Så väljer du skorna som ditt barn bara kommer älska

Inspiration till äventyr
Nästa inlägg >
Så väljer du skorna som ditt barn bara kommer älska
Råd och vägledning
15 Juli 2022

Så väljer du skorna som ditt barn bara kommer älska

Fötter och skor ska passa ihop från början. Det gäller också för familjens minsta. Upplever du att ditt barn behöver lång tid för att vänja sig vid nya skor har du kanske dessvärre valt fel. Här får du en guide för att välja rätt på en gång, och du får fullkomlig koll på växtmån, växtspurtar och hur barns fötter är naturligt formade.

Den absolut viktigaste punkten vid valet av sko för vilken utflykt som helst är passformen, bland annat storleken. Det tar vi itu med direkt. Efter det får du lite information om vattentäthet, material och ett par andra saker som du kan förhålla dig till.

Längd – kom ihåg extra plats till ditt lekande och växande barn

Ett par barnskor bör generellt vara 1–1,5 cm längre än ditt barns fötter. Det ska finnas plats att glida lite så tårna inte stöter mot framdelen på skon när de små spurtar nerför backar – och det ska också finnas plats för fötterna att växa. Små barn har svårt att kontrollera en sko som är 1,5 cm för lång, så ju mindre ditt barn är, desto mindre extra längd ska du välja – kör här med 1 cm i stället. Du vet nog redan att ditt barns fötter växer i spurtar, men som du kan se nedanför är det ändå god chans att skorna håller säsongen ut om du räknar med 1–1,5 cm i växtmån.

Så mycket växer barns fötter om året

0–2 år: cirka 2 cm om året
2–6 år: cirka 1,5 cm om året
6–11 år: cirka 1 cm om året

Det är förargligt när barnen får en växtspurt och snabbt växer ur skorna, men väljer du skor med mycket mer än 1,5 cm plats i längden slutar du nog tyvärr med skor som ditt barn i slutändan inte blir särskilt glad för. 
Ska ni ut på en längre tur är det smartast att skorna passar perfekt från det att ni ger er iväg. Då får man finna sig i att de kanske blir för små lite tidigare än vanligt. I gengäld är det lägre risk för att ditt barn får ömma fötter eller snubblar över framdelen på skorna.

Så mäter du ditt barns fötter

Få ditt barn att stå upp mot en vägg och låt eventuellt barnet ställa sig på ett papper. Hälarna ska vara ända bak och röra väggen, och fötterna ska vara parallella och stå vanligt på marken. Sedan markerar du på papperet – eller på golvet – eventuellt med en bit tejp – var den längsta tån slutar. Därefter kan barnet flytta sig och du kan mäta från märket till väggen. Lägg till växtmånen på längden, så borde du ha en exakt indikator för vilken storlek som kommer vara bäst för ditt barn.

Bredd – ge plats för naturligt breda barnfötter

På de flesta barnfötter pekar tårna skönt och naturligt framåt och kanske också lite utåt, och det ska skorna helst inte hämma. Skorna ska därför ha plats för tårna, men de ska också passa för fötternas naturliga bredd.

Här kan du också använda knepet med att ta ur inläggssulorna. Du kan snabbt se om barnets fötter är betydligt smalare eller bredare än sulorna. En för bred sko kommer oundvikligen glappa och en för smal sko kommer klämma. Båda delarna är obehagliga och ger en kraftigt ökad risk för blåsor.

Hälgrepp – en viktigare detalj än många tror

Ett mycket viktigt begrepp inom skor för aktivt bruk och vandring är det så kallade hälgreppet. Skorna ska sitta fast om hälarna så de inte glappar. Gör de det ber du nästan om att få blåsor på hälarna. Det hjälper inte att bara snöra lite hårdare om glappet i skon helt enkelt är för stort för fötterna. Går det dåligt med att hitta en sko med bra hälgrepp, prova då en låg känga istället. De snörs åt en bit upp på benet, vilket kanske kan avhjälpa problemet.

Vad tänker skornas blivande ägare?

