Så gör du upp en eld på snö

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Så gör du upp en eld på snö
Råd och vägledning
12 November 2018

Så gör du upp en eld på snö

Det är få saker som är så mysiga som att göra upp en eld när man tar en paus. Även en liten eld ger värme, gemenskap och möjlighet att fixa uppskattat snacks till både vuxna och barn.

 

När snön ligger som ett mjukt, vitt täcke över marken kan tanken på en varm eld förefalla lockande. Men det är inte alltid bara att samla pinnar och tända på. Om det är mycket snö, kan lägerelden nämligen snabbt sjunka längre och längre ner, om man inte bygger upp den på rätt sätt. 

Följ dessa fem steg, så får du garanterat en sprakande eld på din utflykt genom snötäckta landskap.

1.

Trampa ner snön ordentligt, gärna på en plats som har lite lä. Det kan t.ex. vara under en gran som fångar vinden, om nu det blåser. Gör ett täcke av grankvistar, som helst inte ska vara allt för torra- då fattar dem eld med det samma. Täcket ska se till så att snön under elden inte blir varm och smälter för snabbt. 

 

2.

Hitta smågrenar, som är så torra som möjligt. Dessa ska användas till att starta elden, så det duger inte om dem har legat i snön och blivit blöta. Eventuellt kan du hitta grenar som redan håller på att knäckas från träden, eller så kanske det finns ett dött träd i närheten som du kan bryta av grenar från. Använd inte grenar från levande träd. Torra granbarr kan också hjälpa till att få fart på brasan.

 

3.

Bygg upp elden på den nedtrampande snön med de torra smågrenarna. Lägg nu två lite större pinnar parallellt med lite mellanrum. Lägg två andra pinnar tvärs över, så att du bygger en slags fyrkant med ett hål i mitten. Bygg på ytterligare ett par lager ovanpå fyrkanten.

 

4.

Fyll nu din ”fyrkant” med några lite större, torra kvistar, och din lägereld är nu redo.

 

5.

Nu är det dags att få fart på elden. Du kan tända både ovanifrån och underifrån. Om du tänder från botten, får du som regel en eld som har större lågor, brinner snabbare och förmodligen även genererar mer rök.

 

När elden brinner är det dags att börja tänka på snacks. En klassisk grillkorv, en grillad marshmallow eller varför inte en mumsig S’mores?

 

Råd och vägledning
Inlagd: November 12, 2018
Författare: Opdag Verden