Vad ska jag välja: ull eller syntetiskt?

Inspiration til eventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Vad ska jag välja: ull eller syntetiskt?
Råd och vägledning
12 December 2017

Vad ska jag välja: ull eller syntetiskt?

Det innersta lagret av kläder som du har på direkt mot huden är viktigt för att hålla dig varm när du är ute på tur. Samtidigt ska det också kunna transportera bort svett från kroppen. Kläder i ull och syntetmaterial kan båda användas som baslager, men det är inte struntsamma vad du väljer: De har nämligen olika för- och nackdelar. 

 

Baslager i ull

Ull är på många sätt perfekt att använda vid vandring, cykling, och när man ska paddla kajak eller kanot. Det är dock inte bara ull som ull. Ull finns i många olika varianter samt många olika kvaliteter.

 

Merinoull används flitigt i friluftsvärlden, eftersom det inte kliar som andra typer av ull kan göra, när man har det direkt på huden. Merinoull är dessutom utmärkt till att reglera kroppstemperaturen så att man inte blir för kall eller varm. 

 

Här är några saker som är värt att veta om ull som baslager:

 

 1. Ull värmer även om det blir vått. 
 2. Ull är naturligt lukt- och bakteriehämmande. Produkter i ull kommer inte att börja lukta illa även om du använder dem dag efter dag.
 3. Ull absorberar fukt. Detta innebär att man inte upplever stora temperatursvängningar. 
 4. Det finns tunna ulltröjor - det behöver inte vara tal om stora, tjocka tröjor. Du bör dock vara medveten om att de kan slitas ut ganska snabbt. Titta eventuellt efter produkter med en blandning av ull och nylon, om du vill ha något som varar längre.
 5. Ull är säkrare att ha på sig vid lägerelden än syntetiska material eftersom det inte är lika brandfarligt.
 6. Ull väger mer än produkter i syntetiska material, och blir tyngre när det absorberar fukt. Ull tar också lite längre tid att torka än syntetiska material, men är ändå mycket mycket bättre än bomull, som både suger åt sig fukt och torkar mycket mycket långsammare. 
 7. Se till att tvätta ull i låg temperatur (oftast mår det bäst av att tvättas i 30 grader) med speciellt ulltvättmedel.

 

 

Baslager i syntetiska maaterial

Syntetiska material är också utmärkta för friluftsliv. De är väldigt svettransporterande och absorberar inte fukt, utan transporterar det bort från kroppen. De torkar dessutom snabbare än alla andra material på marknaden. 

 

Här är några saker som är värda att veta om syntetiska material som baslager:

 

 1. Till skillnad från ull behöver syntetiska material ofta tvättas eftersom de börjar lukta ganska snabbt. Om du t.ex. ska ut på en längre vandring är det bäst att du packar flera tröjor om de är gjorda i syntetiska material, medan du bara behöver packa med en ulltröja eftersom den är naturligt lukthämmande. Ska du på dagsutflykt går det däremot utmärkt att använda syntetiska material, som generellt är billigare än ull. 
 2. Ett syntetiskt inre lager har en hög styrka i förhållande till hur tjockt det är, och det är väldigt hållbart. Det tål att bli tvättat om och om igen, och är enkelt att underhålla. 
 3. Syntetiska tröjor i polyester är ofta billiga, men tänk på att kvaliteten kan variera. Vissa tröjor är gjorda av återvunnet material, vilket är bra för miljön, men de kostar lite extra.
 4. Syntetiska material tål inte hög värme och kan smälta. Var därför försiktig med syntetiska material kring lägerelden.

 

Nedan hittar du länkar till kläder som passar som baslager:

Skidunderställ

Ullunderställ

Underställ

Toppar och tanktops

Underställströjor

Underställsbyxor, kalsonger och trosor

 

Foto: Asvolas

Råd och vägledning
Posted: December 12, 2017
Categories: Material , Kläder , Vägledning
Författare: Opdag Verden