Så undviker du att bli uppäten av mygg på resan

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Så undviker du att bli uppäten av mygg på resan
Råd och vägledning
12 September 2017

Så undviker du att bli uppäten av mygg på resan

Mygg. Små, stickande, blodsugande monster som inte bara suger ditt blod, utan också kan suga all glädje ur resan om du inte är förberedd. Så vad kan man göra för att skydda sig mot de små rackarna? Läs mer här och undvik att sluta som myggmat nästa gång du ska ut och t.ex. vandra eller paddla kanot.

Mygg kan förstöra resan. Längre söderut kan de dessutom bära på malaria. Även i mer nordliga breddgrader kan mygg förvandla en annars fantastisk vandring till en kli-fest där deras närvaro driver dig till vansinne, och kvällarna i lägret spenderas under myggnätet i tältet, som blir som en fästning i ett krig mot pesten.

Även om en myggas topphastighet bara är 2½ km/h kan du inte springa ifrån dem.

Finns det mygg, så finns det mygg. Lyckligtvis finns det sätt att förbereda sig mot dem, så de inte förstör resan.


1. Skydda dig mot mygg med dina kläder

Du kan komma långt när det gäller att undvika myggbett genom att klä dig ordentligt. För det första är det viktigt att täcka så mycket av huden som möjligt. Finns där ingen bar hud att gå efter är det svårare för myggen. Du kan också klä dig i ljusa, neutrala färger. Mygg älskar nämligen värme, och en svart tröja blir varmare än en vit.

Det gör heller inte något om kläderna inte sitter för tätt mot kroppen. Har man tighta kläder kan myggorna ibland sticka igenom dem. När det gäller strumporna, byt ut eller tvätta dem efterhand. Det verkar nämligen som att mygg dras till illaluktande fötter.

Som kronan på verket kan du investera i ett myggnät som du kan dra ner över hatten när du färdas på platser som är extra utsatta.

2. Ja till myggmedel, nej till deodorant

Det kan mycket väl vara så att du gärna vill lukta gott på vandringen, men mygg lockas till din deodorant, så man får välja: myggbett eller lukta gott.

Applicera ditt myggmedel innan du klär på dig, på så sätt kan även de mest envisa myggen som tar sig in under dina annars myggsäkra kläder hållas borta.

3. Motstå mygg i lägret

Det finns inget som mygg som kan förändra förutsättningarna för en mysig kväll i lägret till en surrande mardröm. Mygg älskar till exempel kvällen, precis vid skymningen, så se till att du har satt upp ditt tält innan dess.

Mygg är också särskilt aktiva i gryningen, så det är en god idé att antingen gå upp och komma iväg innan dess, eller ta sovmorgon i sovsäcken och vänta lite längre innan man ger sig av.

Mygg älskar vatten, så om du befinner dig i ett område med mycket mygg, undvik att sätta upp ditt tält i närheten av vatten; speciellt stillastående vatten, där mygg tenderar att lägga sina ägg. Försök i stället att hitta en plats med en lätt bris, eftersom mygg är små och lätta klarar de sig inte särskilt bra i vind.

Efter att du har satt upp ditt tält på en bra plats och är redo att krypa ner i sovsäcken, se till att inspektera det noga och slå ihjäl alla mygg som lyckats ta sig in innan du somnar.

4. När du blivit stucken

Även om du vidtar alla tänkbara försiktighetsåtgärder kan det vara svårt att undgå att bli stucken av mygg, om du till exempel vandrar i Lappland på sommaren. Har du blivit stucken, gör allt för att inte klia. Om du börjar klia kommer myggbetten bara att klia ännu mer och det finns risk för öppna sår. Får du smuts i dem, finns det risk för att en infektion uppstår.

Du kan använda en form för bedövningskräm på dina myggbett för att lindra klådan. Är du särskilt utsatt för myggbett, kan du också ta antihistaminer. Detta kan göra att myggen inte sticker dig lika mycket, och att myggbetten du får inte kliar lika mycket.

5. Det ultimata rådet mot myggbett

Till sist kommer här det ultimata tipset för en resa utan myggbett: Åk till Antarktis, Island eller Färöarna. På dessa tre platser finns det nämligen inga mygg.

Foto: Mycteria

Råd och vägledning
Inlagd: September 12, 2017
Författare: Opdag Verden