Val av vinterkängor för barn

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Val av vinterkängor för barn
Råd och vägledning
12 September 2022

Val av vinterkängor för barn

När det gäller att välja skor för dina barns fötter är urvalet stort och ibland förvirrande. Alla föräldrar vill ha det bästa för sina barn och det finns många fina förkortningar och beteckningar som kan förvirra även den mest hängivna mamman eller pappan ... Här är några enkla tumregler som kan göra valet lättare.


Passform är A och O

Oavsett namn på kängan, material, färger och om det finns något inbyggt ljus, är den viktigaste regeln att kängan måste passa foten - både i längd och bredd. Som tumregel bör det vara en tumbredd från tånarnas spetsar till änden av innersulan när barnet normalt står på sulan (vilket naturligtvis borde vara löstagbart).


Olika typers kängor

Kängor finns i två allmänna typer, vattentäta / andningsbara och helt vattentäta (gummistövlar). Dessutom finns stövlarna tillgängliga i mer eller mindre fodrade versioner.

Den andningsbara kängan är vanligtvis fodrad med ett tex-membran av ett eller annat märke, samt isoleringsfoder för vinterbruk. Ett membran har fördelen att det låter fotsvett och yttre fukt förångas, samtidigt som det är vattentätt.

En fodrad gummistövel kommer till sin rätt när det är kallt och vått och barnet måste komma in och ut ur kängorna ofta. De är lätta för barnet att ta av och på, de är relativt höga och det finns sällan några otätheter om de upprätthålls vid behov.

Kängor med membran

Valg_af_vinterst_vler

Kängor med ett membran är vanligtvis utrustade med snören eller kardborrband, precis som kängor för vuxna. De anpassas lättare till foten än gummistövlar, tack vare snören eller kardborrband, och är bra när barnet måste bära kängorna under en längre tid åt gången, där vädret är torrare, antingen för att det är frost eller eftersom det inte har regnat i längre tid.

Oavsett om du väljer en känga med eller utan membran, med eller utan foder, är det vanligt för dem att de måste underhållas för att fungera optimalt.

En gummistövel med foder bör kontrolleras för fukt efter en dag i dagis och bör torkas med en upprullad tidning eller en fuktabsorberande påse för ändamålet. Detsamma gäller för innersulan - om den är fuktig måste den tas bort och torkas. Detsamma gäller även för en känga med membran. Det kan vara andningsbart, men om ungen har stått med vatten till knäna finns det förmodligen lite fukt i kängan.

Läder måste naturligtvis tas om hand så att det kan förbli smidigt och vattenavvisande, och detsamma gäller naturgummi, som måste ha gummivård för att inte torka ut och spricka. Stövlar med membran bör tvättas och impregneras regelbundet för att ta bort fina partiklar av sand som annars kan sitta mellan det yttre lagret och membranet, där det kan gnaga hål i membranet.


Storleken på skodonet när foten växer

Du bör också vara medveten om att ditt barns fötter kan växa snabbt ibland och att en känga som passar perfekt på hösten plötsligt kan bli för liten under vintern. Om du är osäker kan du ta ut innersulan och kontrollera om avståndet från tåspetsarna till änden av sulan är borta. Du kan med fördel välja stövlar som är lite för stora i början, (men inte så stort att barnet snubblar i tån), och börja sedan med en extra innersula och en tjockare strumpa tills barnet har vuxit i rätta storleken.


Slutligen 6 goda råd

1. Kontrollera om det finns fukt efter användning, och torka om nödvändigt stövlarna med en upprullad tidning eller liknande, så de är torra nästa gång.

2. Använd gummistövlar när det är halt och lerigt, särskilt om barnet leker i sand eller jord.

3. Ha massor av bytesstrumpor redo, helst i ull, och lär barnet att veta skillnaden mellan våta och torra strumpor, så att de kan byta vid behov. Torra strumpor är varma strumpor och är värda sin vikt i guld, både för barnets komfort och för hälsan.

4. Kontrollera regelbundet för sprickor eller läckor, och rengör om möjligt stövlarna från lera och sand. Detta gäller särskilt för stövlar med membran, eftersom slitage mellan ett sandkorn och membranet är det värsta du kan utsätta ett membran för.

5. Impregnera stövlar med membran med ett lämpligt medel. Både tvätt och impregnering måste göras lite oftare än man faktiskt tror. Impregneringen ökar andningsförmågan och skyddar i viss utsträckning mot penetrerande partiklar som kan slita på membranet.

6. Skriv ett tydligt namn på stövlarna, det underlättar vardagen för barnet, föräldrar och lärare.

Råd och vägledning
Inlagd: September 12, 2022
Författare: Eventyrsport Blogger