På jakt i naturens ätbara skattkammare
Det finns så många smakupplevelser som väntar på dig i naturen. Det är inte konstigt att samla ätbara skatter i naturen har blivit mycket populärt.
"Plocka", kanske du tänker? Plocka är ett gammalt koncept som betyder att samla.
När vi plockar idag gör vi det inte för att vi måste, utan för att du får känna naturen och få en helhetsupplevelse av att vara ute i naturen och hitta maten du äter senare.
Förutom de många ätbara saker som finns i naturen finns det också många som kan se ätbara ut, men som det verkligen inte är. Det håller förmodligen många tillbaka, och sedan hamnar du i stormarknadens "frukt och grönsaker" för bär och svamp. Det är faktiskt inte svårt att försörja sig på det som finns i skogen.
Vi vill hjälpa dig på vägen och har samlat några av de saker i naturen som du kan äta.
God tur och bon appetit!
BÄR OCH NÖTTER:
Björnbär:
Björnbärsbuskar är en grön och taggig buske. Bären börjar som gröna och hårda, blir senare röda och så småningom blir de blåsvarta och släpper lätt stjälkarna när de är mogna.
Säsong: augusti till oktober
Var: Växer i hagar, i snår och röjningar i skogen.
Fläderbär:
Fläder är en buske eller ett träd där du hittar fläderblomman under sommarmånaderna. De små vita blommorna förvandlas senare till fläderbär, som har en djuplila färg och blank yta.
Säsong: september - oktober
Var: Finns i snår, skogsbryn, parker och hagar.
Hasselnötter:
Hasselbusken kan bli upp till 12 meter lång. Bladen är gröna och hjärtformade med tandade kanter. När nötterna är mogna blir de bruna och sitter löst i hasan (deras lilla ljusgröna mantel) så att de lätt kan plockas.
Säsong: augusti - oktober
Var: Växer i lövskog, stad och hagar.
Valnöt:
Valnötträdet vill ha mycket ljus, så det växer i utkanten av skogar och parker. Trädet kan växa upp till 24 meter långt med en bred krona. Bladen är ljusgröna och lätt läderiga. Valnöten har ett grönt skal men blir mörkare i färgen under säsongen. När nöten håller på att mogna börjar den öppna sig.
Säsong: augusti - oktober
Var: I utkanten av lövskog
3 SVAMPAR DU KAN HITTA I NATUREN:
Om du har gått en promenad i skogen på hösten har du förmodligen också stött på svampar som sipprar ut i skogsbotten.
Svamparna gillar det våta höstvädret och de flesta växer i skogen.
Tips: Ta med en liten kniv och en borste så att du enkelt kan skära svampen fri och inte dra mycket hem så mycket jord. Förvara svampen i en korg, eftersom fuktiga svampar lätt ruttnar i en påse.
Ängchampinjon:
Hatten är vit med en nästan platt topp och små skalor. Den växer upp till 3-9 cm i diameter. Ytan är torr och matt.
Under hatten finns bruna lameller som verkar nästan svarta på de mogna svamparna.
Stammen växer mellan 3-6 cm hög och 1-1,5 cm i diameter.
Säsong: juni - oktober
Var: Växer på ängar, trädgårdar och parker.
Vanlig kantarell:
Svampen har en gul / orange färg och blir mellan 3-10 cm lång.
Hatten är formad som en tratt med en vågig kant. Den kan växa upp till 10 cm i diameter.
Under hatten kan lameller ses springa ner mot stocken. Stammen är ljusare än hatten och har en och en halv till en och en halv cm i diameter.
Säsong: augusti - november
Var: Växer i lövskog och barrskog och nära träd när de får sin näring från trädens rötter.
Karl Johan / ätbar rörhatt:
Hatten är brun eller gråbrun och kan kännas lite fet. Det kommer att vara mellan 5 - 20 cm i diameter.
Under hatten, till skillnad från de andra två, finns det inte lameller utan istället det som kallas rör. Rörens struktur är lite som vi känner till från en rengöringssvamp. Färgen är vit på de unga och när svampen blir äldre ändras färgen först till en gulaktig ton och slutar så småningom i grönaktiga nyanser.
Stammen är vit eller ljusbrun med ett fint "nät" runt. Det blir 2-5 cm i diameter.
Säsong: augusti - oktober
Var: Växer i lövskog och barrskog. Om det regnar mycket på hösten finns det särskilt goda chanser att hitta Karl Johan svamp. En av anledningarna till att den danska hösten producerar så många svampar.
Kom ihåg: Om du är osäker på om det du hittat nu också är ätbart, låt bli!
Kom också ihåg att du endast får samla in för egen konsumtion i statligt ägda områden. En tumregel är att du får fylla det som kan finnas i en bärpåse.
6 goda råd till dig som plockar svamp
- Ät bara de svampar som du är säker på är ätbara, om du är osäker, lämna dem ifred.
- Se till att svamparna är färska innan du använder dem till matlagning
- Vissa människor är överkänsliga för svampar, så börja alltid med en liten del när du äter en ny svamp. Du känner bara överkänsligheten svagt om du bara äter lite av det.
- Vilda svampar får inte ätas råa, de måste stekas eller kokas innan de äts.
- Om olyckan fortfarande inträffar och du misstänker svampförgiftning, uppsök läkare eller gå till akutmottagningen. Det kan vara en bra idé att ta svampresterna med dig så att de kan analyseras.
- Se till att svamparna du väljer inte är nära trafikerade vägar eller industri. Svampar absorberar tungmetaller som är giftiga för kroppen i stora mängder.
Kilde: Naturstyrelsen