Det är ju ditt barn som ska ägna åtskilliga timmar i de nya skorna och som bäst kan märka vad som sker nere i skorna när han eller hon ränner runt. Därför bör du komma ihåg att förhöra dig hos ditt barn innan du väljer. Och när du frågar är det en bra idé att ställa specifika frågor och peka där ditt barn ska känna efter. Barn kan ha svårt att svara om du frågar ”tror du de passar dig?” I stället kan du prova att fråga ”rör din häl sig om du lutar dig lite framåt?” eller ”klämmer skon här ute vid dina tår?”

Sulan

Sa_dan_v_lger_du_skoen_som_dit_barn_vil_elske_1

Här är de fyra saker du ska ta ställning till: styvheten, yttersulan, vattentätheten och materialet.

Styvhet

De vuxnas vandringsskor har normalt förhållandevis styva och tekniska sulor. Det är inte så nödvändigt hos barnskorna. Det hör till saken att barn är lättare och har heller inte så mycket att bära på – kanske bara en liten ryggsäck med leksaker och en vattenflaska. Därför kan du utan problem välja en sko som är mer flexibel än du skulle göra till dig själv. Om ni ska på en tur där underlaget är mycket ojämnt och hårt kan ni börja med att överväga en sko med hårdare sula, så ditt barn inte får så trötta fötter under dagens lopp.

Yttersulor

Skorna ska kunna klara påfrestningar och hård behandling. Barn är sällan snälla mot sina skor, så det är viktigt att sulorna är i slitstarka material – t.ex. gummisulor i en gummiblandning med inriktning på just det. De ska ha ett mönster som gör dem lämpliga för att gå i terräng. Om du är osäker kan du se efter om sulan har ett mönster med kanter i olika riktningar, så det finns grepp båda framåt, bakåt och åt sidorna.

Material för barnskor

Du kan oftast välja mellan skinn, syntetmaterial eller en kombination av dessa. Här är de viktigaste skillnaderna:

Syntetmaterial torkar snabbast, men kan variera en del i slitstyrka från extrem hållbarhet till inte fullt så imponerande. Skinn håller oftast otroligt länge om du tar hand om det och lämpar sig därför till de lite äldre barnen som kan använda skorna flera säsonger. Skinn är ofta tyngre än syntetmaterial, men skorna kan fortfarande vara mycket behagliga då skinn bättre kan forma sig efter ägarens fot. Du kommer hitta skor i slätt skinn, mocka och nubuck, och slitstyrkan hos dem beror på tjockleken och typen. Mocka är ett mjukare och ofta lättare material än slätt skinn, som kommer kunna tåla en del hårdare användning. Nubuck lägger sig i mitten genom att vara mjukare än slätt skinn, men mera slitstark än mocka.

Vattentäta skor för barn

Du ska välja om skorna ska vara vattentäta eller inte. Det beror självklart på hur skorna ska användas framöver.

Vattentäta skor med en eller annan form av membran är tätare och kan kännas varmare än de utan, som har en högre andningsförmåga. Ska ni på utflykt varma dagar är skor utan membran att föredra.
Ska ni på en tur då vädret inte visar sig från sin bästa sida och där skorna ska kunna klara stora mängder lera, slask och vattenpölar, kanske ni ska överväga ett par kängor i stället

När ni har hittat barnets perfekta nya skor ska ni komma ihåg att få med några bra strumpor för att fullända nöjet. Ullstrumpor är alltid gångbara oavsett temperaturen och finns i ett brett spektrum av tjocklekar. Ni kan också välja syntetmaterial – i synnerhet om ni ska gå i varmt väder. Låt helst bomullsstrumporna bli kvar hemma när ni ska på tur.

Vi hoppas att guiden hjälpte dig och ditt barn till några rykande färska skor! Om du saknar idéer för att komma ut på äventyr med dina barn kan du hitta våra första fyra förslag här.

Hitta allt annat för glada friluftsbarn här

Råd och vägledning
Inlagd: Juli 15, 2022
Författare: Eventyrsport Blogger