Ny 2800 kilometers vandringsrutt i Patagonien

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Ny 2800 kilometers vandringsrutt i Patagonien
Inspiration
27 November 2019

Ny 2800 kilometers vandringsrutt i Patagonien

Patagonien kilngar av äventyr och naturupplevelser. Fjordar och vulkaner. Bergstoppar och djupa dalar. De vilda landskapen i Sydamerikas spets har lockat vandrare i årtionden men nu finns det helt nya möjligheter för att utforska Patagonien.

Ruta de los Parques är nämligen en helt ny vandringsrutt i Chile som med sina 2800 kilometer har potential att bli en av världens stora långdistansklassiker.

Namnet på rutten hänvisar till att man vandrar genom hela 17 nationalparker på turen från Puerto Montt i norr till Sydamerikas mytomspunna spets, Kap Horn i söder. Naturupplevelserna längs vägen är helt vilda och varierande, man vandrar in i tempererade regnskogar, vandrar förbi den ena spegelblanka sjö efter den andra och får gång på gång svänga huvudet bakåt för att titta mot toppen av konliknande, snötäckta vulkaner. 

Imponerande 91 procent av rutten går genom skyddade områden men man får också en sällsynt inblick i hur folk i de fjärran delarna av Patagonien lever. Under vägen kommer man nämligen förbi 60 små lokala samhällen; en fantastisk möjlighet att möta männsikor som lever i en annan del av världen som är ökänt för sitt hårda väder. 

Det är nationalparkerna som är de stora dragplåstren. 

Den kändaste av dem; Torres del Paine motiverar i sig självt en tur till det sydliga Chile. Här reser sig lodräta granit torn upp till 3000 meter från de vindblåsta markerna var ärggröna sjöar ligger spridda i dalar och isstycken rivits bort från stora glaciäerer ligger och flyter som små isberg.

Parken är däremot bara en av 17 nationalparker och medan du kanske möter andra vandrare i Torres del Paine finns det andra delar av rutten var mycket få vandrare sätter deras vandringskängor. 

Det är organisationen Tompkins Conservation som står bakom rutten. Genom mer än två årtionden har organisationen arbetat på att freda stora landområden i södra Chile och Argentina med det ändamålet att rehabilitera djurlivet, implementera ekologiska jordbruksmodeller, främja en högre levnadsstandard i lokala samhällen och stötta miljöaktivism.

År 2017 donerade organisationen mer än 4000 km² mark till den chilienska regeringen så man kunde skapa fem nya nationalparker (Pumalín Douglas Tompkins, Melimoyu, Cerro Castillo, Patagonia och Kawésqar) samt utvidga tre redan existerande parker (Hornopirén, Corcovado och Isla Magdalena). Den chilienska regeringen kvitterade med att freda 10.000 km² mark.

Tillsammans med de redan existerande fredade områden betyder det att man nu kan vandra genom ett fredat område på 113.000 km². 

På www.rutadelosparques.org kan du läsa mer om ruttens bakgrund. Du kan också hitta förslag på vandringar genom mindre bitar av Ruta de los Parques om du tycker att 2.800 kilometer är lite för utmanande för en enda vandringstur. 

Se det stora urvalet av kläder och utrustning till ditt nästa äventyr, 

Inspiration
Posted: November 27, 2019
Författare: Opdag Verden