Sovsäckar till 4 typers turer

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Sovsäckar till 4 typers turer
Råd och vägledning
29 November 2019

Sovsäckar till 4 typers turer

Olika sovsäckar har olika egenskaper och massor av saker att vara uppmärksam på när man väljer en ny sovsäck. Några av de viktigaste parametrarna är vilken slags stoppning det är i sovsäcken, vilka temperaturer är den beräknad till och hur mycket sovsäcken väger i ryggsäcken. 

Helgtur i Danmark och Sydsverige på våren och under sommaren

När man ska på tur i fuktiga klimat och var det är stor risk för regn så är det mest uppenbara att söka en sovsäck med stoppningsfiber. Fiber isolerar och värmer nämligen även om det blir vått (det gör även några impregnerade dun också), så man behöver inte vara beskymrad ifall sovsäcken blir något fuktig eller lite blöt.

Dun har fler fördelar men generellt är det bättre till temperaturer under fryspunkten.

Till den här typens tur kan man med fördel titta efter sovsäck med en komforttemperatur på cirka 5 grader och en vikt på omkring 1000 gram.

Sommartur på fjället

Här kan man välja såväl sovsäck med stoppningsfiber som sovsäck med dunstoppning. En tumregel är att dun för det mesta väger mindre men i gengäld kommer det med en högre prislapp.

Till den här typens tur, var sommarnätterna kan bli ganska kalla är det uppenbart att söka efter en sovsäck med komforttemperaturen på mellan 0 och -5 grader allt efter hur känslig för kyla man är. Det är dessutom en bra idé att titta efter en sovsäck med värmekrage men vikten och hur mycket rum sovsäcken fyller i ryggsäcken är också viktiga parametrar. 

En förnuftig vikt för en dun sovsäck i den här kategorin ligger under 1000gram, medan en sovsäck med stoppningsfiber gärna ska ligga under 1250gram.

Vandring på Mallorca

På vandringstur under de sydligare breddgraderna som exempelvis på Mallorca eller Gran Canaria är det självklart med en sovsäck till en eller två säsonger och här kan du bra ta en titt på sovsäckar med en komforttemperatur på över 10grader. Sovsäcken kan vara stoppad med såväl dun som fiber; det beror igen bara på hur liten packningsvolym du är på jakt efter och hur mycket den ska väga och vad du är villig att betala. 

En förnuftig vikt för en sovsäck i den här kategorin ligger på omkring 800 gram. Det är värt att söka sovsäckar var dragkedjan går helt ner till fötterna så man kan öppna upp och få lite luft till fötterna och eventuellt dra upp hela sovsäcken och använda den som täcke under varma nätter.

Vinter i tält eller skydd

Dun är som givet till vintersovsäckarna men stoppningsfiber kan också användas även om det generellt både väger och fyller mycket. Eftersom det är lite mer på spel på en vintertur är det extra viktigt med egenskaper som värmekrage, samt en god uppbyggnad av sovsäcken såsom en fotbox, så man inte trycker stoppningen platt och lagar köldbryggor.

Det är otrevligt att skaka tänder hela natten och inte få sig en blund  för att man fryser men en komforttemperatur på cirka -15 grader och en vikt på under 1500 gram borde kunna hantera situationen.

Det beror självklart mycket på var turen går av stapeln. 

Är det en tur på vinterfjäll långt norrut ska man ha en sovsäck med komfort mellan -20 och -30 grader.

Sov sött med rätt sovsäck och ett bekvämt liggunderlag

Råd och vägledning
Posted: November 29, 2019
Författare: Opdag Verden