Ta sakerna på ryggen- den optimala löpryggsäcken

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Ta sakerna på ryggen- den optimala löpryggsäcken
Råd och vägledning
16 November 2020

Ta sakerna på ryggen- den optimala löpryggsäcken

En löpryggsäck har blivit en viktig del av utrustningshyllan, eftersom vi ofta vill kombinera transporttid och löpning eller har behov för packning och catering när löpturerna blir längre.


Löpryggsäck eller löpväst - vad är det rätta namnet? 

Tja ... den sitter på baksidan men är ofta formad som en väst. 


Skillnaden är generellt: 

Löpväst sitter som smort mot kroppen högt upp på torson. Den väger minimalt och rymmer de mest grundläggande sakerna, såsom några flaskor vätska och energi.

Löpryggsäcken rymmer mer, väger mer och har remmar. 

"Väst" kan missförstås som ett plagg och vi kallar därför kollektivt produkterna "löpryggsäck". 


En löpryggsäck skiljer sig från vanliga ryggsäckar inom flera områden, t.ex.

  •  Det är lättare
  •  Har många fler justeringsalternativ 
  • Andningsförmåga i ryggen 
  • Sitter högre för att minska vibrationerna från stötar.
  • Har många små fickor på framsidan 
  • Har inte höftrem
Till skillnad från en vandringsryggsäck finns det inget höftbälte på en löpryggsäck och all vikt ligger på överkroppen och särskilt på axlarna. Ett höftbälte kommer inte att fastna på höften under studsande springrörelse och kommer efter kort tid än över höften och trycka västen upp runt öronen. De flesta - eller åtminstone de bästa - sitter så tätt runt kroppen, nästan som ett extra klädesplagg, vilket fördelar vikten jämnt över hela överkroppen.

Hitta rätt löpande ryggsäck
Du måste vara särskilt uppmärksam på två saker när du hittar rätt lösning:
  • Storleken på utrymme 
  • Passformens storlek 
Dessutom finns det överväganden angående. vattentäthet, antal och placering av fickor, vikt etc.

1) Utrymme:

Modellnamnet anger ofta det totala utrymmets innehåll för hela ryggsäcken. flaskor, alla fickor även de utan blixtlås, utrymme på baksidan etc. Tänk noga över vad dina behov är och hur mycket utrymme du behöver. Är den bara tänkt till löpning? Behöver du ta med redskap för natten?
En vätskeblåsa, till exempel, är ofta en överdrift såvida du inte ska löpa längre turer och därför behöver vara självförsörjande på vatten fronten. På de flesta träningsturer hemma kommer du ofta förbi vatten längs vägen, där det är möjligt att fylla på dina 500 ml flaskor. Och om det är på tävlingsdagen kommer det att finnas depåer på vägen i de allra flesta lopp. Därför är det också viktigt att välja en väst med så lite utrymme som möjligt - annars fyller du bara för mycket.
Fickor och fack måste placeras så att de passar dina behov längs vägen. Om du till exempel vill ha tillgång till din telefon eller kamera utan att behöva ta av ryggsäcken är en blixtlåsficka en bra idé. Detsamma gäller tillgången till energi.

2) Passform:

Det viktigaste i förhållande till rätt löpryggsäck är att den passar bra. Därför är det helt avgörande att du köper ryggsäcken i en fysisk butik och testar den.
Om du vill ha den bästa lösningen rekommenderar vi alltid en löpryggsäck som är uppdelad i storlekar: XS / S / M / L / XL. Naturligtvis för att höja möjligheten att göra det perfekt för varje enskild kund. Några av de billigare versionerna finns bara i EN STORLEK och det säger sig självt att man aldrig kommer att kunna omfamna en XS-person och en XL-person i samma produkt. Den senare fungerar bra som till exempel cykelpendlar ryggsäck till och från jobbet eller till vintersimmaren, som tar sig ett par kilometer km ner till stranden med extra skor och en handduk.

Var uppmärksam på följande i förhållande till rätt storlek: drickflaskorna på framsidan får INTE sitta på sidan av bröstet, så att armarna slår i medan du springer. Då är ryggsäcken för liten. Flaskorna ska sitta på framsidan av överkroppen. Samtidigt får öppningen i ryggsäcken (de två remmarna där flaskorna sitter) inte nå helt tillsammans eller för den delen sitta på varandra. Då är ryggsäcken för stor.

Det kan vara svårt att hitta en ryggsäck som passar samma person i storlek med delvis sommarkläder och delvis vinterkläder. Så mer eller mindre kläder på. Det kan därför vara vettigt att ha flera olika ryggsäckar. Det finns speciella ryggsäckar för kvinnor från t.ex. Salomon, Montane och Ultimate Direction, där flaskorna placeras i förhållande till kvinnans anatomi. Men de allra flesta väljer ofta unisexversioner.

De många anpassningsmöjligheterna, som ofta kan verka komplicerade, är enkla att använda på lång sikt och kräver bara anpassning de första gångerna, så låt dig inte skrämmas. Det är precis detaljerna som gör att ryggsäcken passar så bra.Bonusinformation: 

Varför mjuka flaskor snarare än hårda vattenflaskor?
 I en hård flaska skvalpar vattnet allt efter att du dricker av det.Det kan vara tröttsamt att lyssna. En mjuk flaska, å andra sidan, kommer att dra ihop sig när du suger ut vattnet ur den och du undviker ljud. Dessutom upptar den uppenbarligen inte mycket utrymme när vattnet är borta och kan sedan packas ihop och läggas i en ficka. 

OBS: Packa dina saker i vattentäta torrväskor om din ryggsäck inte är vattentät. 

Om de enskilda varumärkena: 

Salomon: 
Modeller som finns i olika storlekar: 
Adv Skin 5-, 8- och 12 SET 
XA 15, 25 och 35 

One Size-modeller: 
Agile 2, 6, 12 
TrailBlazer 10, 20 och 30 

S / Lab - som är Salomons Pro-linje: 
Här hittar vi de lättaste modellerna och här bara västar ofta utan blixtlåsfickor på grund av vikten. Således också mest för några flaskor och lite energi. Finns i Sense Ultra 2-, 5- och 8 SET-versioner.


Montane:
Kännetecknande för flera av Montane-ryggsäckarna är ett brett kardborreband som sitter längst ner och stramar åt runt magen och får ryggsäcken att fördela vikten väl runt kroppen. Fokus i deras VIA Trail-serie där ryggsäckarna hör hemma är låg vikt.
Modeller uppdelade i storlekar:
VIA Fang 5
VIA Razer 15
VIA Dragon 20

One Size-modeller:
VIA Snap 4 (en kvinnlig modell)
VIA Claw 14 (en kvinnlig modell)

OMM:
Mest känd för sin Phantom och Classic-serie

Ultimate Direction:
Kännetecknas av låg vikt och massor av detaljer. Ett sortiment som sträcker sig från helt minimalistiska modeller i sin Signature-serie till FastPack-serien för resor med mycket förpackning. Modellerna är uppdelade i storlekar.

Om du bara behöver plats för en telefon och din nyckel kan dessa två bälten vara alternativ:

Bältet Agile250 från Salomon rymmer en mjuk flaska på 250 ml som ingår. Dessutom finns det fickor för alla. geler och telefon.

Om du bara behöver ta med din telefon och nyckel är lösningen från Spibelt ett alternativ. Den expanderar beroende på telefonens storlek och kan därför användas för flera olika telefoner. Den är vattentätt.Råd och vägledning
Posted: November 16, 2020
Författare: Rasmus Baaner