Välj den rätta ryggsäcken till vandringen

Inspiration till äventyr
< Tidigare inlägg Nästa inlägg >
Välj den rätta ryggsäcken till vandringen
Råd och vägledning
02 Augusti 2018

Välj den rätta ryggsäcken till vandringen

Det är med ryggsäckar, som det är med så mycket annat: det finns väldigt mycket att välja mellan, och det kan vara svårt att klura ut vad du verkligen behöver och vad som kännetecknar den bra ryggsäcken. Vi erbjuder här ett antal bra tips för att välja rätt ryggsäck.

Det finns många olika typer av ryggsäckar som erbjuder olika funktioner och är lämpliga för olika typer av resor. Först och främst finns det två saker att vara medveten om: Passform och egenskaper.

Ryggsäckens viktiga passform

En ryggsäck som inte sitter ordentligt på kroppen kan förstöra en vandring. Därför är det oerhört viktigt att du tänker på passformen när du köper en ny ryggsäck. Det måste vara möjligt att finjustera ryggsäcken så att den passar precis som den ska på dig.

Om ryggsäcken passar som den ska kan det inte gå helt fel, och jämfört med passformen spelar det en mycket mindre roll om du exempelvis har en ficka mer eller mindre.

När det kommer till ryggsäckens passform måste du vara uppmärksam på:

 1. Rygglängd: En ryggsäck får inte vara för hög eller för låg. Ryggsäcken ska justeras efter din höjd och axelremmen ska följa dina axlar.
 2. Höftbälte: Höftbältet spelar en viktig roll på vandringsryggsäckar, eftersom bärsystemet är utformat för att rikta vikten ner i höfterna, så att du bär 80% i höfterna och 20% på axlarna. Se därför till att höftbältet passar som det ska: placeras på den övre kanten av höftbenet.
 3. Toppspännare: Det finns ett spänne mellan axelremmarna på en ryggsäck och själva ryggsäcken. Det är den övre spännremmen som bestämmer avståndet mellan rygg och ryggsäck. Den övre spännremmen ska ha en vinkel på 45 grader. Då passar ryggsäcken bäst.
 4. Ventilation: En ryggsäck kan bli varm mot ryggen när kroppen kommer i arbete. Det är dock väldigt annorlunda hur bra ventilationen är i olika ryggsäckar. Det finns till exempel några ryggsäckar där nät skapar ett avstånd mellan ryggen och ryggsäcken, så att mer ventilation uppstår. Men det gör också att vikten kommer längre bort från ryggen, och när den gör det kan ryggsäcken kännas tyngre.
 5. Vaddering/tyg: Det är en mycket stor skillnad på tyg och vaddering i ryggsäckar när det gäller axelremmar och höftbälte. Om du är smal kan det vara en bra idé att hitta en modell med bra vaddering.
 6. Herr- och dammodeller: Många ryggsäckar finns i en modell för män såväl som i en modell för kvinnor. Det finns ofta skillnader när det kommer till rygglängd, axelremmar och höftbälte.

10 egenskaper och funktioner att se efter:

 1. Volym: Det finns ingen exakt standard för att mäta storleken på ryggsäckarna, så även om två ryggsäckar båda indikerar att de har plats för till exempel 60 liter, kan de variera i storlek. 
 2. Material: Tjockleken på ryggsäckens material och dess vikt är ofta relaterade: ju tunnare materialet, desto lättare är ryggsäcken. Ryggsäckarna är vanligtvis gjorda av nylon eller polyester. Här mäts tjockleken i dernier; ju högre ett tal desto kraftfullare är ett material.
 3. Framöppning: Det finns många ryggsäckar som har en öppning framför eller på sidan. Det ger enklare åtkomst till din utrustning i huvudfacket.
 4. Topplock: På många ryggsäckar kan du lyfta upp locket så att det blir extra utrymme om du verkligen behöver stoppa ryggsäcken. På vissa ryggsäckar kan topplocket också tas bort och användas som en liten dagsutflykt eller en bältesväska.
 5. Uppdelning av huvudrummet: Det är helt normalt att huvudrummet kan delas i två. Det lilla utrymmet används ofta för att packa sovsäcken i och kallas, inte så överraskande, för sovsäckutrymmet.
 6. Ytterfickor: Om du har fickor på sidan är det enkelt att hålla reda på de små sakerna du har med dig.
 7. Ficka för våta saker: På vissa ryggsäckar finns en elastisk framficka där du kan placera våt utrustning så att den kan droppa av under vandring. Om du inte har något vått är det också bra för redskap som ofta tas fram och packas bort igen; till exempel pausjackan.
 8. Sidofickor för vattenflaskor: Lägg märke till hur lätt det är att ta tag i vattenflaskan utan att ta av ryggsäcken.
 9. Höftbältesfickor: Om du har dem har du ett trevligt ställe att sätta små saker i som du vill ha till hands och kan få tag i snabbt utan att ta av ryggsäcken.
 10. Ficka till dricksystem: De flesta ryggsäckar har en ficka, vanligtvis inuti, men ibland också utanför, för dricksystem.


Råd och vägledning
Inlagd: Augusti 02, 2018
Författare: Opdag Verden