Så väljer du det rätta liggunderlaget

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Så väljer du det rätta liggunderlaget
Råd och vägledning
08 April 2021

Så väljer du det rätta liggunderlaget

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrivet av Frederik Thurøe

- Vandrare, längdskidåkare och soldat - älskar att sova utomhus!

Något av det viktigaste när du är på tur är att du sover ordentligt. Det kräver vanligtvis ett liggunderlag. Ditt liggunderlag ökar komforten när du sover och är ganska viktig faktor till om du kan hålla dig varm under natten - detta är särskilt en avgörande faktor när du är ute på tur på vintern.

Men som med alla andra saker finns det ett antal olika typer av liggunderlag och olika saker du bör tänka på innan du kan välja det perfekta liggunderlaget för dig.

Här i artikeln kommer du att bli skarp på:

1) Olika typer av liggunderlag

2) Vad du bör fokusera på när du väljer ditt liggunderlag

Olika typer av liggunderlag

Vi tittar på tre olika typer av liggunderlag- de uppblåsbara, självuppblåsande och de i skum. Vi tittar också på vad deras styrkor och svagheter är och vilka egenskaper du i allmänhet bör vara medveten om innan du köper ett nytt liggunderlag.Självuppblåsbara liggunderlag

Selvoppustelige liggeunderlag

Självuppblåsbara liggunderlag är konstruerade med en kombination av skum och luft för att isolera mot kyla från marken och göra nattens sömn mjukare. Substratet fungerar genom att öppna en ventil och substratet själv suger in luft och expanderar. Vanligtvis behöver de ett par blås i slutet för att bli helt fulla och spända.

Fördelarna med självuppblåsbara liggunderlag är deras goda isoleringsförmåga - vilket är mycket användbart om du är borta på vintern. Dessutom är sovkomforten hos ett självuppblåsbart liggunderlag i allmänhet ganska hög, eftersom kombinationen av luft och skum gör dem mjuka och läckra att ligga på. I allmänhet väger de dock lite mer än liggunderlag i skum och uppblåsbara liggunderlag och de fyller också något mer i ryggsäcken än de uppblåsbara liggunderlagen men betydligt mindre än de i skum. Naturligtvis har vi självuppblåsbara liggunderlag i ett antal olika kvalitets- och prisklasser, som du kan se här.
Uppblåsbara liggunderlag / luftmadrasser

Luftmadrasser i Eventyrsport

Nästa kategori är de uppblåsbara liggunderlagen  och som namnet mer än antyder, måste dessa underlag blåsas upp - antingen med munnen eller med någon form av pump. Jag rekommenderar alltid att du använder en pump till ditt uppblåsbara liggunderlag för annars blåser du fukt i liggunderlaget, vilket är svårt att få ut igen - jag talar av erfarenhet. Isoleringen i de uppblåsbara liggunderlagen är mindre markant än skummet i den självuppblåsbara och kan vara gjord av fiber, dun eller folie, som alla håller kyla från marken på avstånd. De med folie har överlägset den minsta förpacknings volymen.

De största fördelarna med uppblåsbara liggunderlag är deras låga vikt och minimala förpackningsvolym, som båda är lägre än hos de självuppblåsbara liggunderlagen. De är också mer ömtåliga, så det finns en större risk för punktering. Dessutom är R-värdet - som jag berättar om lite längre ner i artikeln - också vanligtvis lägre än de du hittar på de självuppblåsbara underlagen. Dessutom är det slutligen värt att nämna att de uppblåsbara liggunderlagen i allmänhet är den dyraste typen av underlag eftersom de är de lättaste och minsta. Du kan se vårt urval av uppblåsbara liggunderlag här.Skumunderlag

Skumliggeunderlag i Eventyrsport

E skumunderlag är det klassiska liggunderlaget- en karimat - som de flesta känner från scout- och lägresor. Det tål mycket slag, men är inte lika bekvämt som de andra jag har berättat om. De goda, gammaldags skum underlagen tar mer plats än de uppblåsbara och självuppblåsbara liggunderlagen och de är inte lika mjuka att ligga på men de är lättare, betydligt billigare och det finns ingen risk för att de punkterar - du kan enkelt använda ett liggunderlag i skum även om det finns ett hål i det.

Du kan i allmänhet slita mycket på skumkuddar utan att vara nervös för att de tappar sin isoleringsförmåga - du kan till exempel dra den utanför tältet och göra det lite extra mysigt framför elden för dig och dina resekamrater - utan att vara rädd för att det går sönder.

Som sagt vinner skum liggunderlaget på sin låga vikt och sin seghet, men förlorar poäng på sin komfort, isolering och förpackningsstorlek. Jag tycker att skumkuddar är en riktigt bra nybörjar- eller barnliggunderlag och du kan se vårt urval här.Vad du ska fokusera på när du väljer ditt liggunderlag

Det finns ett antal saker som är viktiga att tänka på innan du väljer din underlag. Beroende på vilken resa du ska på måste din sovplatta uppfylla olika kriterier. Om du ska åka på långdistansresa är låg vikt och paketvolym viktigast för dig, men om du ska på skydd eller tältresa i trädgården är komfort kanske det viktigaste - och det spelar ingen roll så mycket att sovplattan är tung.

Nedan har jag listat sju saker som jag tycker att du bör tänka på när du köper liggunderlag.


 1. Storlek

De flesta liggunderlag finns i två olika storlekar. Standardstorleken är vanligtvis lämplig för personer som är 183 cm långa eller mindre. Dessutom är standardstorleken typiskt ca. 50 cm bred. Tjockleken på underlagen varierar naturligtvis eftersom tjockleken typiskt är avgörande för hur mycket de isolerar.

