Ny 6.400 km bilfri cykelstig tvärs över USA

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Ny 6.400 km bilfri cykelstig tvärs över USA
Inspiration
23 Januari 2020

Ny 6.400 km bilfri cykelstig tvärs över USA

Det låter för bra för att vara sant; föreställ dig att hoppa på en cykel på amerikanska östkusten, trampa runt pedalerna och 6 400 kilometer senare komma till Stilla havet - i stort sett utan att stöta på bilar längs vägen.

Välkommen till The Great American Rail-trail!


USA bjuder på alla möjliga galna, storslående landskap som tigger och ber om att bli utforskade på cykelsadeln men landet är känt för att vara bilarnas och roadtripparnas land så förhållanden för cyklister är inte alltid optimala.

Om du tror på klichén så är allt större i USA och man kan frestas av att tro på det när man tar en titt på The Great American Rail-Trail.

Rutten slingrar sig nämligen tvärs över en hel kontinent -från Seattle i Staten Washington i väst till huvudstaden Washington D.C. i östra USA. Längs vägen passerar man 12 stater och det geniala med rutten är att man följer gamla järnvägsspår och vägar som inte längre används men är perfekta att konverteras till en cykelstig.

Stigen är inte helt fädig ännu och det kommer att ta ännu ett par år innan man kan cykla den hela bilfria härligheten. 

Det finns däremot redan en massa kilometrar cykelstig att utforska. Nonprofitorganisationen som står bakom projektet har nämligen redan varit igång 30 år och står bakom ett nätverk av 37 000 km stigar spridda runtom i USA. Nu är arbetet i full gång med att förbinda rutterna så man kan korsa kontinenten på en bilfri rutt.

Rutten slingrar sig genom den nordliga del av USA och Maryland, Pennsylvania, Ohio, Indiana, Illinois, Iowa, Nebraska, Wyoming, Montana, Idaho och Washington State. Det betyder att man längs vägen inte bara upplever helt olika landskap men också får en inblick i de stora kulturskillnader i USA.

Rutten är som sagt gjord genom att kombinera en lång rad små stigar som redan ligger på plats och man cyklar geno, de stora skogarna i det östliga USA, längs fredliga floder, över vidsträckta slätter, genom lantbruks områden, längs kornfält, under snötäckta bergstoppar, nära gejsrar och kokande lerpölar och helt ut till de blåa, brusande vågorna i Stillahavet.

Samtidigt med de stora  landskapen kommer man också genom eller tätt på några av USA:s mest spännande storstäder längs vägen, såsom huvudstaden Washington D.C. med alla dess museer, Chicago vid bredden av Lave Superior och Seattle helt ute i väst.

Så finns det såklart också alla små städer längs vägen, var man får en inblick i hur livet i USA utspelar sig.

Du kan läsa mycket mer om The Great American Rail-Trail på www.railstotrails.org

På https://gis.railstotrails.org/grtamerican hittas dessutom en strålande interaktiv karta var du kan klicka in och läsa mer om de enkla deletapper på rutten. Kartan låter dig också välja de sträckor av rutten du tycker är mest intressanta ifall du inte har tid eller mod till att cykla alla 6 400 kilometrar. 

Kastar du dig på hela stöket ska du nog räkna med allt från tre månader till ett halvt år, beroende på tempo och hur många extra upplevelser du vill ha me längs färden utöver cyklingen. 

Foto: Piper O'Dowd / www.shutterstock.com


Relevanta länkar:
Inspiration
Inlagd: Januari 23, 2020
Kategorier: Cykling - Sverige
Författare: Opdag Verden