Så justerar du värmen i sovsäcken

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Så justerar du värmen i sovsäcken
Råd och vägledning
17 Oktober 2019

Så justerar du värmen i sovsäcken

Det finns massor av saker du kan göra innan du lägger dig i sovsäcken, som bidrar till en bättre sömn, då du inte kommer att börja frysa (kissa, var mätt, var varm innan du kryper ner i sovsäcken osv.). Men vad om du ändå börjar frysa i sovsäcken? Eller om du börjar svettas?

Här är en lista med råd hur du justerar och regulerar värmen efter att du kravlat in i sovsäcken och släckt pannlampan. 

Du känner nog till lager-principen när det kommer till att klä sig på friluftsliv och principen gäller också när det kommer till sovsäcken. Använder man sig av den kanmman justera värmen i sovsäcken så man varken svettas (och har stor risk för att börja frysa senare på natten) eller ligger och skakar tänder halva natten. 

Som alltid när det kommer till beklädning för friluftsliv så är ull alltid att föredra. Det värmer ofta bättre än syntetiska material, även om det är lite fuktigt och det luktar långt mindre, så du skyddar din sovsäck mer från smuts och svett. 

Klä ordentligt på dig

Är det en kall natt då du fruktar att sovsäcken inte klarar det kan du alltid börja med en tröja, långa underbyxor och inte minst något varmt på fötterna nere i sovsäcken. Fötterna är ofta det första folk börjar frysa om och lösningen för många är att ta på ett par vandringssockor

Det är dock inte en särskilt bra idé. 

Vandringsstrumpor är nämligen åtsittande och som alltid när det kommer till att undgå blåsor så hindrar det blodcirkulationen. Resultatet blir motsatt effekt än den man önskar; man får lätt kalla fötter. 

Tar du istället på dig ett par löst sittande ullstrumpor - eller ännu bättre: fiber- eller dunsockor, så är det mycket större chans att fötterna hålls varma och du undviker att kölden sprider sig till resten av kroppen.

Kom ihåg att allt kan justeras under natten. Börjar du få för varmt så gör något åt det innan du börjar svettas. Det medför nämligen ofta att du börjar frysa senare under nattens gång. 


Utnyttja sovsäckens funktioner

Det är en orsak till varför sovsäcken har funktioner som keps och krage. Se till att använda dem så håller du värmen nere i sovsäcken - eller låt lite av den varma luften slippa ut om du får för varmt. 

Var också uppmärksam på att sovsäcken vänder sig rätt och att du inte trycker fyllningen platt med din kropp. Det gör du bland annat genom att ligga helt nere i sovsäcken så du ligger i den på det sätt som den är designad till att hålla dig varm. 

Är du en av de som rör på dig mycket när du sover kan du överväga att skaffa en speciell sovsäck med stretching material. Det gör att isoleringen inte blir tryckt helt platt helt på samma sätt. Det finns också sovsäckar som man kan sätta in liggunderlaget i, så man inte åker av liggunderlaget om man flyttar mycket på sig. 

Var uppmärksam på hur du sover

Sover du på ryggen? På magen? På sidan? Vänder och vrider du dig mycket?

Hur du ligger när du sover kan ha stor betydelse. Folk som sover på magen har det generellt lite varmare, då man mister mest värme från ovansidan av kroppen. Ligger man med magen ner på ett (bra) underlag går man inte miste om så mycket värme. 

Sover du på ryggen kan du gå miste om lite mer värme, så kanske sovsäcken ska vara lite varmare. Sover man på sidan är det en bra idé med ett bra tjockt underlag när ens vikt är centrerat på ett mindre område och man därför pressas mer ner. 

Råd och vägledning
Inlagd: Oktober 17, 2019
Författare: Opdag Verden