Ullkläder- 5 förträffliga egenskaper

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Ullkläder- 5 förträffliga egenskaper
Råd och vägledning
07 September 2018

Ullkläder- 5 förträffliga egenskaper

Naturen har välsignat oss med ett material som är som gjort för att vara en del i varje friluftsgarderob. Ull har nämligen flera förträffliga egenskaper som gör det särskilt lämpligt till alla former för utflykter ute i det fria. Här kikar vi närmre på vad ullen kan.


 

Om man instinktivt känner att det börjar klia när man tänker på ullkläder är det nog för att man någon gång har dragit på sig en grov, tjock ylletröja, som ganska riktigt har en tendens till att framkalla klåda.

Det finns dock ull som är otroligt mjuk och känns härlig mot huden. Merinoullen har tunnare fibrer än annan ull och därför är merinoullen behaglig för de flesta. Allt i allt är ull ett ganska genialt material. 

Här listar vi 5 förträffliga egenskaper hos ullen:

 

1. Ull är smart vid brasan

Ullen blir inte bränd och smälter inte på samma sätt som syntetmaterial gör. Det innebär att det är mer säkert att ha på sig ull i närheten av en öppen eld eller brännare- det kan man inte säga om syntetmaterial, som definitivt inte tycker om gnistor från elden eller en öppen låga.

 

2. Ull värmer när det är blött

Ullen håller dig varm även om den blir blöt. Om man är på tur i Skandinavien gör man klokt i att vara beredd på att bli blöt förr eller senare. Man kan ha otur att få vatten i kängorna eller att regnet är så frenetiskt att man blir blöt genom skaljackan. Om du har på dig syntetmaterial, börjar du frysa snabbt. Men inte med ull. Med ull håller du dig varm när du är blöt och du känner dig inte lika kall och blöt på samma sätt som du gör med syntetmaterial eller bomull, som ofta är ett dåligt material i friluftssammanhang. 

 

3. Merinoull är mjukt och behagligt

När det gäller merinoull kan du glömma alla barndomsminnen om ylletröjan som kliar och river. Merinoullen är nämligen riktigt mjuk, även när den har direkt kontakt med huden.

 

4. Ull är temperaturreglerande

Ull är naturligt temperaturreglerande. En av anledningarna till att just merinoullen är så fantastisk är att ullen kommer från får som lever i bergen. På sommaren spatserar de runt under solen i hög värme, samtidigt som de klarar sig under isande kyla under vintern. Deras ull fungerar således förträffligt vid både höga och låga temperaturer. Det kan mycket väl vara så att det strider mot ens instinkter, men det fungerar faktiskt överraskande väl att ha på sig tunn merinoull under varma dagar. 

 

5. Ull är naturligt bakteriehämmande

Om du någonsin har vandrat i flera dagar, när solen bränner och svetten rinner, vet du hur förfärligt en syntetisk T-shirt luktar efter ett par dagar. En rakt igenom genialisk egenskap hos ullen är att den inte börjar lukta illa lika snabbt och inte lika kraftigt. Ull behöver därför endast tvättas en gång för var tredje till femte gång som du tvättar dina syntetkläder.

 

Riktigt många plagg på vår sida innehåller ull, t.ex. har vi flera T-shirts i merinoull, så surfa gärna runt eller klicka här. Letar du specifikt efter underställ eller strumpor kan du använda dig av följande länkar:

Ullunderställ

Ullstrumpor

 

Råd och vägledning
Inlagd: September 07, 2018
Kategorier: Märke och Material
Författare: Opdag Verden