Sveriges bästa fjällstationer

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Sveriges bästa fjällstationer
Råd och vägledning
16 September 2019

Sveriges bästa fjällstationer

Runt Sveriges berg och skogar hittar du ett antal bergstationer. Detta är en typ av blandning mellan bergshotell, vandrarhem och pensionat, och de delar den fantastiska egenskapen att de har enkel, omedelbar tillgång till naturen; ofta i form av en nationalpark eller ett naturreservat.

De är också ofta belägna i början och slutet av märkta vandringsleder och osar vandringstämning. Övernattning sker i allt från våningssängar till hotellstandard, och det finns vardagsrum, en butik medproviant för resan och god mat på menyn.

Varje år blir de bästa fjällstationerna utsedda bland gästerna.


De tre vinnarna från 2018 är:

GULD: STF Helags Fjällstation, Härjedalen

Vid foten av kolossen Helagstoppen, som stiger till en höjd av 1797 meter, ligger denna fjällstation, som om och om, år efter år  beröms av gästerna för en oerhört mysig och autentisk atmosfär.

En gäst sa: ”Efter en underbar vandring, bastu, en god middag och en god natts sömn med renarna som strövar utanför, vaknar du upp till Helags fantastiska massiv. Kan inte bli bättre. ”

Läs mer om fjällstationen på www.svenskaturistforeningen.se/anlaggningar/stf-helags-fjallstation


SILVER: STF Hemavan Fjällstation, Lappland

Detta är en fjällstation, där människor håller med om att du som gäst känner dig hemma när du går in genom dörren. Som en gäst uttryckte det, "man lämnarkängorna vid ingången och blir mött vid dörren av underbar personal."

Om du går ut genom dörren har du en direkt utsikt över berget med alla dess möjligheter; till exempel att utforska en av Sveriges mest legendariska vandringar: Kungsleden, som slingrar genom de breda dalarna i norra Sverige under nakna berg.

På vintern finns det dragna spår för skidåkare.

Läs mer om fjällstationen på  www.svenskaturistforeningen.se/anlaggningar/stf-hemavan-fjallstation

BRONSTF Storulvån Fjällstation, Jämtland

Är detta den "bästa platsen i hela världen", som vissa gäster beskriver det?

Bergstationen erbjuder nyrenoverade rum med lokalt tillverkade möbler. Personalen beröms för att vara välkomnande och maten för att vara utsökt. "Mysigt" är det ord som används för att beskriva atmosfären.

En annan uppgav under kårningen att man "kunde ha stannat kvar på bergstationen i flera dagar om det inte var för det faktum att man ville komma ut i bergen."

Läs mer om fjällstationen på:  www.svenskaturistforeningen.se/anlaggningar/stf-storulvan-fjallstation

Andra vinnare

Det blir även kårat vinnare i andra kategorier. En av de stora kategorierna är den med årets bästa fjällstugor.

Bergstugor är vanligtvis belägna med cirka 10 till 20 kilometers intervall på markerade rutter i bergen. Förhållandena är i allmänhet lite mer simpla vid bergsstugor än vid bergstationerna; här finns det till exempel varken elektricitet eller rinnande vatten och övernattningen sker vanligtvis i våningssängar. Du gör din egen mat, men kan ofta köpa mer proviant i en liten butik på platsen. 

De tre vinnarna i kategorin "Bästa fjällstuga 2018" är följande:

  • GULD: STF Tarfala Fjällstuga, Lappland
  • SILVER: STF Alesjaure Fjällstuga, Kungsleden, Lappland
  • BRONS: STF Abiskojaure Fjällstuga, Kungsleden, Lappland
Vinnaren i kategorin 'Bästa vandrarhem' blev STF Åre/Södergården Vandrarhem i Jämtland.
Vinnaren i kategorin 'Mat' blev STF Grimsnäs Herrgård B&B i Småland, medan STF Persåsen Hotell/Vandrarhem i Jämtland vann priset för den bästa natur/kulturupplevelse.
STF Tåtorp Göta Kanal Vandrarhem i Västergötland vann hållbarhets priset. 

 

Råd och vägledning
Posted: September 16, 2019
Författare: Opdag Verden