Välj den rätta brännaren till Trangian

Inspiration till äventyr
Laddar...
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Välj den rätta brännaren till Trangian
Råd och vägledning
14 September 2019

Välj den rätta brännaren till Trangian

När du köper en Trangia ingår alltid en brännare. Detta är vanligtvis en alkoholbrännare, men det är också möjligt att få din Trangia med en gasbrännare (då är Trangia markerad med GB) eller till och med en multifuelbrännare.

Vi tar här en titt på de tre olika typerna av brännare samt deras för- och nackdelar.


Spritbrännare

Spritbrännaren är det klassiska valet och detta är en enkel och billig brännare. Spritbrännarnas bränsle är billigt och har den stora fördelen att bränslet hittas i princip var somhelst i världen.

Och sedan kommer spritbrännarna med de mest prisvärda modellerna.

Nackdelen med spritbrännare är att grytorna lätt sotas när du använder den. Det tar också längre tid att koka vatten till kaffet och förbereda maten över enspritbrännare än med en gasbrännare, och sedan måste du ha grytan upp för att kunna reglera värmen.

Det är inte alls lika enkelt att reglera och finjustera värmen med en spritbrännare och alkohol är inte lika effektivt som gas.Sprit fungerar emellertid i lägre temperaturer, men om du ska gå ut där kylan verkligen repar, är det värt att överväga en multifuel-brännare.

Gasbrännare 

Om du redan har en Trangia med en alkoholbrännare kan du köpa en gasbrännare lösnummer; om du går ut och köper ett Trangia-set för första gången kan du också köpa den direkt. Du klickar på gasbrännaren ner i hålet i vindrutan, där alkoholbrännaren också kan sitta, och en tråd leder ut till gasburken, som står på marken bredvid Trangia.

Gas har den stora fördelen jämfört med sprit att det är lätt att reglera temperaturen, vilket kan vara riktigt trevligt om du är lite mer ambitiös med matlagningen när du är på språng. Du reglerar temperaturen med en liten ventil; rätt så enkelt.

Andra fördelar med gas istället för alkohol är att gasen är mer effektiv, så att du uppnår en kortare tillagningstid. Gas sotar inte krukorna i samma grad, men det är också något dyrare än alkohol.

En tydlig nackdel med gas är att du inte får transportera gasburkar på flygplan, och beroende på vart i världen du åker kan det vara svårt att hitta gasburkarna. Kom ihåg att kontrollera hemifrån om möjligt innan du packar ner gasbrännaren.

Multifuelbrännaren

Det är förmodligen bara några få som verkligen behöver en multifuel-brännare, men det fantastiska med den är att den kan använda alla typer av bränsle, och det fungerar i både extrema temperaturer och på höga höjder - det är till exempel något nära ett måste på vinterberg.

Nackdelen är att multifuelbrännarenär dyr att skaffa och kan bara användas med  Trangia eftersom den inte kan stå på egen hand. Multifuel-brännaren passar in i hålet i 25 och 27-serien, precis som gas- och alkoholbrännaren.


Råd och vägledning
Inlagd: September 14, 2019
Författare: Opdag Verden