Så korsar du rinnande vatten under vandringen

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Så korsar du rinnande vatten under vandringen
Råd och vägledning
03 March 2019

Så korsar du rinnande vatten under vandringen

När du vandrar i vildmarken kan du råka ut för att behöva korsa en bäck, fors, å eller liknande. Varje år dör vandrare runt om i världen när de underskattar vattnet. Här hittar du sex råd till hur du tar dig över till andra sidan på ett säkert sätt. 

 

Om du har vandrat i vildmarken, bland höga berg eller i andra områden med otämjd terräng så känner du säkert igen dig. Stigen som du går på leder dig ner till vattenkanten och framför dig rinner en å. Det är svårt att se hur djup den är men du kan se stenarna på botten och du vet att det kan bli svårt att få ordentligt fotfäste. Du tittar upp och ser att stigen fortsätter på andra sidan. Du tittar åt höger, spanar åt vänster men det finns ingen bro, inga rediga stockar som du kan balansera på. Det finns inga alternativ- du måste vada över till andra sidan, det är det enda sättet att komma vidare. 

Oftast vållare det inte särskilt stora problem att korsa vattendrag och små bäckar när man vandrar. Den största risken är att du och kängorna blir blöta om du råkar snubbla. Men rinnande vattendrag kan vara förrädiska. Vattnet kan plötsligt bli betydlig djupare än vad du hade räknat med och strömmen kan vara stakare än vad du förväntade. Och när du väl snubblar i djupt, iskallt, rinnande vatten med en tung ryggsäck på ryggen, som du inte bara kränger av dig sådär i farten, befinner du dig i en situation som potentiellt kan vara förenad med fara för livet. 

Varje år dör vandrare när de korsar vattendrag runt om i världen. Och det är inte bara nybörjare som kan få problem. Nyligen omkom en 22-årig kvinnlig vandrare i USA’s Mount Rainier National Park när hon korsade en fors. Det fanns flera personer i närheten men vattnet forsade så kraftigt att ingen kunde nå fram till henne. Hon drogs med i vattnet och kroppen hittades en bra bit längre ner längs forsen.  Man ska se upp för strömmande vattendrag året runt, men man ska vara extra försiktig när snön i bergen smälter under vår och sommar.

En talesman från nationalparken uttalade sig efter olyckan att ”korsningar av strömmande vattendrag kan vara extremt farliga under denna tiden på året. Det kalla vattnet rör sig snabbare än vad man tror och kräver stor försiktighet, även av vandrare med stora erfarenheter, kunskaper och förmågor”.

Nationalparken utgav dessutom 6 råd till hur man bäst korsar rinnande vatten:

  1. Var uppmärksam på ställen där många stockar samlas (som kan ändra strömmarna i vattnet, Red.), vattenfall och andra faror.
  2. Hitta ett säkert ställe, där du kan ta dig upp ur vattnet om du skulle ramla i, innan du börjar ta dig över.
  3. Korsa vattendrag där botten är jämn och vattenståndet är lågt, och kom ihåg att vattenståndet generellt stiger ju senare på dagen det är. 
  4. Kom ihåg att lossa ryggsäcken innan du korsar, så att du snabbt kan kränga av dig den om du faller i vattnet och inte kan ta dig upp.
  5. Använd en stav för att hålla balansen när du tar dig över. 
  6. Om det verkar för farligt att korsa, vänd om eller hitta en annan väg. 

 

Relevanta länkar:

Vandringsstavar

Utrustning

Kläder

Skor 

Råd och vägledning
Posted: March 03, 2019
Författare: Opdag Verden