Test: Garmin eTrex® 32x

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Test: Garmin eTrex® 32x
Råd och vägledning
11 Februari 2021

Test: Garmin eTrex® 32x

”Det var så trevligt ute på landet; det var vinter ”. Oavsett årstid är det en bra upplevelse att ta sig runt i landet - njutningen blir ännu större när du hittar rätt väg.

Jag har nu testat ett sådant verktyg: Garmin eTrex® 32x

garmin etrex 32x

Ett snärtig liten sak. Inte för tung, lätt att hantera, ger relativt tydliga instruktioner och kan ta emot önskningar om vart du vill och efteråt berätta var du har varit. Inte en dålig träningspartner!

Jag har använt GPS för navigering i naturen i 14 år, de senaste 8-9 åren med Garmins GPS-karta som det primära instrumentet. Naturligtvis utgjorde detta en utmaning när jag testade eTrex, eftersom jag ständigt jämförde den med det jag är van vid. Å andra sidan var det också en uttalad fördel, eftersom manövreringen i menyerna i stort sett är densamma.

Låt det sägas med en gång:

eTrex® 32x är en reducerad version. Både i precision, hastighet och synlig skärm - men också i vikt och fysisk storlek. Om den primära användningen är till fots är exakt dessa två viktiga parametrar; du behöver inte springa långt innan du upplever att du inte vill släpa på mer än vad som är absolut nödvändigt!

garmin etrex 32 test
eTrex 32x till vänster, GPSmap till höger. En del av fyllningen har tagits bort på eTrex.



Gör den jobbet? - Ja det gör det.


När jag behöver ett GPS-instrument för navigering, oavsett om det är en bestämd GPS eller en klocka, måste jag kunna

- ladda en valfri karta på enheten

-ladda en rutt för att gå efter, hämtad från en självständig fil

- kunna följa rutten på en karta jag ser på skärmen

- få resan registrerad längs vägen

- kunna markera platser längs vägen

- kunna läsa rutten och markerade platser som oberoende filer efteråt

eTrex® 32x lever upp till detta.

garmin etrex 32x test

En bild från Storeknøs. Som sådan har det inget att göra med enheten; men det är sådana platser man kan planera att se.


Jag tog apparaten med mig på olika test turer och en av de vackraste var definitivt i skogarna vid Himmelbjerget, en underbar dag med sol och snö.


När jag springer efter GPS har jag den i handen för det mesta. På sträckor där jag inte tvivlar på riktningen, ryker den i fickan på löparvästen eller i bältet. Här har eTrex 32 en liten svaghet: På skärmen finns en navigeringsknapp som en liten joystick. Det gör det enkelt och enkelt att flytta runt på skärmen och det är lätt att trycka på valen på knappen, även med handskar.

Men du måste bara vända din GPS rätt när du lägger den i fickan; annars riskerar du att trycka bort navigationen medan den ligger i fickan.

I praktiken är dock problemet inte större än att bara klicka på rätt plats igen. En GPS stoppar inte resan som en klocka annars gör, så den förstör ingenting. När du väl har bekantat dig med din GPS är det också lätt att hitta tillbaka till rätt plats.

En praktisk sak: om du springer med stavar kan du inte hålla din GPS i handen samtidigt. Det är dock en relativt enkel lösning att ta båda pinnarna i ena handen medan du tittar på GPS:en innan den ryker i fickan igen. Här kommer en klocka att vara en fördel; men å andra sidan är det lättare att titta på en GPS under vägen än att titta på en klocka.



Lättläst skärm

Skärmen är trevligt läsbar, både i klart solsken och i regnigt väder. Styrspaken på skärmen gör det enkelt att navigera runt. Så länge du bara hittar tricket att trycka på knappen helt vertikalt. Zoom knapparna på sidan är tillräckligt bra så länge du inte bär handskar. Annars blir det lite svårare. Jag tvivlar inte på att det här bara är en fråga om vana.

eTrex är lite långsam att svara när du arbetar med menyerna. Du måste bara vara mer inställd på att vänta en sekund innan den tänkt sig om. Detta var lite av ett irritationsmoment för mig eftersom jag är van vid snabbare respons.

Precisionen är helt tillräcklig för att kunna hitta runt i naturen. Stigar, spår och vägar finns dock sällan där de ritas på kartan. Det är också en felmarginal på ungefär något mellan 5 och 20 m som man alltid bör ta hänsyn till.

garmin etrex 32x test

Ett utdrag från BaseCamp-programmet.

Ljusblå är eTrex, lila respektive grön GPSmap och Fenix3.


Knappar vs. pekskärm

Enheten har ingen pekskärm. Det är ett ovillkorligt plus i min värld. Definitivt högteknologisk med touchskärm; men när det regnar, fingrarna är fuktiga av svett, allt hoppar och har sig- eller något av allt det andra som sker när man rör sig aktivt i naturen - då är det bara knappar som håller. Du vet var du ska trycka och du kan känna dig fram till den rätta knapp utan att behöva koncentrera dig på att titta på skärmen under tiden. Du håller bättre fokus på stigen.

Hela programvaruhanteringen med rutter och kartor in och ut ur maskinen är lätt som en plätt. Jag använder Garmins program BaseCamp, som spårfilers svar på textbehandling / kalkylark.

Storleken på den:

garmin etrex 32x test

Mer än detta fyller den inte i handen.


Garmin etrex 32x test

Det finns bara mer utrymme för energi till kroppen när man väljer den mindre versionen.

Nu pratar vi energi: den går på 2 AA-batterier. Som standard har jag alltid med mig en uppsättning extra, nya batterier när jag använder GPS. Självklart väger det också, men fräsch ström kan alltid tillföras i apparaten. Den fortsätter precis där den slutade när man satt i nya batterier. Som en praktisk sak passar den också med fästet på en mtb - lyckligtvis är detta en konsekvent standard som Garmin håller fast vid, så den är redo att klickas fast på cykeln och användas för navigering där. Här kommer jag alltid välja en GPS-enhet framför en klocka. Även om klockan kan sättas i en smart hållare.



Slutsats:


Om du vill börja navigera med GPS är eTrex® 32 ett utmärkt val.

Om du vill fortsätta navigera med GPS i flera år är eTrex 32 fortfarande ett utmärkt val.

Om det är viktigt att spåren visas så exakt som möjligt och du vill betala priset i form av ökad vikt, välj en av de större modellerna.

Lite långsam; men klarar uppgiften.


Enheten är utlånad av Eventyrsport / Racingdenmark för testet ...

Skulle jag köpa det själv? Tja, användningen av den har fått mig i tankesmedjan! Jag hade faktiskt bestämt mig för att testa Garmins Fenix6 eftersom den innehåller bakgrundskartor i motsats till den Fenix3 jag har nu. Genom att testa eTrex 32 finns det en seriös konkurrent - inte minst för att den ligger i en helt annan (lägre!) prisklass.


Garmin eTrex® 32x har testats av Jesper Schællerup


Råd och vägledning
Inlagd: Februari 11, 2021
Författare: Eventyrsport Blogger