Så kommer du igång med SUP

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Så kommer du igång med SUP
Råd och vägledning
14 Juli 2022

Så kommer du igång med SUP

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Frederik Thurøe

Vandrer, langrendsløber og soldat – elsker at sove under åben himmel! 


Sommaren är över oss och det är ofta många aktiviteter utomhus som kallar. Något av det bästa med sommaren är möjligheten att vara utomhus i det härliga varma vädret, ta ett dopp i vattnet eller vara på stranden. Men om du också är en av dem som gillar att vara aktiv i det soliga vädret så kan en SUP-bräda vara just något för dig.

Med en SUP-bräda har du möjlighet att vara aktiv på vattnet på ett kul och annorlunda sätt, som låter dig uppleva livet i och runt vattnet från ett nytt perspektiv.

I artikeln blir du klokare på hur du kommer igång med att stå på en SUP-bräda. Det är lättare än det låter och ser ut att vara.

Varför ska du börja med SUP-bräda?

Sup_1000_400

SUP står för “Stand Up Paddle” och beskriver helt enkelt sättet du använder brädan på. Du står upp och paddlar loss.  Men varför ska du prova på det?

För det första så är en SUP-bräda ett bra sätt att komma ut på vattnet. Även om det inte är riktigt lika fysiskt krävande som att simma eller ro, tränar du både din balans och coremuskulatur. Du får också välbefinnande och en trevlig upplevelse på vattnet.

Är du inte helt trygg i vatten är SUP-brädan samtidigt en säkerhet för dig. För du hänger fast i brädan med en ”lina”, där den ena änden sitter runt din fotled och den andra sitter fast i brädan. Linan kallas en ”leash”. På det sättet kan du inte tappa brädan och den kan alltid hjälpa dig att hålla dig ovanför vattnet.

Det kan vara lite av en investering om du ska ut och köpa alla utrustning för SUP. Särskilt om du inte är säker på att SUP är något för dig. Alltså kan det vara en bra idé att prova innan du väljer att köpa all utrustning.

Det finns flera olika sätt du kan göra det på. Det lättaste är självklart om du har en vän eller familjemedlem som har utrustningen så du kan prova den.

Alternativt kan du anmäla dig till en SUP-klubb eller prova genom en av de många friluftsverksamheter som erbjuder bl.a. SUP-turer.

Kom ihåg flytvästen

När du ger dig ut på SUP-brädan är det alltid skönt att ha en flytväst med, precis som när du far på en kanot- eller segeltur. Det kräver lite övning att komma upp och stå på brädan, så dra på dig en flytväst och ge dig själv lugn och ro att träna in tekniken – och ha det roligt under tiden!   

Hur använder du egentligen en paddleboard?

Sup2

När du sedan kommit upp och står ska du se till att din paddel har rätt längd. Den ska vara så att du inte behöver böja dig ner för att paddla, men inte så lång att du inte får upp den ur vattnet varje gång du paddlar. Förutom det bör du också tänka på att använda hela kroppen när du paddlar. Kom ihåg att rotera i överkroppen och utnyttja dina coremuskler. Annars blir du fort trött i armarna.  

Det behöver du för att starta ditt äventyr som SUP-boarder

Som du kan läsa krävs det en mängd olika utrustning för att börja som SUP-boarder.

Bräda och paddel

För det första ska du ju använda brädan och en paddel. Det kan du ofta köpa i ett paket – t.ex. här. Det smarta med en sådan bräda är att den är uppblåsbar. Då blir det mycket enklare att transportera och förvara jämfört med de fasta brädorna. Här i paketet ingår det också både väska, pump och reparationssats.

Räddningsväst eller flytväst

Dessutom ska du ha tag i en räddnings- eller flytväst. Det ska vara en som inte hämmar dig i dina rörelser, men som samtidigt är godkänd för aktiviteten. Det skulle t.ex. kunna vara en sådan här.

Våtdräkt

Då är allt det basala på plats. Det kan också vara riktigt skönt att ha på våtdräkt och -skor. Det är speciellt bra i början då du förmodligen kommer ramla lite mer i vattnet, och då ska du använda något som håller dig varm. Våtdräkter finns i många olika utformningar – både som overaller och som riktiga dräkter med antingen korta eller långa ärmar och ben. Vilken du ska välja beror till stor del på säsongen och hur frusen du brukar vara. Du kan se vårt utbud här.

3 extra detaljer

Det finns också ett par småsaker som inte är livsviktiga för din SUP-tur, men som ändå är bra att ha med. Det är t.ex. badkläder att ha innanför våtdräkten – eller istället för våtdräkten. Då är det också skönt att ha med en mikrofiberhandduk så du kan torka dig när du är färdig med att vara i vattnet.

Det kan också vara rätt förnuftigt att ha en dry sack eller två med – kanske en liten en för att ha din mobil i och en lite större som kan innehålla din handduk och andra småsaker som du gärna vill ha med.

Vad kan du annars göra på en SUP-bräda?

Även om en SUP-bräda är gjord för att paddla på, så finns det också andra saker du kan använda den till. Det finns t.ex. några som gör yoga på sina SUP-brädor. Det skulle tillföra en dimension av mindfulness och något mer balans till yogan. Det närmaste jag kommit det har varit att slå en kullerbytta på en SUP-bräda utan att falla i vattnet. Det var också rätt skoj.

Om du fastnar helt för att använda SUP-bräda, så kan du ju låta dig inspireras av Casper Steinfath, som är mångfaldig världsmästare i just SUP. Han har bl.a. paddlat tvärs över Kattegatt från Danmark till Norge. Och senast har han paddlat runt hela Danmarks 1 400 km långa kust – rätt imponerande!

Det var allt jag hade till dig om SUP-brädor – jag hoppas du fått blodad tand att prova.

Ha en trevlig tur! 

Råd och vägledning
Inlagd: Juli 14, 2022
Författare: Frederik Thurø