Så testas tält för vindstabilitet

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Så testas tält för vindstabilitet
Råd och vägledning
11 Mars 2014

Så testas tält för vindstabilitet

Tältet ska bli stående även om det stormar.  Vi tittar på test av tält samt säkring av tältet när ovädret drar in. 

Har du varit ute och campat i stormigt väder vet du hur mycket kraft det kan finnas i vinden. När det blåser 16-17 m/s kan det vara svårt att hålla sig upprätt och att gå framåt. Blåser det ännu mer söker de flesta skydd i tältet, som ska förbli stående och intakt även om vinden drar och sliter i tältduken. 

Hur testas tält för vindstabilitet?

Detta görs med en vindmaskin, antingen i en vindtunnel eller utomhus. Eftersom luftfuktighet också påverkar ett tälts stabilitet simuleras också ofta regn i testet. Till exempel går Fjällräven ett steg längre genom att testa sina prototyper intensivt under naturliga förhållanden och under en period som motsvarar flera års slitage.

Nordisk exponerar tält för orkan

Blåser det mer än 20 m/s är det förbjudet att befinna sig i vindtunneln.

Vidta försiktighetsåtgärder i stormigt väder

Även om ditt tält har testats för att kunna hantera en storm är det en bra idé att vidta några försiktighetsåtgärder. Sätt upp tältet i lä bakom en kulle. Är du ute i snö kan du bygga ett skydd av snö. Låt den smala sidan av tältet peka mot vinden, så har den mindre tältduk att ta tag i.

Undvik att grenar, kvistar och stenar gnider sig eller slår mot tältduken och stormlinorna, som ska vara strama och - om möjligt följa sömmarna i tältet. Tältpinnarna ska vara stadigt placerade i marken och tältpinnefästena åtspända. Har du extra tältpinnar med kan du använda två pinnar brevid varandra i varje tältpinnefäste. Extra linor i påsen är också en bra idé. När du har satt upp linorna som följde med tältet som standard kan du sätta upp några extra, dessa ska kryssa varandra diagonalt. 

Se till att dina saker inne i tältet inte kommer i kontakt med tältduken eftersom dessa kan orsaka revor. Kontakt med tältduken ökar dessutom risken för att det blir vått inne i tältet, även om det är vattentätt. Kontakten orsakar nämligen ett tryck på duken vilket kan göra att fukt tränger igenom duken.

Akka Endurance från Fjällräven i storm

Fredrik Hyltén-Cavallius från Fjällräven, berättar om testet och ger tips för säkring av tältet.

Stort utbud av tält för alla behov

Nedan kan du klicka dig vidare till de olika tältkategorierna, campingmöbler och tillbehör. Du kan också gå till huvudsidan för tältbutiken.

1-2 personers tält >

3-4 personers tält >

5-6 personers tält >

Familjetält >

Tarps och bivacker >

Myggnät >

Campingmöbler >

Tälttillbehör >


Källor: DMI, Wikipedia, Nordisk og Fjällrävenbloggen.

Råd och vägledning
Inlagd: Mars 11, 2014
Författare: Eventyrsport Blogger