Perus tre bästa inkastigar

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Perus tre bästa inkastigar
Inspiration
26 September 2018

Perus tre bästa inkastigar

Det fanns en tid då folk pratade om inkorna, som om det bara fanns en enda av dem. Den som man talade om var naturligtvis den berömda vägen till Machu Picchu, men idag finns det väletablerade rutter på flera av de forntida Inka-stigarna i Anderna. Här är de tre bästa.


När inkafolkets kungarike var störst spred det sig över ett stort område upp genom världens längsta bergskedja; Anderna i Sydamerika. Inkafolket hade inga vägar - de uppfann aldrig hjulet - men de lade ut ett omfattande nätverk med 40 000 kilometer stigar. Vi tittar närmare på tre vandringsleder som går i de gamla inkafolkets fotspår.

När vi pratar om Inkastigen är det vanligtvis den 43 kilometer långa vandringen som leder en till den bortglömda staden Machu Picchu, som det hänvisas till. Det är ingen tillfällighet att leden idag har fått status som en av världens mest kända vandringar.

Turen börjar vid kilometersten 82 eller 88 på järnvägen mellan den antika huvudstaden Cusco och den lilla platsen Aguas Calientes och tar dig genom subtropisk djungel, in i frodig dimskog och upp i höjderna för att öppna, vindpinade bergspass med utsikt över Anderna.

Redan från början märker du att du vandrar i Anderna, eftersom dalbotten ligger på 2600 meters höjd. Snabbt kommer du bara högre upp i luften, och dagen efter starten vandrar du redan över det högsta passet på resan; Warmi Wañusqa, vilket betyder 'Påsk av den döda kvinnan'. Om du har svett i pannan under den långa uppstigningen kommer du snabbt att kylas ner igen av den svala vinden, som ofta blåser i en höjd av cirka 4200 meter.

Härifrån är det 700 meters höjd ner till den andra campingplatsen på resan, som ligger på terrasser i Pacamayo.

På den tredje dagen går man på trappor som inkaerna lagt ut för flera århundraden sedan. Ruiner börjar dyka upp längs stigen och du går genom dimmig skog med orkidéer, jätte ormbunkar och vilda blommor till ett pass med utsikt över de snötäckta bergssluttningarna på 6271 meter höga Salkantay.

Innan campingen vid ruinerna av Wiñay Wayna, som oemotståndligt ligger på branta, gröna terrasser, väntar en nedgång på 1000 trappsteg.

Den fjärde morgonen väntar på det som skiljer Inkastigen från de flesta liknande rutter. Man ger sig iväg innan solen har gått upp och rör sig genom dimskogens dysterhet och mörker. Efter ungefär en timme när solen börjar stiga når du Sun Gate: Och där, under en, ligger den mytomspunna Machu Picchu, som man kan tillbringa resten av dagen på att utforska.

Salkantay-rutten

När fler och fler människor går Inkastien har människor hittat nya platser att vandra, där du har landskapet lite mer för dig själv. En alltmer etablerad rutt, som är ett fantastiskt alternativ till Inca Trail, är Salkantay-rutten.

Rutten är inte så exakt utformad som den är på Inkastien, men den finns i ett antal olika versioner. Gemensamt för i stort sett alla är att man vandrar upp till det enorma, snötäckta berget Nevado de Salkantay.

Här är alpina fjällsjöar, kala bergspass och Salkantay är bara ett av fyra berg över 6000 meter du passerar. Salkantay-vandringen anses vanligtvis vara en hårdare åktur än den klassiska Inkasti, men för vissa är belöningarna i form av mer magnifika landskap och färre människor på stigarna värda ansträngningen.

Naturligtvis får du inte den magiska morgonen genom Sun Gate och möjligheten att vandra rakt in i Machu Picchu. Istället kan man dock avsluta sin vandring i Aguas Caliente, som ligger i dalen nedanför Machu Picchu och ta bussen upp till ruinerna. Eller skäm bort dina ben med en sista rad med trappsteg.

Ruinbyn Choquequirao

Betyder det ingenting för dig att stanna i eller nära Machu Picchu, finns det gott om andra alternativ där landskapen är lika magnifika och det finns mycket, mycket färre människor på leden.

En äventyrlig vandring som samtidigt erbjuder den magiska aspekten av att föreställa sig hur inkafolket en gång bodde och styrde i dessa regioner går till den förstörda staden Choquequirao. Detta är också en gammal inkastad som i århundraden låg "glömd" i bergen (lokalbefolkningen visste det väl och Machu Picchu), och staden är helt avlägsen.

Turen börjar i den lilla byn Cachora, varifrån leden på 32 kilometer tar dig till Choquequirao. 32 kilometer låter kanske inte så mycket, men terrängen är utmanande med många höjdmätare. Det är långt ifrån en lätt tur.

Från Choquequirao kan du antingen vandra tillbaka på samma sätt eller så kan du fortsätta ut i bergen och efter en vecka nå järnvägen. Den kan gå till foten av Machu Picchu, om man ändå har upptäckt att det kan vara väldigt häftigt att se Sydamerikas mest kända förstörda stad, nu när man är i Peru.

Nedan hittar du länkar till relevant kläder och utrustning:

Kängor

Vandringsskor

Vandringssandaler

Vandringsstavar

Ryggsäckar

Foto: Ayesha Parikh


Inspiration
Inlagd: September 26, 2018
Författare: Opdag Verden