Sovsäcken: 6 saker att hålla öga på

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Sovsäcken: 6 saker att hålla öga på
Råd och vägledning
13 November 2018

Sovsäcken: 6 saker att hålla öga på

Om du börjar titta närmare på sovsäckar blir det snabbt klart att en sovsäck inte bara är en sovsäck. De kan ha en mängd olika egenskaper. Här tittar vi närmare på vad du ska se upp med innan du köper din nya sovsäck.

Vikt

Vikt är alltid en viktig parameter när det gäller utrustning som du måste bära själv. Och som med de flesta utrustning är tumregeln att ju lägre vikt desto dyrare är sovsäcken.

Det är lätt att förföras av låg vikt, men det är viktigt att inte kompromissa med hur varm sovsäcken är. Bättre att släpa på några extra hundra gram än att skaka av kylan genom natten och få din tur förstörd.

I allmänhet väger dunsäckar mindre än syntetiska sovsäckar. 

Packningsvolym

Om du till exempel går på en vandrings- eller cykeltur med din sovsäck är det viktigt att den kan komprimeras så att den inte tar mycket plats. Detta är särskilt viktigt när den måste stoppas i ryggsäcken, så när du har hittat en sovsäck som uppfyller dina temperaturkrav är det viktigt att titta på hur stor volym den har.

Ofta är sovsäckens kvalitet och dess förpackningsvolym relaterade; ju högre kvalitet, desto mindre paketvolym och desto högre pris.

Öppning

Om du vill ha möjlighet att fälla ut din sovsäck till ett täcke kan du leta efter sovsäckar som har en förlängd dragkedja runt fotkammaren.

Om det är viktigare att vikten hålls nere kan du leta efter sovsäckar som bara har en dragkedja som går halvvägs ner. Du måste dock vara medveten om att du inte kommer att kunna få luft till dina fötter.

Dragkedja

Har vi inte alla prövat dra i dragkedjan på en sovsäck och lagt märke till att den fastnat. Det är inte så kul, så titta på blixtlåset närmare innan du köper din nästa sovsäck.

En lätt blixtlås kan vara okej, men de mer kraftfulla är ofta starkare och lättare att använda. De flesta dragkedjor på sovsäckar för utomhusbruk är förresten från märket YKK, vilket i sig är ett kvalitetsmärke.

Uppvärmningskrage

Det kan vara så att du har köpt dig en fin varm sovsäck, men den fina, varma luften ner i påsen har en tendens att fly om den får möjlighet att göra det.

Därför har de flesta tre säsongens sovsäckar och sovsäckar för vinterbruk en värmekrage. Det ger extra isolering så att den heta luften inte läcker ut och lämnar dig kall och frusen.

Det är välidgt olika stor skillnad på hur värmekragar tillverkas, så kom ihåg att krypa in i påsen och prova den innan du köper.

Tunt botten

Det är med sovsäckar, som det är med så många andra utrustning för utomhusbruk: ju mindre den väger, desto bättre är den i allmänhet, eftersom du ofta måste släpa utrustningen.

För att hålla tyngden på sovsäckar nere finns det vissa tillverkare som gör undersidan tunnare än toppen. Ofta vill liggunderlaget (om den annars har en bra isoleringsförmåga) att se till att du är isolerad mot kyla från marken.

Sovsäcken med det tunna bottnet är dock en dålig idé om du vänder och vrider dig mycket när du sover. Då kan det tunna bottnet hamna i luften och natten kan bli kall.

Förvaring och underhåll

Om din sovsäck ska behålla sina goda egenskaper och hålla dig varm tur efter tur, är det viktigt att du förvarar den ordentligt.

På en resa packas sovsäcken vanligtvis i en kompressionspåse så att den inte tar så mycket utrymme, men det är långt ifrån lämpligt att förvara sovsäcken i den när du inte är på resan. Hemma i garderoben ska du antingen förvara den i en förvaringspåse (vissa sovsäckar kommer med en) eller ha den hängande någonstans där den kan andas.

Gör du inte det kan du skada sovsäcken och den förlorar sina värmande egenskaper. Detta gäller både dunsovsäckar och fibersovsäckar.

När det gäller att underhålla sovsäcken är det en bra idé att tvätta den så lite som möjligt, eftersom den kan förlora några av sina isolerande egenskaper varje gång den tvättas.

En bra lösning är att köpa en lakanpåse som du sover i nere i sovsäcken. Den kan enkelt tvättas och på så sätt skona sovsäcken.

Ibland finns det dock ingen väg runt det och sovsäcken behöver tvättas. Här är det naturligtvis viktigt att följa tvättanvisningarna noggrant. 


Råd och vägledning
Inlagd: November 13, 2018
Författare: Opdag Verden