USA:s vilda västern på cykel

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
USA:s vilda västern på cykel
Inspiration
31 Januari 2020

USA:s vilda västern på cykel

Det västliga USA bjuder på en spektakulär rad av olika makalösa landskap. På en ny 4 300 kilometer lång cykelrutt upplever man allt från förförande berg i det västliga Montana, över idylliska Snake River Plain i Idaho och oändliga utsikter på högplatåerna i Utah till ravinernss i Grand Canyon och den stenhårda skönhet i Arizonas Sonorka- öken.

Rutten heter mycket passande The Wild West Route och den är dragen sådan att man upplever den mest möjliga vilda naturen längs vägen.

Den slingrar och vänder sig därför ner genom den västliga del av USA, från Canada i norr till Mexico i söder, genom en lång rad av skyddade områden, bland annat 18 National Forests samt 6 stycken nationalparker och National Monuments. 

Imponerande 70% av rutten går genom dessa fredade områden, var du kan vara helt säker på att naturen får lov att existera på dess egna villkor.

Då The Wild West Route är satt så att man undgår så mycket trafik som möjligt kommer man att cykla omkring 3500 kilometer på icke asfalterade vägar. Det betyder däremot inte att man ska vara en erfaren mountainbiker för kunna ta sig an rutten, då den inte är speciellt svår - men man ska däremot vara förberedd på att få lite grus under däcken och vara uppmärksam på att man kanske inte cyklar lika fort som man annars är van med. 

Man ska vara förberedd på att använda låga växlar eftersom det är hela  56 000 höjmetrar att tackla under vägen. 

Det gäller att bära med sig lite proviant på turen eftersom priset för de storslagna landskapen ofta är långa sträckor mellan ställen att fylla på depåerna på. Med en del sträckor på 150 kilometer och en på 250 kilometer gäller inte annat än att man måste planera enligt det. 

På turer långa som den här kommer man ofta att möta på en stor bredd av väderförhållanden längs vägen och det gäller även The Wild West Route. Här ska det packas kläder i cykelväskan för både Sonora-öknen till eventuell slask och snö i bergen längre norrut, allt efter när på året man tar på tur.

Folket bakom rutten rekomenderar att man sätter iväg mitt på sommaren om man startar i Montana och cyklar söderut, medan det är bättre att starta i slutet av våren ifall man startar i söder och vill undgå den helt extrema hetta i öknerna nära Mexico. Tricket är att man startar såpass sent att snön ha smultit på platåerna över 3000 meters höjd i Utah och bland annat Montanas bergstoppar ännu högre norrut. 

Hur lång tid ska det då sättas på att uppleva det som har potential att bli en av världens helt största, långa cykelklassiker?

De snabbaste kan nog genomföra det på omkring 40 dagar medan det mer realistiska för de flesta nog lutar mot minst två månader. Sätter man bara tid på det, garanteras man en naturupplevelse med oerhörd variation som helt säkert imponerar och fastnar på näthinnan.

Du kan läsa mycker mer om The Wild West Route på www.bikepackingroots.org

Foto: Peter Istvan/ www.shutterstock.com


Relevanta länkar:
Inspiration
Inlagd: Januari 31, 2020
Kategorier: Cykling - Sverige
Författare: Opdag Verden