Sherpa: Det lilla märket som gör stor skillnad

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Sherpa: Det lilla märket som gör stor skillnad
Inspiration
23 Oktober 2018

Sherpa: Det lilla märket som gör stor skillnad

Sherpa är inte bara namnet på ett klädmärke utan också av dedikerade och skickliga bergsguider i Himalaya. Läs här historien om ett varumärke som har gjort det till sitt uppdrag att inte bara skapa kvalitetskläder för utomhusbruk utan också att arbeta för att förbättra det nepalesiska samhället.


Sherpa Adventure Gear, eller bara Sherpa, grundades 2003 av den nepalesiska entreprenören Tashi Sherpa. Varumärkets namn är en hyllning till bergsguiderna - de så kallade Sherpaser - som hjälper äventyrliga klättrare uppför de majestätiska och brutala bergen i Himalaya. Sherpas planerar rutterna, fixar rep, bär proviant upp och ner i bergen och mycket mer. Med andra ord vet de om något vad som krävs av kläder och utrustning för att klara sig i hårda klimat och svåra förhållanden.

Grundidén i Sherpa är att skapa kläder som håller livet ut - även när det går vilt till - men samtidigt också att kunna bidra till ekonomisk och social stabilitet i Nepal.

Alla Sherpa-produkter har sin logotyp - den oändliga eller eviga knuten. Det är en symbol för att allt och alla i världen är anslutna som en.



På prov i det hårda Himalaya

Som varumärke har Sherpa ett solid fotfäste i Sherpa-kulturen och historien, men samtidigt ser de ständigt framåt genom att använda de senaste teknikerna, materialen och designen för att skapa kläder som håller lite av allt.

Kläderna testas i Nepal i samarbete med ett antal idrottare, inklusive bergsguider och bergsklättrare, för att säkerställa att kvaliteten är högklassig. Om kläderna tål friluftslivet i Nepal - landet med flest bergstoppar på 8000 meter eller mer - har det utmärkta odds att hålla var som helst!


Sherpa ger tillbaka till Nepal

För närvarande tillverkas 55% av alla Sherpa-produkter i Nepal. Majoriteten av dessa produkter är stickade kläder, t.ex. mössor och vantar handstickade av nepalesiska kvinnor. På detta sätt hjälper Sherpa kvinnor att få fotfäste på arbetsmarknaden och tjäna sina egna pengar, och 2017 säkerställde Sherpa jobb för cirka 900 nepaleser. År 2018 har antalet ökat till cirka 1600.

Sherpa arbetar också för att se till att framtida generationer i Nepal får rätt utbildningsmöjligheter. För varje såld Sherpa-produkt donerar de därför 0,25 dollar till Sherpa Adventure Gear Fund, som stöder utbildning av unga nepaleser. Bland annat ser stiftelsen till att de unga studenterna ska få skoluniformer, mat och få sin undervisning betald.

Hållbarhet

Sherpa arbetar inte bara för en stark nepalesisk gemenskap utan också för att den natur som de älskar så mycket bevaras.

Resterna av Sherpas klädproduktion används vid produktion av andra kläder, t.ex. vantar och hattar så att resurser inte slösas bort utan istället får nytt liv. Dessutom är flera av produkterna från Sherpa bluesign®-certifierade. Bluesign®-systemet är en mycket strikt miljöstandard som säkerställer hållbar textilproduktion och en hög grad av konsumentsäkerhet. Med bluesign®, t.ex. hålla koll på huruvida onödiga kemikalier används som kan skada naturen, och tillverkarna måste också uppfylla kraven för hantering av t.ex. vatten och för koldioxidutsläpp.

Läs mer om bluesign® här

Inspiration
Inlagd: Oktober 23, 2018
Författare: Eventyrsport Blogger