynda sig på vagnen - carbon kunde inte missas!



Vad är egentligen carbonskor och vad är så bra med dem?

Flera studier tyder på att det inte är själva kolfiberplattan som ger effekten. Det är den speciella böjning hos kolfiberplattan som gör skillnaden. Samtidigt är det inte kolfibret ensamt som gör allt.

Det finns indikationer på att det är kombinationen av den riktigt böjda kolfiberplattan och ett ultralätt och lyhört skummaterial som kolfiberplattan placeras mellan och den höga stack height (sulans höjd) som gör skillnaden.

Den höga stack height ökar "benlängden", vilket allt annat är lika bör ge en förbättrad löpande ekonomi. Den ökade "benlängden" tillsammans med det responsiva skummet ökar troligen också steglängden. Energiförbrukningen minskar, eftersom den böjda kolfiberplattan fungerar som en fjäder som stöter iväg löparen. Bra för den löpekonomin och energianvändningen.



Sedan lanseringen 2017 har det bara gått en väg med kolfiber i löparskor: framåt!

Alla tillverkare av löparskor som fortfarande vill ha en sko i spelet arbetar under högt tryck för att hitta den mest optimala kombinationen av lyhört skum och kolfiber, och många har lanserat sina bud.

Dessutom ser vi nu fler och fler trailskor med carbon.



Se vårt urval här:

Tävlingsskor för herrar

Tävlingsskor för damer

Trailskor för herrar

Trailskor för damer


Något kan tyda på att flera producenter fattat grejen, bland annat vid världsmästerskapen i halvmaraton hösten 2020 kunde man se att nr 1 och 2 i damklassen och nr 2 i herrklassen sprang i Adidas Adios Pro.

Karaktäristiskt för alla tillverkare av kolfiberskor är att de har lagt carbonplattan mellan två lager av någon form av responsivt skum. Alla har också böjt kolfiberplattan i ett försök att göra den så optimal som möjligt.


Är de bra för alla löpare - finns det några nackdelar?

Det måste dock betonas att carbonskor definitivt inte är rätt val för alla, inte heller för alla typer av löpning.

  • De är dyra per. km, eftersom de inte håller så länge som vanliga löparskor.
  • De krävande att löpa i och kan orsaka skador om inte är tränad. Därför bör de bara vara ett komplement till dina andra löparskor (t.ex. endast för tävling).
  • De är bara meningsfulla om du med din löpstil lyckas använda dem på rätt sätt. Om du är en som landar på hälen eller om du inte springer tillräckligt aggressivt (framme  på mitt-/ framfoten med snabb afstamp) är det ett slöseri och kan definitivt vara skadligt, eftersom skummet är mycket mjukt och därmed inte lämpligt för hällandning.


Er carbon løbesko for alle?

Löper du verkligen snabbare i dem?

Så vad betyder allt detta för dig?

Det råder ingen tvekan om att ifall du vill optimera på alla parametrar för att springa snabbt, kan det vara en bra idé att du skaffar ett par kolfiberskor för din nästa snabba löptur eller tävling! Precis som elitlöparna, som har satt oräkneliga nya rekord efter ankomsten av carbonskon, gäller detsamma för motionslöpare. Och du kommer förmodligen också att uppleva fördelarna med den nya tekniken. Det är inte bara en ny gadget för de mest dedikerade - det finns verkligen något att hämta!

Kom dock ihåg att om du är en som landar på hälen utan ett dynamiskt avstamp i fotleden, kommer en kolfibersko troligen inte att vara rätt val. I butiken guidar vi dig naturligtvis till det helt optimala valet för dig.



Sedan kommer vi till kilometerpriset

En viktig sak att nämna, eftersom "kilometerpriset" på kolfiberskor i allmänhet är högt, eftersom skummets responsiva effekt upphör efter 200-400 km. Du kan sedan lägga till att kolfiber inte är det billigaste att börja med heller, så det resulterar i ett något dyrt nöje.


Se vårt urval här:

Tävlingsskor för herrar

Tävlingsskor för damer

Trailskor för herrar

Trailskor för damer

Er det en god idé at bruge carbonløbesko?

Vad sägs om etiken - är det alls okej?

Sedan lanseringen 2017 har tekniken vidareutvecklats och förbättringar gjorts.

Det var också i en kolfibersko med både luftkuddar och kolfiberplatta och till och med i en mycket speciell version med så många som 3 kolfiberplattor som Kipchoge gjorde 2019 ett nytt rekordförsök - och inofficiellt igen på grund av de optimala förhållandena. Olika topplöpare ersatte varandra på vägen som pacers (farthållare) och sprang i en optimal konstellation för att ge bästa möjliga luftmotstånd för Kipchoge. Han lyckades också bryta 2-timmarsgränsen med 1.59.40.

Också det officiella världsrekordet Kipchoge satte 2018 gjordes i ett par kolfiberskor. Tiden var 2.01.39. Det är en förbättring av den tidigare officiella världsrekorden med 1,18 min., Vilket är helt otroligt för en löpare som springer 42 km i en takt på cirka 2,52-2,55 min. pr. kilometer! Redan i starten av lanseringen 2017 uppstod en hel del debatt om etiken att optimera så mycket på löparskon - kan den liknas med en form av dopning - mekanisk dopning - på grund av den markanta prestationsförbättrande effekten?

Vad händer om inte alla har möjlighet att förvärva skon - det ger förmodligen ojämna villkor? Som ett resultat gjorde Internationella friidrottsförbundet, IAAF, en ny uppsättning regler som från januari 2020 förbjöd mer än en kolfiber-, titan- eller annan liknande platta av ett styvt material och införde en max. stack height (hälhöjd) på 40 mm. Dessutom borde skon ha varit på öppen försäljning i min. 4 månader innan den får användas i tävlingar. Från juli 2020 kom ytterligare en åtstramning, att det i skor för banlöpnings tävlingar endast får ha en stack height på max. 25 mm. Så nu optimerar alla tillverkare sina kolfiberskor inom dessa ramar.



Talang eller teknik?

Det finns naturligtvis mycket delade åsikter om etik i den nya tekniken i skorna. Man kan hävda att det inte är löparens egen talang och träningsinsatser som återspeglas i de nya rekorden - utan snarare löparens förmåga att utnyttja skons egenskaper. Dessutom kan man frukta att detta skulle bli mer en fråga om vilket märke som vinner, snarare än vilken löpare som vinner.

Omvänt kan man säga att det är en naturlig teknisk utveckling, och så länge skon uppfyller de fastställda reglerna och alla har tillgång till samma möjligheter är det etiskt okej. Dessutom har de flesta tillverkare av löparskor gått med i kolfiberteamet och detta ger dig som löpare mycket fler alternativ att välja mellan och en mycket rättvisare konkurrens. Hur som helst blir det spännande att se vad som händer de närmaste åren på den fronten.

I vilket fall som helst är faktumet att det uppnås en markant förbättring av resultaten när man löper i kolfiberskor över en bred kam från elit till subelit till motionister.

Trevlig löptur!


 Relevanta länkar:

https://www.eventyrsport.se/lob.html

https://www.eventyrsport.dk/artikler/article/skal-jeg-droppe-at-taenke-pa-drop/

https://www.eventyrsport.dk/artikler/article/forfodslob-for-og-imod/

Råd och vägledning
Inlagd: Januari 20, 2021
Författare: Eventyrsport Blogger