Ny äventyrlig vandringsrutt i Sydsverige

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Ny äventyrlig vandringsrutt i Sydsverige
Inspiration
26 December 2019

Ny äventyrlig vandringsrutt i Sydsverige

Det sydliga Sverige har ett överflöd av möjligheter för att vandra på fina, markerade stigar genom vacker natur. En ny stig i Skåne skiljer sig dock ut ur mängden. Här är det nämligen skruvat väsentligt upp gällande det äventyrliga element, då stigen inte är markerad, utan man själv ska hitta fram.

Du kan bra packa karta, GPS och dina navigerings färdigheter i ryggsäcken ifall att du planerar att sätta ut mot Söderåsleden i Skåne. 

Här är det nämligen tal om en rutt som inte är markerad, inte underhålls och var det inte är några avtal med samarbetspartners i form av markägare osv. längs vägen, som annars är normen på längre vandringsrutter.

Rutten är möjlig på grund av den svenska allemansrätten och det gör den på många sätt ganska äventyrlig.

För det första är man mer ensam än på de flesta andra rutter i sydsverige. För det andra kommer man att möta färre mänskor och för det tredje får du njuta av att hitta din egna väg, vilket kan innebära att du kryper under taggtrådsstaket, går över fält med betande djur och korsar små bäckar och vattendrag.

De 54 kilometrarna bjuder alltså på en upplevelse som är lite utöver det vanliga. 

Söderåsleden är indelad i 5 etapper:

Den första etappen är 10,8 kilometer och går ganska bekvämt från tågstationen Åstorp på lättvandrade skogsvägar förbi Maglaby till lägerplatsen Hålebäck. Längs vägen kan du enkelt pausa vid en klassisk idyllisk sjöstrand i skogen. 

Andra etappen av Söderåsleden är 12,5 kilometer och lockar med allt det som Söderåsen har att bjuda på; här hittar du täta, tysta granskogar, trevliga små städer, vackra bokskogar, lugna grusvägar och den rätt så spektakulära sprickdalen, Klöva Hallar som verkar stor och orörd. Här är vackert och det ät lätt att bli lite överväldigad. 

På ruttens tredje etapp vandrar man 13,9 kilometer och man är (lyckligtvis) inte färdig med Klöva Hallar ännu. Man vandrar nämligen upp i landskapen så man har en vid panoramautsikt ut över den skogbeklädda dalen. Rutten tar vandrare vidare genom mer öppna landskap via Gålarp och Dalhem till Klåveröd, Vargadalen och Lilla Klåveröd. Allt i allt en dag med stor variation i vandringen.

Fjärde etappen är 9,6 kilometer och för en från Lilla Klåveröd förbi Traneröds myr, genom Grindhus och in i Söderåsens nationalpark var man finner en lägerplats. Härifrån är det strålande möjligheter för att ta kortare vandringsturer utan ryggsäck när tältet är uppsatt. 

Den femte och sista etappen är bara 7,2 kilometer och här har man nöjet att få vandra genom en enorm lövskog var bladen prasslar och ger skugga en varm sommardag, eller står vackert i höstfärger om man tar ut lite senare på året. Rutten slutar i Röstånga.

Du kan hitta mer info om Söderåsleden, samt karta och GPX-filer på www.visitsoderasen.se, var du också hittar mer detaljerade beskrivninga och bilder på de enkla dagsetapperna.  http://visitsoderasen.se/soderasleden

Relevanta länkar:

Ryggsäck

Vandringkängor

Inspiration
Inlagd: December 26, 2019
Författare: Opdag Verden