Test: Saucony Peregrine 11

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Test: Saucony Peregrine 11
Råd och vägledning
01 Februari 2021

Test: Saucony Peregrine 11

Kristine Holm Laursen - Eventyrsport AtletSkriven av Kristine Holm Laursen

 - Eventyrsport Atlet

 


Med Saucony Peregrine 11 får du en mångsidig trailsko med bra grepp och lämplig stötdämpning. Jag tror att Peregrine 11 innehåller många av de kvaliteter som jag letar efter i en stig- och vandringssko.

Det är enligt min mening en riktigt bra hybridsko som du kan använda både för vandring, hiking vandringar eller långa trailturer. Efter att ha löpt och vandrat små promenader i Saucony Peregrine 11, skulle den stora testdagen vara en 3-timmars stig löpnings tur i Nordskoven runt Silkeborg en vacker och kall vinterdag. Det här är vad jag upplevde.

 

Andningsbar övredel och bekväm passform

Den övre delen av en trailsko måste vara flexibel och andas så att den inte blir för varm eller skon känns stel. Dessutom är det också viktigt att överdelen inte är för tät, eftersom det då är svårt att trampa ut vattnet ur skon. Nu var jag så lyckligt lottad att allt vatten var fruset under min testtur, men annars hamnar jag oftast i ett lerpöl eller två och då är det trevligt att skon snabbt kan tömmas för vatten. Det kan Peregrine 11 med den nya lätta överdelen, där vattnet lätt kan komma ut och du inte behöver springa runt med en pöl i skon. En nackdel med en lätt och flexibel topp är ofta hållbarheten, men det verkar som om Saucony har löst problemet och även om jag löpte lite vilse på min tur och hamnade i en buskage med vissna björnbärsbuskar skadades övre delen inte alls.

Passformen är naturligtvis väldigt individuell! Jag tycker att skon har en bra bredd runt tårna, men ändå med goda chanser att kunna spännas väl runt fotleden.

Test: Saucony Peregrine 11 

Ett bra och säkert grepp i underlaget

På min tur i Nordskoven i Silkeborg var jorden helt frusen och jag var därför beroende av en viss grad av stötdämpning i skon. Stötdämpningen i Peregrine 11 är enligt min mening det som gör skon till en av mina favorit trailskor. De hade tillräckligt med stötdämpning för att jag skulle kunna springa på de frusna stigarna utan att det blev obekvämt. Ofta är dock skogsbotten mjuk och då vill jag inte att skon ska vara för mjuk samtidigt. Så jag är lite svår att behaga, men jag tycker att skon är bekväm att springa i utan att den blir för mjuk och instabil. Peregrine 11 har en kolfiberplatta för att skydda dina fötter om du trampar på något vasst. Jag var lite skeptisk till det, eftersom jag var rädd för att förlora "markkänsla" och inte ha någon känsla av underlaget på tekniska stigar. Men det var inte alls något jag tänkte på och jag var lika dålig på att löpa nedförsbacke som jag brukar vara. Men jag kan inte skylla på skon för det, bara mig själv.

Greppet på skon såg till att även jag med min dåliga löpteknik i nedförsbacke inte föll en enda gång, vilket annars tenderar att vara ett "måste" på stig löpnings turer. Jag hölls på benen, även om det var väldigt halt på flera ställen i skogen. Jag kände att jag kunde lita på greppet och att det antagligen skulle gripa mig om jag blev för modig. Greppet hjälper också till att göra skon till en hybrid, eftersom den passar många olika typer av ytor.

Saucony Peregrine 11
Råd och vägledning
Inlagd: Februari 01, 2021
Författare: Linnea Myrskog