Den andra storleken som underlagen vanligtvis finns i är en större version. Det kommer vanligtvis att vara längre - de passar personer på ca. 201 cm eller mindre - och kommer också att vara ca. 10 cm bredare. De större fyller naturligtvis också mer, både i vikt och förpackningsvolym, och vanligen är lite dyrare än deras mindre tvilling.


 2. Vikt

Det kan hända att vikt är det viktigaste för dig - då tycker jag att du ska leta efter ett underlag i skum. Du bör dock vara medveten om att även om den inte väger mycket så tar den ganska mycket utrymme. Om du föredrar att se på uppblåsbara och självuppblåsbara liggunderlag är vikt ofta relaterat till pris - ju lättare de är, desto dyrare är de. Men du kan t.ex. bra hitta ett lätt uppblåsbart liggunderlag till ett bra pris.

Men jag tror att det ibland lönar sig att välja ett lite tyngre underlag om det också är ett som du sover riktigt bra på. Den energi du får dag efter dag av att ha sovit gott på natten är det värt att bära några hundra extra gram i ryggsäcken.


 

3. Packningsvolym

Om du ska på en resa där du känner för eller måste packa lätt är förpacknings volymen förmodligen det viktigaste kriteriet för dig. Det är mycket varierande hur mycket ett substrat fyller. De uppblåsbara liggunderlagen tar minst utrymme eftersom de nästan bara isolerar med luft - några av de minsta fyller inte mer än en handfull, men isolerar därför inte heller så mycket. Som nämnts tar skumunderlag mest utrymme, men är också de lättaste. Självuppblåsbara underlag varierar ganska mycket i packningsvolym - ju mindre de fyller, desto mer kostar de vanligtvis också. Det är en bra tumregel om du behöver ett självuppblåsbart underlag för vinterbruk, kommer den att fylla en del av ryggsäcken på grund av den större mängden skum. Det lönar sig dock att regelbundet hålla utkik, för tillverkare uppdaterar regelbundet sin teknik och gör underlagen lättare och mindre.

4. Styrka

De olika typerna av underlag har olika styrkor och de dyrare behöver inte vara starkare än de billigare.

I själva verket är det de billigaste underlag på marknaden, skumunderlag, som ofta är de starkaste. De kan inte punktera som de självuppblåsbara och uppblåsbara liggunderlagen kan. Det är möjligt att lappa underlagen om olyckan skulle inträffa. Ett litet patchkit ingår vanligtvis när du köper underlag med luft i, så att du kan lappa på språng om du skulle ha otur.

I allmänhet tycker jag att det är en bra idé att hålla dina uppblåsbara och självuppblåsbara liggunderlag inne i skyddet eller tältet för att inte riskera någonting. Vissa underlag har dock en skyddande beläggning, vilket ibland innebär att de kan förvandlas till en stol - du kan använda på skogsbotten.5. R-värde / isoleringskapacitet

Precis som det är viktigt att ha en sovsäck som passar de temperaturer du behöver övernatta i, är det också viktigt att du har ett liggunderlag som har rätt isolering. Annars fryser du och det är aldrig trevligt på natten.

Liggunderlags  isoleringskapacitet mäts i det så kallade R-värdet, som går från 1 till 9, och där värdet 5 betyder 5 gånger så bra isolering som en kudde med värdet 1.

Som en tumregel kan du använda att ett R-värde på 1-2 är lämpligt för sommarbruk, 3-4 är för användning på våren, sommaren och hösten, medan allt om 5 och högre är för vinteranvändning. Om du vill ha en djupare inblick i R-värdet kan du titta på den här artikeln.

Det är dock lika värt att notera att det inte finns någon övergripande marknadsstandard för R-värde, och det är upp till tillverkarna själva. Men om du följer tumregeln jag skrev ovan, borde du förmodligen klara det.

Det smarta med R-värdet är att du enkelt kan använda ett liggunderlag med högt R-värde också på sommaren. Så ditt dyra vinter liggunderlag kan även användas till en sheltertur i augusti.

 

6. Ljud

Det kanske inte är något du tänker på när du står med ett underlag i butiken, men det är stor skillnad på hur mycket ljud de har när du slår på de.

Medan skum underlagen och självuppblåsande underlag ofta i stort sett är tysta, tenderar de uppblåsbara underlagen att göra ljud när du vänder dig på dem. Det är värt att överväga om du är den typ som lätt vaknar på natten - eller har en partner som gör det.

Det är också stor skillnad om människor tycker det är irriterande eller inte. Jag kan lätt sova på ett underlag som har lite ljud, men jag känner människor som inte alls tål det.

7. Komfort

Naturligtvis ska liggunderlaget också vara bekvämt. Här är det faktorer som tjocklek och bredd som gör skillnaden - och det skiljer sig igen från person till person. Gillar du att sova med ett ben böjt, då blir du nöjd med ett liggunderlag som har lite extra bredd och har en helt fyrkantig form. Detta står i kontrast till flera lätta liggunderlag, som är gjorda för att vara smalare runt benen än axlarna för att spara på vikt. Om du har breda höfter och gillar att ligga på sidan, är det värt att överväga något tjockare liggunderlag. Många människor upplever att höftbenet inte lyfts från marken om de ligger på tunna underlag.

Kom ihåg att:

... komma in i affären och prova vårt urval av liggunderlag. Du kan snabbt känna om ett visst liggunderlag är något för dig.

Trevlig resa!


Nedan hittar du länkar till liggunderlag och annan relevant utrustning:

Liggunderlag

Luftmadrasser

Sovsäckar

Pumpar och andra tillbehörRåd och vägledning
Inlagd: April 08, 2021
Författare: Eventyrsport Blogger